FORBRUKER 11 PROSENT AV VERDENS LUKSUSVARER: Beijings unge vasser i luksus

- Det er vidunderlig å være rik, skal Deng Xiaoping ha sagt. Stadig flere unge kinesere er enig med ham.

  • KRISTOFFER RØNNEBERG
Publisert:

Su Liang ser skeptisk på skjørtet hun holder foran seg. Det er ikke prislappen på rundt 1800 kroner som er problemet. Snarere er det en ørliten flekk på det hvite klesplagget som forårsaker at øyenbrynet hennes rynker seg.
- Jeg skal bruke dette til jobben, og da er det nødt til å være god kvalitet. Men jeg vil ikke ha klær med flekker på, sier 28-åringen.
Betjeningen lover å løse problemet. Én time senere er skjørtet plettfritt og salgsklart. Su Liang fisker opp kredittkortet fra Gucci-lommeboken sin, betaler og vandrer fornøyd ut av Fendi-butikken.
- Dette var et godt kjøp. Skjørtet var på salg, sier hun med et smil.
Tjener godt

Sammen med kjæresten, som kaller seg Eason, kommer hun ofte hit til shoppingsenteret Shinkong i Beijing sentrum.
- Som oftest kommer vi hit for å spise på én av restaurantene. Prisene er høye, men maten er god, sier den 30-årige Eason.
Han driver et selskap som produserer veggpryd for forretningsfolk og hoteller. De fleste produktene er kopier av kjente kunstverk - blant annet hevder han at Rembrandt-museet i Amsterdam anser kopiene hans for å være av så høy kvalitet at de selger dem i museumsbutikken.
Det er god business. Eason hevder at han tjener "noen millioner" yuan i året. Én yuan er verd rundt 75 øre. Su Liang, som jobber for et stort, internasjonalt selskap i Beijing, oppgir sin inntekt til nærmere 200 000 kroner i året.
Mange er rike

Paret tilhører den nye økonomiske overklassen i Kina, en klasse som blir stadig større og mer kjøpekraftig. Ifølge nederlandske Rupert Hoogewerf, som hvert år offentliggjør en liste over Kinas rikeste mennesker, fantes det i 2007 106 dollarmilliardærer i Kina - flere enn i noe annet land enn USA.
Den årlige listen hans består av folk med en formue på over 105 millioner dollar (rundt 500 millioner kroner). I fjor ble det lagt til 300 nye navn på listen, der det nå er 800 navn. Gjennomsnittsformuen blant disse 800 hundre menneskene var i fjor dobbelt så høy som året før.
Vannskille

- 2007 var et vannskille i forhold til personlig velstand i Kina, sa Hoogewerf til Aftenposten da han lanserte listen sin i Beijing i fjor.
Og i tillegg til de ekstremt rike, finnes det et stort antall kinesere som får stadig mer penger mellom hendene. Det økonomiske eksperimentet som ble startet av Deng Xiaoping for 30 år siden, har gitt enorme resultater for et stort antall mennesker i landet.
- Har det godt

Ifølge den amerikanske banken Merrill Lynch fantes det ved slutten av fjoråret hele 415 000 dollarmillionærer i Kina. Antallet er nok mindre etter børsfallet som har preget landet i OL-året 2008, men luksusbutikkene er likevel fulle av folk som Su og Eason.
- Vi tenker ikke så mye på penger. Vi har det godt, sier Eason, som innrømmer å ha brukt så mye som 150 000 yuan - rundt 113 000 kroner - på klær i løpet av én travel handledag.
Store kontraster

Kveldene tilbringer de på noen av de mange nye restaurantene og barene som har dukket opp for velstående Beijing-beboere de siste årene.
Dette er steder der drinkene koster like mye som de gjør i Norge, uten at det legger en demper på stemningen.
Kontrasten er enorm til arbeiderklassen i Kinas hovedstad, der lønnen kan være så lav som rundt 500 kroner i måneden. Dengs idé om at "noen må bli rike først" har slått ut i full blomst i dagens Kina.
- Men velstanden generelt er veldig mye høyere enn hva den var for 30 år siden. Alle har det bedre nå enn før. Det er viktig å få med, sier Eason.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. Kina vil ha en større middelklasse

  2. Kina-luksus for menn

  3. Fredspris til besvær

  4. Færre konkurser også i februar

  5. Sjefenes luksus er tabu