NATO: Russland mobiliserer langs grensen til Ukraina

GRENSEN: Ukrainske grensevakter er her ved grensen til Russland øst i Ukraina.
Publisert: Publisert:NATO gransker ukrainske meldinger om at en kolonne med 32 russiske stridsvogner, artilleri og store mengder utstyr har krysset grensen fra Russland til Ukraina.

– Vi er klar over meldingene om at russiske soldater og stridsvogner har krysset grensen mellom Ukraina og Russland og vil undersøke det nærmere, sier en talsmann for forsvarsalliansen torsdag.

– Vi kan bekrefte at det den siste tiden har vært en økning av russiske soldater og utstyr langs Ukrainas østgrense. Dersom det bekreftes at en kolonne har tatt seg inn i Ukraina, er det enda et bevis for Russlands aggressivitet og direkte innblanding i å destabilisere Ukraina, sier talsmannen videre.

Den danske forskeren og Ukraina-eksperten Claus Mathiesen mener imidlertid at den russiske kolonnen, dersom meldingene stemmer, ikke er russisk aggresjon, men heller bør sees på som en støtteaksjon til separatistene i Øst-Ukraina i kjølvannet av valgene i de opprørskontrollerte fylkene der sist helg.

Les også

Ukraina betaler avdrag på gassgjelda

– Bryter med folkeretten

Det ukrainske forsvaret opplyste tidligere torsdag at den russiske kolonnen hadde krysset grensen i det opprørskontrollerte fylket Luhansk, og at den i tillegg til stridsvogner besto av 16 feltkanoner og 30 lastebiler med soldater og utstyr.

Forsvarstalsmann Andrij Lysenko sier at også en annen kolonne, som omfattet tre mobile radarstasjoner, er blitt sendt over grensen fra Russland.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko tok opp saken i en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Kolonnen er et brutalt brudd på folkeretten og gjør det mye vanskeligere å få til en fredelig løsning på konflikten, sa Porosjenko.

Døde og sårede

De siste meldingene, som ikke lar seg bekrefte fra uavhengig hold, forsterker inntrykket av at den skjøre våpenhvilen mellom ukrainske myndigheter og russiskstøttede opprørere er i ferd med å rakne.

Det er de siste dagene meldt om kraftig utveksling av artilleriild og kamper ved flyplassen i Donetsk. Ukrainske regjeringsstyrker har kontroll over flyplassen, men opprørerne kjemper for å innta den.

– I løpet av den siste dagen har vi mistet fem soldater, og 16 er såret, sier Lysenko til AFP.

Ordførerens kontor i Donetsk opplyser på sin side at 15 sivile er skadd av granatsplinter i området rundt flyplassen.

Russiske myndigheter avviser konsekvent at de er militært involvert i Ukraina.

Les også

Tusenvis av russere demonstrerte mot Vesten

– Respekterer valget

Myndighetene i Kiev og representanter for opprørerne underskrev en våpenhvileavtale i september. I avtalen var det enighet om at de opprørerkontrollerte områdene skulle få et visst selvstyre, men ikke uavhengighet. Likevel holdt opprørerne valg i sine områder søndag, en handling som ble vidt kritisert av vestlige land.

Som et svar har myndighetene i Kiev innført passkontroll rundt opprørernes bastioner og stanset økonomiske overføringer til myndighetene i de aktuelle områdene.

Den russiske utenrikspolitiske rådgiveren Juri Usjakov sa fredag at Russland støtter en videre fredsprosess i Ukraina. Han unngikk imidlertid å si at Russland anerkjenner valget i opprørernes områder, men at Moskva «respekterer» det.

– Ordet «respekterer « var bevisst valgt. Vi har en grunnleggende respekt for velgernes vilje, sier han.

Les også:

Pro-russisk opprørsleder erklærer valgseierTyskland ber Russland respektere UkrainaBritiske gasspriser stuper etter gassavtaleJatsenjuk vil fortsette som Ukrainas statsministerLöfven: – NATO-medlemskap er uaktueltStoltenberg: – Ingen ønsker en ny kald krigPublisert: