Nyvalg kan bli dramatisk for Hellas

Venstreradikale topper meningsmålingene foran nyvalget i Hellas 25. januar. Om partiet SYRIZA vinner valget, kan landet gå en usikker økonomisk framtid i møte.

MÅ VELGE PÅ NYTT: Den greske shippingministeren, Miltiadis Varvitsiotis, under dagens debatt i parlamentet når det blir klart at landet for tredje gang ikke maktet å velge president.
Publisert: Publisert:

En valgseier vil bety slutten på påtvungne økonomiske reformer, lovet SYRIZA-leder Alexis Tsipras mandag straks det var klart at nasjonalforsamlingen i Hellas ikke har greid å samle seg om en ny president. Dermed blir det utlyst nyvalg 25. januar.

– Med folkets vilje vil sparepakkene snart være historie, slo Tsipras fast.

En partikollega av statsminister Antonis Samaras beskylder derimot SYRIZA for å gå imot regjeringen på det verst tenkelige tidspunktet. Den siste tiden har pilene så smått begynt å vende oppover for den greske økonomien.

Les også

Det blir nyvalg i Hellas

Reversere

SYRIZA har lovet å reversere de økonomiske reformene som Hellas har måttet innføre i bytte mot et kriselån på 240 milliarder euro. Partiet har dessuten lovet å kreve at deler av gjelden blir slettet og skape 300.000 nye jobber.

Siden krisen i Hellas var et faktum for fem år siden, har én million arbeidsplasser forsvunnet.

Både EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har tidligere uttalt at de frykter en slik reversering og har advart grekerne mot å gå bort fra reformene.

Etter at det ble klart at nasjonalforsamlingen ikke klarte å samle seg om en ny president, besluttet IMF å kutte den økonomiske støtten til landet.

– Samtalene om kriselån vil fortsette når en ny regjering er på plass, sa talsperson Gerry Rice for IMF.

Les også

Gresk børsfall før siste runde i presidentavstemning

– Må forplikte seg

– Hellas må forplikte seg overfor Europa og støtte vekstfremmende reformer dersom landet igjen skal blomstre innenfor eurosonen, sier EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

– Gjennom denne demokratiske prosessen vil grekerne igjen bestemme sin framtid, sier han med henvisning til nyvalget.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble advarte Hellas mandag mot å gå bort fra landet økonomiske reformer. En ny, gresk regjering vil bli holdt til løfter som nåværende statsminister Antonis Samaras har gitt, uavhengig av resultatene fra nyvalget neste år, sa han.

Søker råd

Den europeiske sentralbanken (ESB) sier at den nå søker synspunkter hos greske myndigheter på hvordan den planlagte gjennomgåelsen av den greske økonomien skal gjennomføres.

Men først må grekerne velge sin nye ledelse, understreker ESB i en uttalelse mandag.

– Vi vil ikke blande oss inn i denne demokratiske prosessen, sier banken.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble understreket i helgen at Hellas uansett må overholde sine forpliktelser i gjeldsavtalen.

– Nyvalg endrer ingen ting, sa Schäuble.

Les også

Ingen ny gresk president i første runde

Børsras

Men i finansmarkedene øker frykten for at landet kommer til å misligholde gjelden.

I Aten falt børsen med 7 prosent da nyheten om nyvalget begynte å synke inn, ifølge BBC. Samtidig steg renten på tiårige greske statsobligasjoner med over 0,9 prosentpoeng til 9,12 prosent, ifølge Dagens Næringsliv.

Kun én kandidat stilte til presidentembetet, tidligere EU-kommissær Stavros Dimas. Han trengte 180 stemmer i nasjonalforsamlingen for å bli valgt, men fikk bare 168, samme antall som han fikk i forrige avstemning lille julaften.

Nederlaget blir ansett som et stort tilbakeslag for statsminister Samaras, så vel som for landene i eurosonen som reddet Hellas fra konkurs i 2010.

Dermed må nasjonalforsamlingen oppløses i løpet av ti dager, ifølge gresk lov.

Les også

Onsdag starter nytt gresk drama med en mulig tragedie som finale

Publisert:
Gå til e24.no