Rapport: Global oppvarming setter kaffeproduksjonen i fare
Kaffetørste nordmenn kan rammes ekstra hardt, advarer norsk kaffekjempe.
En omfattende rapport fra The Climate Institute viser at kaffebønneproduksjonen er under press. Rapporten samler sammen mange ulike studier om klimaforandringer for å se hvordan dette påvirker kaffebønneproduksjonen.
Rapporten tegner et dystert bilde av fremtiden til dagens kaffeprodusenter. Ifølge et estimat vil området som er egnet for kaffeproduksjon være halvert innen 2050 grunnet høyere temperaturer og endrede nedbørsmønstre.
Den danske avisen Berlingske har tidligere omtalt rapporten.
Ustabilt vær rammer produksjonen
Administrerende direktør Espen Arnstein Gjerde i Joh. Johannson Kaffe forteller at den globale etterspørselen for kaffe stadig er stigende. Joh. Johannson står for 38 prosent av kaffen som selges i Norge, og står blant annet bak merkevarene Evergood og Ali.
– Når etterspørselen stiger får vi en mer usikker produksjonsmengde. Samtidig er det blitt vanskeligere å dyrke kaffe enn før, det er mer sykdom i avlingene og større variasjoner, sier Gjerde til E24.
Friele-eier kjøper Coops kaffebrenneri
– Det regner mer når det regner, og det tørker mer når det er tørke. Det spiller inn på produksjonsvilkårene som også påvirker prisen, tilføyer han.
Kaffekjempen merker at råvareprisene nå er stigende.
– Ved inngangen til året handlet vi kaffe for 120 cent per pund, nå er vi på 155 cent per pund. Råvareprisen er opp fire-fem kroner, sier Gjerde.
Han er imidlertid usikker på om dette skyldes global oppvarming eller ikke, fordi prissvingningene ikke er større enn det man kan regne for å være naturlige variasjoner.
Nordmenn kan bli ekstra hardt rammet
Det finnes to ulike hovedtyper av kaffebønner: Robusta, som dyrkes lavere i landet og arabica som dyrkes på større høyder. I Norge drikker vi nesten utelukkende arabica-kaffe, som er ansett for å ha høyest kvalitet og som er dyrest.
Fordi klimaendringene i større grad rammer arabica-kaffen tror kaffesjefen at norske kaffedrikkere kan rammes ekstra hardt av klimaendringene.
– Det ligger nesten i navnet. Robusta er mer robust. Vi drikker mye arabica-kaffe i Norge, og vi tror dessverre at prisen på denne kaffen kan øke mer på grunn av dette, sier Gjerde.
– Er du bekymret for den videre utviklingen?
– Ja, det bekymrer meg. Det eneste alternativet er at man klarer å utvikle planter som håndterer klimaet bedre. Men det tar lang tid. Vi har høyt kaffekonsum i Norge, og det bekymrer meg hvis prisen skal stige veldig mye. Det er ikke noe godt fremtidsperspektiv for oss, sier han.
Kaffeprisen stiger
Solberg & Hansen, Norges eldste og største kaffebrenneri innen spesialkaffe, merker at det blir vanskeligere for flere å produsere kaffe.
– Vi merker dette. De vi besøker, som driver med kaffeproduksjon, har store utfordringer. Men noen av endringene kan være vanskelig å koble til én spesifikk ting, selv om det lett kan kobles til global oppvarming, sier daglig leder Andreas Hertzberg til E24.
Kaffebrenneriet tjener godt på kaffetørste nordmenn
Klimaforandringene gir blant annet utslag i regnmønsteret.
– Været er mer volatilt nå enn før, det er mer uforutsigbart og regnet er mindre stabilt. Det virker som at været er blitt tøffere på farmene. Det er en del sykdommer som tidligere ikke fantes i farmer på høyden, som nå også finnes der. Det er et problem, sier han.
Det siste året har prisen på kaffe steget med rundt 19,19 prosent, viser Bloombergs iPaths samleindeks.
Starbucks frykter utviklingen
Allerede i dag skal disse faktorene være på å ramme kaffebønneproduksjonen i flere områder. Dette har blant annet fått kaffegigantene Starbucks og Lavazza til å advare mot hvordan klimaforandringene påvirker kaffeproduksjonen.
– Vi har en sky hengende over hodet vårt. Det er dramatisk og alvorlig. Klimaforandringer kan ha betydelige negative virkninger på kort sikt. Det handler ikke lenger om fremtiden, det er nåtiden, sier Mario Cerutti, sjef for grønn kaffe og næringspolitikk i Lavazza til The Climate Institute.
– Det vi ser som et selskap, når vi ser 10, 20, 30 år frem i tid er forhold som kan utgjøre en betydelig risiko for vår forsyningskjede, sier bærekraftsdirektør Jim Hanna i Starbucks.
Kan bli mindre, dårligere og dyrere kaffe
Ifølge rapporten er det sannsynlig at forbrukere vil merke dette gjennom dårligere tilgang på kaffe, endret smak og aroma og høyere kaffepriser.
Problemet med det endrede klimaet kan også forverres fordi de fleste kaffebønnefarmene er små, med få muligheter til å tilpasse seg en varmere verden.
Dette er dårlig nytt for dem av oss som er glad i kaffe, men konsekvensene vil bli verre for kaffeprodusentene. Rundt 125 millioner mennesker lever av kaffe og varen eksporteres for rundt 147 milliarder kroner i året.
Kaffekongen redder bakeri-drømmen i Lierne
For flere land er kaffe en svært viktig eksportvare. I Etiopia står kaffebønner for 33 prosent av landets totale eksportinntekter og i Nicaragua utgjør kaffe 17 prosent av landets eksport. I Tanzania livnærer 2,4 millioner folk seg på kaffe, og i samme land er avlingsutbyttet redusert med 50 prosent.
Det globale kaffekonsumet er mer enn tredoblet siden 60-tallet, og trenden er fortsatt økende. Men klimaforandringer kan hemme veksten fremover, ifølge rapporten til The Climate Institute.