Norsk spørreundersøkelse om brexit: Forvirring, bekymring og skuffelse preger nordmenn

En undersøkelse fra Danske Bank viser at nordmenn flest og bedriftsledere rister på hodet av brexit-kaoset. – Brexit har blitt så gedigen politisk blunder, sier sjefstrateg. 

UKLAR RUTE: Nordmenn flest og norsk næringsliv oppgir at de er bekymret for veien brexit tar. Derom Boris Johnson – som er favoritt i den pågående kampen om statsministerembetet – vinner frem, så er det likevel ikke klart hva som skjer videre.
Publisert: Publisert:

Søndag er det tre år siden et knapt flertall stemte for at Storbritannia skulle forlate EU. Tre år etter er skjebnen til Norges største handelspartner fortsatt i det blå, og den store usikkerheten har forplantet seg til både folk flest og til norsk næringsliv.

Det viser spørreundersøkelsen YouGov har gjennomført for Danske Bank (se faktaboks).

– Enten man var tilhenger eller motstander av at britene skulle melde seg ut av EU, så tror jeg mange er veldig forundret og skuffet, slik de oppgir i undersøkelsen. Brexit har blitt så gedigen politisk blunder, der politikerne ikke har lyktes med å gjennomføre det som var folkets vilje i folkeavstemningen, sier sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Med henholdsvis 31 og 30 prosent oppgir næringslivsledere at er enda mer forvirret og bekymret for brexit enn folk flest, viser spørreundersøkelsen.

– At hele 30 prosent sier at de er bekymret for utfallet av brexit må sies å være overraskende, og at en del nordmenn sier de vil reise mindre til Storbritannia er et tankekors. Det samme gjelder de som har ombestemt seg om studier i England, sier Øystein Schmidt, som er pressesjef i Danske Bank.

Les på E24+

The Economist: Hva vil en «no-deal brexit» bety for flytrafikken?

– Unikt

Flere bedrifter er bekymret for mer komplisert tilgang på markedet og høyere tollbarrierer, er næringslivets dom for brexit.

– På kundemøter og seminarer er en gjennomgangsmelodi mer oppgitthet enn bekymring blant investorer flest. På mange måter har brexit hatt relativt begrenset betydning for finansmarkedene som sådan. Norsk næringsliv er sånn sett er mer vàr på brexit enn investorer, sier Lie.

Danske Bank bestilte undersøkelsen da de opplevde at mange av kundene med forretninger i Storbritannia ønsket mer informasjon.

– Da er det nyttig for oss å få tallfestet hva folk tenker. Vi sitter regelmessig i møter med samarbeidspartnere som tar brexit opp med oss. Dette er såpass unikt i europeisk økonomisk historie at det nesten bare skulle mangle, sier Schmidt.

USIKKERHET: Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, mener at det blir ekstremt spennende å følge brexit fremover.

Skeptiske til statsministerfavoritten

Etter spørreundersøkelsen ble avholdt i slutten av april, har statsminister Theresa May trukket seg. Det har neppe hatt en beroligende effekt, mener Lie.

– Boris Johnson ligger an med soleklar margin til å etterfølge May som statsminister. Det Johnson har lyktes med den siste tiden, er å få med seg tilhengere av både de som ønsker veldig hard brexit og de som ønsker en veldig myk, sier Lie.

– Boris Johnson er favoritt til å bli statsminister, samtidig mener tre prosent av de spurte nordmennene i undersøkelsen deres at han har gjort en god jobb i brexit-arbeidet. Tror du nordmenn misforstår Johnson?

– Det er veldig delte meninger om Johnson om du leser britisk presse. Financial Times har listet opp et betydelig antall lovnader han har gitt i ulike posisjoner, som han senere har brutt, svarer Lie, som ikke vil felle noen egen dom over statsministerkandidaten.

Les også

Uendret rente i eurosonen: Hever tidligst andre halvår 2020

– Ekstremt spennende

Tåken som ligger tykt om brexit er på ingen måte i ferd med å lette, mener Lie.

– De neste månedene blir ekstremt spennende. Ikke bare om Boris Johnson blir valgt, men også hvordan han eventuelt blir møtt av parlamentet og om EU er villig til å justere på avtalen.

Da undersøkelsen ble gjennomført trodde 26 prosent av de spurte bedriftslederne at det kom til å bli en ny folkeavstemning. Dette har parlamentet gang på gang avvist. Blir det ikke en ny folkeavstemning, samtidig som flertallet i parlamentet ikke klarer å samle seg om en avtale, forlater britene EU automatisk 31. oktober.

Les også

Theresa May har gått av som partileder

– Johnson har vært tydelig på at britene skal forlate EU innen 31. oktober, med eller uten en avtale. Det betyr at alt annet likt, så har sannsynligheten for no deal også økt noe fra de 15 prosentene som var vårt siste anslag for en «no deal» brexit, sier Lie.

Jeremy Hunt, er Johnsons motstander i statsministerkampen, har nylig uttalt til Sky News at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er villig til å se på avtalen på nytt.

– På den andre siden har president i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, sagt at reforhandlinger av avtalen uaktuelt. I tillegg er det mange som mener at EU ikke burde tillate ytterligere utsettelse, da det gir veldig negativt signal for EUs evne til å takle utmeldinger fra medlemsland. Det er altså ikke godt å si hva som skjer, avslutter Lie.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om