Amerikansk høyesterett: Trump må utlevere selvangivelser

Amerikansk høyesterett har bestemt at president Donald Trump må utlevere skattepapirer til New Yorks statsadvokat. Trump kaller det hele for «politisk rettsforfølgelse».

PRESIDENT: Donald Trump taler til unge republikanere i Phoenix, Arizona, 23. juni.
 • Sven Arne Buggeland
 • Halvor Bjørntvedt
 • Håkon Kvam Lyngstad
Publisert:

Spørsmålet om Representantenes hus, en av Kongressens to kamre, skal få utlevert selvangivelsene vil ikke Høyesterett ta en stilling til i dag. Ifølge Reuters har de i stedet valgt å sende det spørsmålet tilbake til en lavere instans.

Det er ikke klart når denne saken vil bli avgjort.

Demokratene, som har flertall i Representantenes hus, har vært svært ivrige på å få tak i presidentenes finanspapirer. Det vil de ikke få nå, og det er uvisst om de i det hele tatt vil få dem.

The New York Times beskriver avgjørelsen som et nederlag for presidenten. Samtidig legger de til at avgjørelsen til tross så vil amerikanske velgere trolig ikke få se noen av Trumps skattepapirer før valget i november. Avisen skriver også at de kanskje aldri vil bli offentliggjort.

CNNs jus-ekspert Jeffrey Toobin kommenterer det slik:

– Dette er et juridisk nederlag for presidenten, men det kan vise seg å bli en seier i praksis.

Trump raser

Presidenten selv er mildt sagt misfornøyd. På Twitter skriver Trump blant annet at avgjørelsen er urettferdig mot hans administrasjon og presidentskap.

– Dette er politisk rettsforfølgelse. Jeg vant i Mueller-heksejakten, og nå må jeg fortsette å slåss i et politisk korrupt New York, skriver han.

Videre anklager han sin forgjenger Barrack Obama for å ha spionert på hans presidentkampanje. Han hevder presidenten og visepresident Biden ble tatt for å gjøre dette, uten å bli strafferettslig forfulgt.

Dette er ikke første gang Trump lanserer konspirasjonsteorier mot Obama. I mai la han ut meldinger om en angivelig skandale han kalte «Obamagate». Til VG beskrev en forsker på konspirasjonsteorier utspillene som en avledningsmanøver.

Eksperter om «Obamagate»: – Dette er ren tåkelegging

Påberopt immunitet

Torsdag har Høyesterett bestemt seg, og stemmer 7–2 i favør statsadvokaten i New York. Dermed må Trump gi fra seg informasjon om egne finanser, inkludert selvangivelsen.

Det er til tross for at domstolen har et konservativt flertall, og to av høyesterettsdommerne er oppnevnt av Trump selv.

President Trump hadde i forkant påberopt seg immunitet. Han har gjennom flere år nektet å gi fra seg opplysninger om sin private økonomi, og advokatene hans har hevdet at han er immun mot gransking fra Kongressen.

Tidligere har høyesterett stått samlet mot presidenter som har hevdet seg immun når de blir anklaget for å ha gjort noe galt. Et overordnet spørsmål var om presidenten har anledning til å blokkere en stevning fra Kongressen, noe som i så fall ville redusert muligheten Kongressen har til å føre tilsyn over presidentembetet.

Vil ha ut selvangivelser

Høyesterett har torsdag behandlet to saker som har med presidentens selvangivelser å gjøre.

I den ene saken søker flere kongresskomiteer innsyn i Donald Trumps økonomi fra hans regnskapsførere i selskapet Mazars USA og to av hans bankforbindelser.

I den andre søker statsadvokat i New York Cyrus Vance innsyn i de samme regnskapene, men vil også ha ut Trumps skattemeldinger gjennom åtte år.

Det har siden 70-tallet vært tradisjon for at amerikanske presidenter frivillig offentliggjør skattemeldingene sine.

Tilbake i 2014 og 2015, før valgkampen, var også Trump åpen for dette.

– Hvis jeg bestemmer meg for å stille til valg, vil jeg vise frem skattemeldingene, absolutt, sa han i et intervju med den irske TV-kanalen TV3.

Gjennom valgkampen i 2016 opplyste Trump jevnlig at han var under en rutinemessig revisjon, og at han ville vise frem selvangivelsen når denne var over.

Men siden den gang har presidenten vært unnvikende om saken. Standpunktet hans har endret seg til at det ikke foreligger noen lov som krever at han offentliggjør tallene.

Selv om statsadvokaten nå vinner frem i høyesterett, betyr ikke det nødvendigvis at amerikanske velgere får innsyn i Donald Trumps privatøkonomi.

Men siden den gang har presidenten vært unnvikende om saken. Standpunktet hans har endret seg til at det ikke foreligger noen lov som krever at han offentliggjør tallene.

Selv om statsadvokaten nå vinner frem i høyesterett, betyr ikke det nødvendigvis at amerikanske velgere får innsyn i Donald Trumps privatøkonomi.

INNBLANDET: Stormy Daniels fotografert i 2018, Karen McCougal fotografert i 2010.

Betalte hysjpenger

Stormy Daniels hevder at hun før presidentvalget i 2016 fikk 130.000 dollar for å holde tett om sin angivelige affære i 2006 med Donald Trump.

Trumps tidligere advokat Michael Cohen erkjente overfor spesialetterforsker Robert Mueller at han betalte hysjpenger til Daniels og den tidligere Playboy-modellen Karen McDougal, for å påvirke presidentvalget i 2016.

Uten å nevne Trumps navn, sa Cohen at han gjorde dette på vegne av «kandidaten til et føderalt embete», noe som utvilsomt viser til Trump.

Benekter affære

President Donald Trump har kalt Cohen en løgner og konsekvent benektet å ha hatt en affære med Stormy Daniels.

Han saksøkte statsadvokaten for å stanse kravet om innsyn i skattemeldingene. men tapte i september. En ankedomstol nektet å behandle saken.

Se Stormy Daniels hudflette Michael Cohen:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Etterforskning
 4. Michael Cohen
 5. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Amerikansk høyesterett: Trump må utlevere selvangivelser

 2. New York Times: Trump betalte 7000 kroner i skatt i 2016

 3. Slik unngikk Trump å betale skatt

 4. Wall Street endte splittet - Trump skapte uro

 5. Trump Organization tiltalt for flere lovbrudd