Dette skjer denne uken: – Alarmerende smittetall i flere delstater

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror helgens labre oppmøte til Trump-møte i Tulsa kan skyldes at amerikanere er blitt redde. Det kan påvirke den økonomiske aktiviteten fremover. Den kommende ukens PMI-tall tar han imidlertid med en klype salt.

LEDIGE SETER: Dette kan være et tegn på virusredde amerikanere, tror Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Matt Barnard / Tulsa World
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Det mest avgjørende for verdensøkonomien fremover er hvordan coronavirus-smitten utvikler seg, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Men selv om det er fryktelige tilstander i Latin-Amerika, er det ikke situasjonen i denne delen av verden markedene bryr seg om. Det er USA.

– Der ser vi at i nesten halvparten av delstatene stiger antallet nye tilfeller og til dels raskt. Så hvis ikke atferden til en stor mengde amerikanere blir endret, så vil de ryke inn i problemer om ikke lenge, sier han.

Les på E24+

Kremen av finans: Slik lykkes du i oppkjøpsbransjen

Andreassen poengterer at det spørs hvor lenge markedene vil ta det med ro om smittetallene skulle stige.

– Bedriftene og folk vil bli forsiktige. Jeg tror det er en del av grunnen til at så få kom til Trumps valgmøte i Tulsa. Det betyr ikke at de fleste amerikanere er redde, men at mange nok er det til at man ikke får normal aktivitet i økonomien. Det er en usikkerhet som vil prege de kommende ukene og månedene. Utviklingen den neste tiden avhenger ikke bare av hva myndighetene gjør, men også hvordan folk tilpasser seg.

Viktig med ordreinngang

Av kalenderfestede tall blir oversikt over ordreinngangen i USA av betydning, forteller Andreassen.

Disse falt kraftig forrige måned, drevet av kansellerte flyordre.

Indikasjoner fra forrige uke har imidlertid gitt ham håp om at nedturen ikke kommer til å bli preget av lavere investeringer over en lengre periode, men at man raskere kan komme tilbake til et normalnivå.

– Tallene vil være viktige for konjunkturen i USA, sier sjeføkonomen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets

Cicilie S. Andersen, E24

I overkant spreke kort-tall

I Norge kommer «shoppetall» og ledighetstall, henholdsvis fredag og onsdag.

Førstnevnte, detaljomsetningsindeksen, viste et overraskende stort hopp i april. Andreassen mistenker at oversikten fra landets storbanker – som ifølge sjeføkonomen viser en bratt økning de siste ukene – er i overkant spreke.

– Jeg forventer en videre oppgang, men tror også vi er nærme toppen, sier han.

Når det gjelder arbeidskraftundersøkelsen påpeker Andreassen at disse ikke vil reflektere realiteten for april.

– I aku-tallene blir ikke permitterte regnet som ledige. Vi kommer til å se spor av permitteringsbølgen ved at det er blitt jobbet langt færre antall timer, men økningen i ledigheten blir nok liten.

Synes PMI svikter som indikator

Også bølgen av PMI-tall kommer Harald Magnus Andreassen til å ta med en klype salt.

PMI, også kalt innkjøpssjefsindeksen, sammenstilles ved at bedriftsledere svarer på hvordan status er for deres selskap. Mer konkret om de opplevde en oppgang eller nedgang fra måneden før. Alt over 50 indikerer oppgang.

– Pakken av PMI-tall gir normalt et godt bilde av hvordan det går med økonomien, men når vi nå har sett andre nøkkeltall fra mai, så viser dette at bedriftslederne ikke har svart på det de har blitt spurt om. De svarte at det gikk dårlig, men produksjon, detaljhandel, sysselsetting og så videre økte, så PMI skulle egentlig vært langt over 50.

Les på E24+

Hva er galt med norsk PMI?

Og Andreassen forventer det samme nå.

– Hvis tallene skulle bli svake, vil ikke det bekymre meg, for de er egentlig gode. Og det er irriterende, for vi skulle gjerne hatt et presist varsel på at oppgangen har startet igjen. PMI er vanligvis den beste temperaturmåleren vi har, men jeg synes det svikter nå.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Harald Magnus Andreassen
 4. PMI
 5. Detaljhandel
 6. Dette skjer denne uken

Flere artikler

 1. USAs økonomi i fritt fall: – Katastrofe på alle områder

 2. Dette skjer denne uken: Alle øyne på inflasjonen i USA

 3. Tror skyhøy oljepengebruk spikrer raskere rentehopp

 4. Kraftig fall på Wall Street - særlig for teknologiaksjer

 5. Solid spansk nedtur etter coronakrisen