Nå flokker investorene seg rundt danskekronen. Igjen...

Danmarks valutakrig blusser opp på nytt.

TRYGG HAVN: For investorene fremstår den danske kronen som en trygg havn. Akkurat denne pengeseddelen, som kun er et prøvetrykk, bør de imidlertid ikke betale alt for mange euro for.

Handout
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

De fleste mente den danske sentralbanken hadde vunnet krigen mot valutaspekulantene, som i januar angrep den danske valutakursen.

Da Sveits slapp sin sveitserfranc fri i forhold til eurokursen, strømmet pengene inn i Danmark og presset den danske kronen oppover. Danmark ønsker å holde sin krone fast i et intervall i forhold til euro.

Les også

Danmarks sentralbanksjef advarer mot boligboble

Danskene svarte med å trykke flere hundre milliarder danske kroner, og å kutte innskuddsrenten i sentralbanken til minus 0,75 prosent.

En for sterk kronekurs kunne rammet den danske eksportindustrien hardt, og stanset effektivt den danske økonomiske veksten.

Normaliserte seg

Fra april og utover så det ut som om Nationalbanken, som den danske sentralbanken heter, hadde vunnet krigen og kapitalen fløt gradvis ut av Danmark.

Les også

Danskene vinner valutakampen

Men alt det endret seg den 22. oktober. Da åpnet den europeiske sentralbankssjefen Mario Draghi for at den europeiske sentralbanken (ESB) allerede i desember kan komme til å trappe opp sine obligasjonskjøp i markedet.

Siden den gang har den danske kronekursen styrket seg i forhold til euro og ligger nå på det sterkeste nivået på fem måneder, ifølge Bloomberg.

(Saken fortsetter under bildet.)

TVILENDE GENERAL: Danmarks finansminister Claus Hjort Frederiksen mener Danmark bør oppgi sin egen valuta og gå inn i eurosamarbeidet.

Torsdag kom et viktig signal på valutaspekulantenes voksende interesse for å plassere penger i danske kroner.

Da auksjonerte den danske stat kortsiktige statslån for 6,5 millarder danske kroner.

De fikk bud på hele 27,6 milliarder danske kroner, hvilket er det høyeste siden mai 2012 da gjeldskrisen i eurosonen var i ferd med å gå inn i sine mørkeste timer.

Les også

Dansk valutakrig handler om 100.000 jobber

«Ekstremt høyt»

Den København-baserte Nordea-analytikeren Jasn Strørup Nielsen omtaler overfor Bloomberg antall bud i auksjonen som «ekstremt høyt».

– Det er ofte utenlandske investorer som kjøper danske kortsikte statslån og dette indikerer at Danmark er litt mere interesssant for disse investorene, sier Strørup Nielsen til Bloomberg.

Han mener den voldsomme interessen for kortsiktige danske statslån er utløst av forventninger om at renten på statslån utstedt i euro vil ytterligere dersom ESB trapper opp obligasjonskjøpene.

– Vi har lært at ting kan endre seg veldig, veldig raskt med hensyn til kronen. Sentralbanken vet at de må være forsiktige fordi kronen har styrket seg. Det kan være i ferd med å bli en bekymring for sentralbanken, sier Strørup Nilsen til Bloomberg.

(Saken fortsetter under bildet.)

MÅ UT I VALUTAKRIGING IGJEN? Her fra løssluppen feiring i Nyhanvn i København, etter en dansk fotballseier.

Jens Noergaard Larsen/

Draghi endret alt

Før Draghis uttalelser 22. oktober var det ventet at den danske sentralbanken skulle begynne å heve sin ekstremt lave styringsrente innen utgangen av året. Nå er det imidlertid færre som tror på det, skriver Bloomberg.

Danmarks valutakurspolitikk innebærer at den danske kronen skal ligge på 7,46038 for en euro, med et slingringsrom på 2,25 prosent opp eller ned.

Det har så langt vært bred politisk enighet om denne valutakurspolitikken.

Danmarks nye, konservative finansminister Claus Hjort Frederiksen har imidlertid i et intervju med Bloomberg tidligere i år sagt at hvis det var opp til ham alene, så ville Danmark har skrotet sin egen valuta og meldt seg inn i eurosamarbeidet.

Med andre ord vil derfor en av de viktigste danske generalene ikke tro på den politikken han fører om valutakrigen blusser opp for alvor igjen.

Les også

– Danmark gir opp valutaen i løpet av året

Les også

– Det som skjer i dette markedet, er unikt

Les også

Presset mot den danske kronen letter

Her kan du lese mer om

  1. Danmark
  2. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dansk gjeldsauksjon vekker valutakrig-minner

  2. Nordea om sentralbank-stimulans: Kan lede til nye anklager fra Trump

  3. Nå har danskene satt verdensrekord med negative renter

  4. Annonsørinnhold

  5. Brukte 781 milliarder kroner – på én måned

  6. – Lave renter er et sykdomstegn