Nå tror markedet på renteøkning i USA i mars

Før helgen var sannsynligheten for en renteøkning i USA i mars på 40 prosent. Når sentralbank-toppen var ferdig med TV-intervjuet sitt i natt, var den plutselig hevet til over 70 prosent.

SNAKKET OPP: William Dudley, leder av Federal Reserve i New York, snakket opp sannsynligheten for renteøkning.

Foto: Keith Bedford Reuters
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Mens Donald Trump overrasket med en relativt nøktern tale til den amerikanske Kongressen, var det en annen amerikaner som satte markedet i bevegelse natt til onsdag.

I et intervju med CNN antydet William Dudley at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kan komme til å sette opp renten allerede i mars, tidligere enn de fleste eksperter hadde antatt.

Dudley leder Federal Reserves New York-avdeling, og er også nestleder i komiteen som fastsetter den amerikanske renten.

Etter Dudleys TV-opptreden er det ifølge enkelte beregninger priset inn over 70 prosent sjanse for en renteøkning denne måneden, skriver Bloomberg. Det er en økning fra 40 prosent før helgen.

– Dudley går ganske langt i å si at rentehevingen kommer, sier Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, til E24.

– Det er det som trigget prisingen. Det kan jo tyde på at de har bestemt seg for å heve i mars, og at det kommer flere signaler om det denne uken

Fed holder rentemøte 14. til 15. mars.

Argumentene er styrket

I intervjuet viser Dudley til at den amerikanske økonomien vokser i radig tempo, at jobbveksten er solid og at inflasjonen har steget noe.

Han peker også på høy forbrukertillit og sterk vekst i finansmarkedene.

– Dessuten venter vi at finanspolitikken trolig vil bevege seg i en mer stimulerende retning. Legger man alt dette sammen, tror jeg argumentene for en pengepolitisk innstramming har blitt mer overbevisende, sa Dudley.

Uttalelsene har blitt møtt med overraskelse, særlig ettersom Dudley anses som en «due» i sin oppfatning av hvilke renter det økonomiske bildet krever.

Der «hauker» mener rentene bør være høye for å kontrollere inflasjonen, er «duer» mer varsomme med å ønske rentehevinger.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Etter uttalelsene steg blant annet avkastningen på statsobligasjonslån med to års løpetid til 1,28 prosent. Det er det høyeste nivået i år og langt høyere enn bunnivået samme dag på 1,16 prosent. Toåringen ansees som den mest sensitive til renteøkninger.

Måtte komme signaler

Ifølge Magnussen kom det signaler da rentereferatet fra Fed-møtet i januar ble publisert i forrige uke.

Her indikerte sentralbanken at en renteøkning vil komme «fairly soon» – ganske snart.

– Det var en klar indikasjon på at det ikke kunne skje så sent som i juni. Da må det skje i mars eller mai. Skulle de heve renten allerede nå, måtte de komme med noen signaler, så sånn sett er det ikke uttalelsene så overraskende, sier DNB-økonomen.

Sist Fed hevet renten var i desember, da den ble satt til intervallet 0,5 til 0,75 prosent. Det var andre renteøkning i USA siden 2006.

Les også

Fransk valgfrykt i rentemarkedet: Hedgefond sikrer seg mot krisescenario

– Jeg tror ikke dette betyr at de er over på hevingstakt på en gang i kvartalet. Det må sees i lys av at de bare fikk hevet renten én gang i fjor, mener Magnussen.

– Hva det impliserer er ikke helt åpenbart. Men nå har det vært en periode med gode data og en markedsutvikling som gjør at Fed har mulighet for å heve renten uten å risikere for mye.

Yellen-tale

Nå rettes oppmerksomheten mot talen som sentralbanksjef Janet Yellens skal holde førstkommende fredag. Skal det komme en mars-økning, er det ventet at også hun vil antyde det.

– Hun kan komme til å si noe av det samme som Dudley sa, at tallene har vært på den sterke siden og at de venter en mer stimulerende finanspolitikk. Det skal ikke så mye mer til før en heving er priset til 100 prosent, mener Magnussen, som ikke hadde trodd at rentehevingen skulle komme allerede nå.

Les også

Ingen deflasjon i eurolandene: – Frykten er borte

– Vi trodde ikke at det skulle komme i mars, men med disse signalene trekker det veldig i den retningen.

Heller ikke Nordea Markets hadde ventet at rentehevingen skulle komme nå.

– Vår prognose er at neste renteøkning kommer i juni, men risikoen for at det kommer allerede i mars er selvsagt stor, skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen i en morgenrapport onsdag.

– Mye kan avgjøres ved neste non-farm payrolls rapport, som kommer 10. mars. Fed ønsker trolig å se at lønnsveksten kommer opp igjen etter at den falt tilbake i januar, skriver han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Rente
  3. Janet Yellen
  4. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. «Alle» venter renteheving fra den amerikanske sentralbanken

  2. Håper på fornuftig Trump–politikk

  3. Fed-sjefen må svare for Kongressen: – Politikerne vil være opptatt av balansen

  4. Sjeføkonom: – Spenningen handler om «dot-plot»-et

  5. Hever renten for tredje gang i år