Tsipras taler på gresk fjernsyn: – Jeg er stolt av min regjeringstid

Hellas' statsminister Alexis Tsipras bekrefter i en direktesendt tale at han går av som statsminister.

TREKKER SEG: Hellas' statsminister Alexis Tsipras.

Louisa Gouliamaki
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Syriza-lederen og Hellas første venstreradikale statsminister trekker seg etter nesten åtte måneder ved makten.

Les også

Sjeføkonom om gresk nyvalg: – Tsipras håper på fornyet mandat fra velgerne

Tsipras tok seg god tid før han fortalte på direktesendt fjernsyn at Syriza-regjeringen trekker seg, og at det lyses ut nyvalg. Greske Mega TV meldte torsdag kveld at det blir nyvalg 20. september. Senere bekreftet en talsperson for den greske regjeringen opplysningene overfor Reuters.

– Om kort tid skal jeg levere min oppsigelse og regjeringens oppsigelse til republikkens president, sier han, ifølge en engelsk oversettelse av talen fra The Guardian.
– Jeg trekker meg fordi jeg har prestert mandatet folket ga meg under valget i januar, sier han.

Les også

Hellas overholder lån til ESB

- Vi fikk den beste avtalen

Før Tsipras snakket om at regjeringen går av, innledet han talen med å fortelle at Hellas har vært gjennom tøffe forhandlinger med landets kreditorer, men at denne fasen nå er over.

Fem måneder med forhandlinger ga en etterlengtet avtale med kreditorene 13. juli, etter partene hadde kjørt hardt mot hardt i Brussel og Hellas ble tvunget til å innføre kapitalkontroll.

Tsipras innrømmer forhandlingsteamet ikke klarte å oppnå en avtale i tråd med forhåpningene fra valgløftene om gjeldssanering, men sier de inngikk den avtalen som var tilgjengelig.

– Vi fikk den beste avtalen vi kunne oppnå, sier Tsipras.

Han presiserer at forhandlingsteamet lyktes i å forhindre ytterligere kutt i pensjonsforpliktelser, samt privatisering av landets elektrisitetsforsyninger.

Les også

Euro-ministre sier ja til Hellas-pakke

Alexis Tsipras taler på direktesendt gresk TV.

Han mener også det var riktig å la folket ytre sitt standpunkt til låneavtalen EU og IMF tilbød.

Han ber folket bedømme om han var modig nok i forhandlingene med landets kreditorer.

– Nå kan du avgjøre hvorvidt vi tok det riktige valget, sier Tsipras, og sikter til at det greske forhandlingsteamet til slutt tok låneavtalen som lå på bordet i Brussel i juli.

– Jeg er stolt av min regjeringstid, sier han.

Tsipras legger vekt på at Europa er endret etter Syriza-koalisjonen fikk den greske regjeringsmakten i januar. Nå vil han la folket avgjøre veien videre.

- I disse tunge stundene må vi kjempe og holde fast ved det som betyr mest - vårt land og demokratiet. Takk, sier Tsipras og trekker seg tilbake.

SYV MÅNEDER SOM STATSMINISTER: Alexis Tsipras parti Syriza fikk flest stemmer under parlamentsvalget 25. januar. Her taler han utenfor Universitetet i Aten.

Petros Giannakouris

Vil bli kvitt urokråkene i partiets venstrefløy

Eksperter mener årsaken til Tsipras beslutning, er at han sliter med å temme urolige Syriza-medlemmer, som ble sjokkert over at Tsipras inngikk en tredje låneavtale med kreditorene uten nevneverdig bedre vilkår enn forgjengerne.

Tsipras venstreorienterte Syriza-koalisjon har 162 av 300 seter i parlamentet, inkludert samarbeidspartnerne. Da parlamentet skulle stemme over den første reformpakken i tråd med kravene fra IMF og EU i juli, stemte 38 Syriza-medlemmer imot eller blankt, deriblant den kontroversielle tidligere finansministeren Yanis Varoufakis.

Spørsmålet før avstemningen om andre reformpakken var hvorvidt Tsipras fortsatt kunne sikre de nødvendige 120 stemmene fra eget parti for å holde den politiske kontrollen som statsminister.

I den første runden fikk han 123 Syriza-medlemmer med seg og kalte spliden i partiet for et åpent sår, mens han i den siste runden fikk 125 med seg.

– Det Tsipras håper på, er et fornyet mandat fra velgerne. Usikkerheten blir hvor stor oppslutning han får. Nå ligger det an til at han vil fortsette som statsminister. Ikke minst fordi det greske valgsystemet gir en betydelig mengde ekstra mandater i parlamentet, sier Bruun, og sikter til at det greske valgsystemet tilsier at partiet som oppnår flest stemmer får 50 ekstra mandater i parlamentet, sa sjeføkonom Stein Bruun til E24 tidligere torsdag.

Tsipras er nå i ferd med å bli kvitt urokråkene i venstrefløyen av partikoalisjonen, mener sjeføkonom Steinar Juel.

– Det blir sannsynligvis en avskalling på venstresiden, slik at den moderate delen av Syriza fortsetter. Det kan være de får mandat til å gå videre med det de har nå. Spørsmålet er om de klarer å få flertall, eller om de blir avhengig av støtte fra andre. Det er klart at Hellas trenger en stabil regjering, med god støtte i parlamentet, sier han.

Les også

EU-rapport: Hellas' gjeldssituasjon verre enn antatt

Les også

Greske parlamentet godkjenner kriseavtale

Les også

Dette må Hellas gjøre for å få mer penger

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Sjeføkonom om gresk nyvalg: – Tsipras håper på fornyet mandat fra velgerne

  2. Grekerne stemte for reformpakke

  3. Tsipras samler Syriza til ekstraordinært landsmøte

  4. Annonsørinnhold

  5. Amerikanske økonomer mener Tsipras setter redningspakken i fare

  6. - Det er umulig å si noe om utfallet