Sjeføkonom: Tror Trump vil kvitte seg med Yellen

Tiden er i ferd med å renne ut for USAs mektige sentralbanksjef, Janet Yellen.

BRYGGER OPP TIL KONFLIKT? Ryktene om at president Donald Trump vil ha en annen sentralbanksjef enn Janet Yellen skyter fart.

Foto: AP
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Det mener Vincent Reinhart, sjeføkonom hos investeringsbanken Standish i Boston – et investeringsselskap som forvalter verdier for over 1.200 milliarder norske kroner.

Det er det danske nyhetsbyrået Ritzau som skriver dette.

– Yellen har vært i Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken, red.anm.) siden midten av 1990-tallet. I 2015 og 2016 sa hun, hver gang hun holdt en tale, at den monetære politikken skulle tilbake til normalt gjenge. Hun har nå speedet opp den prosessen. I november sist år trodde alle at Yellen skulle forbli sjefen i Federal Reserve de neste fem årene. Det gjør de ikke lenger, siteres Reinhart.

Les også: Hva skjer når sentralbankene skal kvitte seg med stimuli verdt 14 oljefond?

Yellens åremålsperiode som Federal Reserve-sjef strekker seg i utgangspunktet frem til januar 2018.

Ikke rett parti

Årsaken til at Reinhardt tror Yellens tid er på lånt tid, er at Donald Trump ble president i høst. Siden den gang har ryktene gått om Yellens mulige avgang.

Ifølge Financial Times sa Trump under valgkampen at Yellen hadde gjort en bra jobb, men at det ville passe å bytte henne ut.

Han oppga da partitilhørigheten som et problem:

– Hun er ikke republikaner. Når perioden hennes går ut, vil jeg erstatte henne fordi jeg synes det er svært passende, sa Trump.

Mener jakten er i gang

Vincent Reinhardt, som nylig lot seg intervjue av Ritzau i London, mener Federal Reserve allerede er i gang med å finne en passende erstatter.

– I november i fjor trodde alle at Yellen hadde nye år foran seg som sentralbanksjef, men etter valget har Federal Reserve Open Market Comitee (FOCM) begynt å røre på seg, også de ser seg nå om etter en annen sjef, mener Reinhardt.

FOCM er det nasjonale styret i sentralbanken, som setter renten og bestemmer pengepolitikken.

Yellen økte renten ved forrige møte, i mars, og antydet nye rentehevinger senere i år.

President Donald Trump har varslet at han vil investere stort i infrastruktur for å skape flere arbeidsplasser. Dette kan imidlertid gå ut over statsfinansene ved å føre til budsjettunderskudd og økning av statsgjelden – det er på kollisjonskurs med Yellens linje.

TRUMPS MANN? Tidligere Goldman Sachs-sjef Gary Cohn.

Foto: Ruben Sprich Reuters

Spekulasjonene har også fått ekstra fart etter at den store børsoppturen som kom i etterkant av Trumps valgseier, delvis boostet av hans vidløftige planer om stor og næringsvennlig skattereform, foreløpig ikke har materialisert seg.

Inn med Cohn?

Flere eksperter, blant annet strateg Michael Arone hos State Street Global Advisors har antydet at det brygger til en «clash» mellom Yellen og Trump. I mars, i forbindelse med rentehoppet, sa han til CNBC:

– De ulike perspektivene til Yellen og Trump understreker potensialet for en fremtidig kollisjon, snarere enn produktivt samarbeid.

Vincent Reinhardt forteller danske Ritzau at han mener det er vanskelig å spå hvem Trump eventuelt vil ha inn som Yellens erstatter, ettersom presidenten har vært uortodoks og uforutsigbar i mange av sine viktigste utnevnelser så langt.

Han peker dog allikevel på et navn: Gary Cohn, tidligere Goldman Sachs-toppsjef som nylig ble hentet inn som økonomisk rådgiver i Trumps administrasjon.

Les også

Hva skjer når sentralbankene skal kvitte seg med 14 oljefond?

Les også

Spår to år til med rekordlave renter

Les også

Melkeruta er ekstra humpete for Trump

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Barack Obama
  2. Donald Trump
  3. Goldman Sachs
  4. Janet Yellen

Flere artikler

  1. Han kan kapre verdens mektigste bankstilling

  2. Dette er Wall Streets nye «vaktbikkje»

  3. Amerikanske medier: Jerome Powell blir USAs nye sentralbanksjef

  4. – Obama hadde nullrenter

  5. CBS: Trump vil bytte ut sentralbanksjefen