Yellen holder renten uendret - vil redusere balansen «relativt snart»

Den amerikanske sentralbanken holder renten uendret på intervallet 1-1,25 prosent. Samtidig varsler Yellen at de vil begynne å redusere balansen «relativt snart».

NY BESLUTNING: Federal Reserve-sjef Janet Yellen holder renten uendret. Her under en pressekonferanse i juni.
 • André Haugen
 • Martin Hall Larsen
Publisert:

Onsdag avsluttet Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), sitt to dager lange rentemøte.

Fra 2008 til 2014 kjøpte den amerikanske sentralbanken store mengder obligasjoner for å stimulere økonomien, og balansen vokste til 4.500 milliarder dollar. Fed sier de «relativt snart» vil begynne nedtrappingen av den massive balansen.

Ved forrige rentemøte var ordlyden «i år». Endringen i ordlyden er et grep mange har ventet på, og reflekterer sentralbanken optimistiske syn på en amerikansk økonomi med stabil vekst, ifølge Marketwatch.

Inflasjon under målet

Fed endret også ordlyden i omtalen av inflasjonen. I uttalelsen i juni var inflasjonen «noe under 2 prosent». I dagens omtale var ordet «noe» strøket.

På forhånd var det ventet at inflasjonen ville bli det viktigste temaet på møtet. Kjerneinflasjonen er opp 1,7 prosent på årsbasis, og er dermed langt unna sentralbankens mål på 2 prosent.

Foruten endringen i ordlyden var det imidlertid lite som tydet på at de har viet inflasjonen mye tid.

– Det er overraskende at de ikke kommenterte inflasjonsbildet grundigere, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets til E24.

Les også

Inflasjon viktigste tema i Feds vakuummøte: – Markedet tror Fed tar feil

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, mener det var lite nytt som kom fra dagens rentebeslutning. Han understreker også inflasjonens viktighet.

– Det var to endringer; de påpeker at arbeidsmarkedet går godt og at de skal begynne å trappe ned balansen. Det som avgjør fremover et inflasjonsutviklingen.

Yellen har tidligere indikert at Fed anser den lave inflasjonen som et resultat av midlertidige faktorer, men virket mindre sikker i sin sak da hun talte for kongressen for to uker siden.

– Fed kan senke tempo på deres forventede rentehevinger hvis inflasjonen holder seg nede, sa sentralbanksjefen da.

«Vakuummøte»

Møtet er blitt kalt et «vakuummøte», mellom to større rentemøter i sentralbanken.

Fordi terskelen for å endre pengepolitikken er høyere på disse mellommøtene, var det ventet få endringer fra Fed denne gangen, sa valutastrateg Magne Østnor i DNB til E24 tirsdag.

Dermed var det også begrenset med markedsreaksjoner da rentebeslutningen kom. Men den allerede rekordlave fryktindeksen (VIX) falt umiddelbart til et nytt bunnivå rett etter beslutningen.

– Markedet hadde muligens ventet litt mer «kjøtt på beinet». Dollaren er litt opp og man kan tenke seg at man hadde ventet seg mer tydelige signaler i normalisering av pengepolitikken, sier Østnor.

I juni hevet sentralbanken renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1-1,25 prosent, og opprettholdt samtidig anslaget for ytterligere én renteheving i år. Fed hevet renten også i mars.

Det kommer nye tall for den amerikanske økonomien allerede på fredag. Da får vi blant annet de første anslagene på BNP-vekst i andre kvartal i USA og PCE-indeksen for juni, som er inflasjonsindikatoren Fed legger mest vekt på.

Les også

Inflasjon viktigste tema i Feds vakuummøte:
– Markedet tror Fed tar feil

Les også

Lanserer «MAGAnomics»: Slik er USAs plan for økonomisk vekst

Les også

Yellen: Kan utsette rentehevinger ved lav inflasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 2. Rente
 3. Janet Yellen
 4. USA

Flere artikler

 1. Inflasjon viktigste tema i Feds vakuummøte:
  – Markedet tror Fed tar feil

 2. Sjeføkonom: – Spenningen handler om «dot-plot»-et

 3. «Alle» venter renteheving fra den amerikanske sentralbanken

 4. Nå vil Yellen selge unna

 5. Dette skjer denne uken