Sentralbank kritiserer EUs brexit-tiltak: – Litt freidig

Bank of England mener EU ikke gjør nok for å sikre stabilitet i britisk finansnæring.

KRITISERER EU: Den britiske sentralbanken mener de har gjort mye for å sikre finansiell stabilitet etter brexit.

Foto: Hannah Mckay Reuters
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Den britiske sentralbanken la denne uken frem sin halvårsrapport for finansiell stabilitet i Storbritannia. Sentralbanken mener de har gjort framskritt i å sikre finansnæringen etter brexit, men at EU ikke har kommet med gode lignende tiltak.

Risikoen for britiske banker er at disse ikke lenger kan yte tjenester eller handle i EU uten en midlertidig avtale etter brexit.

Den britiske regjeringen har sagt at de er villige til å gi midlertidige tillatelser til finansselskaper fra EU. Unionen på sin side har ikke kommet med forslag til midlertidige tiltak for å sikre britiske bedrifters handel i unionen, mener Bank of England.

Les også: NHO bekymret for brexit-konsekvenser

Sentralbanken mener at få tiltak fra EU sin side betyr høyere risiko for den britiske finanssektoren når Storbritannia etter planen går ut av EU 29. mars neste år.

– Det er litt freidig av britene å kritisere EU når de selv ikke er klare på hva de ønsker, sier Nick Sitter ved Handelshøyskolen BI til E24.

Han mener britene vært uklare på sine planer for å gå ut av EU, og at unionen derfor ikke har kunnet komme med konkrete tiltak for utmeldingsprosessen, heller ikke for finanssektoren.

Rammer Storbritannia hardest

Det er viktig for Storbritannia å få til en god avtale med EU fordi den britiske finanssektoren kommer til å merke brexit mest.

Sitters kollega ved BI, Morten Kinander, trekker frem britenes rolle som finanshub.

– Storbritannia er en investeringsarena for mange land utenfor Europa, sier Kinander til E24.

PROFESSOR: Nick Sitter, professor ved Handelshøyskolen BI.

Foto: BI

Mange asiatiske land og USA har etablert seg i London for å få tilgang til det europeiske markedet.

– Faren er at disse flytter til Paris eller andre europeiske byer etter brexit, sier Kinander.

Den britiske regjeringen er også bekymret for bankflukt for britiske banker. Ifølge Sitter må banksektoren ha samme regler som i EU hvis de skal operere eller åpne filialer i EU.

– Det er ikke bare å sende et par personer til et kontor i EU, det er krav om kapital, ressurser og bemanning. Dette betyr ordentlig utflytting for å selge i Europa, sier Sitter.

Les også

BMW advarer mot følgene av brexit

Sitter mener bedriftene i finansdistriktet City i London ikke er like urolige som regjeringen, fordi de har råd til å flytte deler av kontorene til andre land.

EU kritiserer britiske banker

Rapporten fra Bank of England kommer to dager etter at Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) i en artikkel kritiserer britiske finansinstitusjoner for ikke å være godt nok forberedt på brexit.

Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI.

Foto: BI

EBA mener Storbritannia må være forberedt på at de ikke får til en avtale med EU. Utmeldingsavtalen er så usikker at britiske finansinstitusjoner må forberede seg på det verste og analysere egen risiko, skriver Politico mandag.

De kan ikke basere seg på at det offentlige stiller opp hvis det går galt.

Avhengig av myk brexit

Den britiske regjeringen og parlamentet er delt i spørsmålet om brexit. Den ustabile situasjonen i britisk politikk gjør at EU de siste dagene har begynt å forberede seg på en hard brexit.

Finansnæringen i Storbritannia vil tjene mest på en myk brexit.

– Det er over og ut for en stor del av finanssektoren hvis det skjer en hard brexit, sier Kinander.

Dette er særlig fordi amerikanske investeringsbanker nok vil flytte hvis Storbritannia blir et tredjepartsland med usikker tilgang til de europeiske finansmarkedet, legger han til.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. Bank of England
 4. EU

Flere artikler

 1. Nordiske banker i brexit-beredskap: Frykter irrasjonell valutahandel

 2. Frankrike forbereder nødplan for «hard» brexit

 3. Storbritannia: Risiko for resesjon på sitt høyeste siden finanskrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Regjeringen gjør forberedelser for «hard brexit»

 6. – Vi har ingen avklaringer i boks