Står fast på renteheving på nyåret: – Overraskende

Riksbanksjefens klare signal om renteheving ved årsskiftet overrasker sjefanalytiker.

UENDRET: Riksbanksjef Stefan Ingves beholder renten uendret i Sverige, og varsler fortsatt heving i starten av 2020.

Foto: Janerik Henriksson/tt TT Nyhetsbyrån
Publisert:,

Dermed fortsetter Sverige med negativ styringsrente i ytterligere noen måneder.

Riksbanksjef Stefan Ingves står imidlertid fast på at renten skal heves ved årsskiftet eller i starten av 2020.

«Etter flere år med høy tilvekst har svensk økonomi, i likhet med økonomiene i vår omverden, gått inn i en roligere fase. Inflasjonen er siden starten av 2017 nær målet på 2 prosent. Selv om konjunkturen dempes litt raskere enn ventet, er ressursutnyttelsen fortsatt høyere enn normalt og bidrar til at inflasjonen forblir nær målet», skriver Riksbanken i sin pressemelding om beslutnignen.

Overrasket over tydeligheten

Ifølge Bloomberg ventet de fleste økonomer nå at Riksbanken ville fjerne tidligere signaler om renteheving ved årsskiftet.

Det har imidlertid ikke skjedd: Slik som tidligere ventes renten å heves mot slutten av året eller i begynnelsen av neste år, skriver Riksbanken.

– De senket renteprognosen lenger frem, og for så vidt litt i kortenden, men det ligger helt klart inne en renteøkning, som de selv sier, mot slutten av året eller på nyåret. Det var overraskende, og klarere signaler enn ventet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– De har lagt mindre vekt på den internasjonale uroen enn ventet, og inflasjonstallene har vært litt på høysiden, noe de la mye vekt på. Så det er vektleggingen som er litt annerledes enn ventet, utdyper Bruce.

Han tror Riksbanken kan få en overraskelse selv, og er ikke like sikker på renteheving på nyåret som det Ingves er.

– De har en høy inflasjonsprognose, som gjør at de kan bli overrasket på nedsiden, sier han.

Første på syv år

Riksbanksjef Ingves hevet renten for første gang på syv år i desember 2018, fra negative 0,50 prosent til negative 0,25 prosent. Ingves sa i sommer at minus 0,5 ikke nødvendigvis er det laveste Riksbanken er villig til å gå.

Den siste tiden har norske og svenske kroner vist en stadig tettere korrelasjon.

Valutaanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets påpeker at usikre tider globalt har ført til en generell trend der investorene selger seg ut av mindre og illikvide valutaer, noe som rammer både svenske og norske kroner.

– Begge er små åpne valutaer som blir preget av det som skjer globalt, men vi ser også at markedet tar det som skjer i Norge og Sverige litt for ett. Vi preges veldig av det som skjer i Sverige, selv om det er store forskjeller i økonomiene, sa Bernhardsen til E24 onsdag.

Her kan du lese mer om