FINANSKRISEN I USA: Bruker opp rentekruttet

Et nytt rentekutt på 0,75 prosentenheter løser ikke finanskrisen i USA. Og snart er det ikke mer rente igjen å kutte.

Publisert:

Tre sjeføkonomer er enige om at tirsdagens rentekutt på 0,75 prosentenheter fra USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) betyr lite for finanskrisen.
Problemene er mer fundamentale enn at de kan løses med enda et kutt.
- Det Fed gjør nå er veldig symbolsk. Det gjør ingen forskjell i tilgangen på kreditt. Det publikum må betale for kreditt, er uansett mye mer enn sentralbankens rente. Men dette viser at Fed følger med og gjør det de kan. Det kan ha en betydning, sier sjeføkonom Kut Anton Mork i Handelsbanken.
- Nøkkelen til løsningen ligger ikke i renten. Det er viktigere å gjenopprette tilliten i finansmarkedene. USA er i en akutt situasjon. Det positive er at Fed med rentekuttet viser at de er på banen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets.
- Det viktigste er å hindre at krisen i økonomien sprer seg. De som allerede var i trøbbel, er fortsatt i trøbbel. Men rentekuttet som kom i går kan bidra til å hindre at folk slutter å bruke penger, siersjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Les også:

Les også:


Tillit

Dørum sier det viktigste er å gjenopprette tilliten.
- Det som teller nå, er at den amerikanske sentralbanken Fed har vist vilje til å redde banker som er i ferd med å gå overende. Det må skje til mest mulig smerte for aksjonærene og ledelsen i bankene, sier han.
I helgen kjøpte investeringsbanken JP Morgan investeringsbanken Bear Stearns for en slikk og ingenting. Det billige kjøpet var velsignet av Fed og ledsaget av et lån derfra til Bear Stearns på 30 milliarder dollar.
Mot null

Siden september i fjor har Fed nå kuttet sin styringsrente fra 5,25 prosent til 2,25 prosent. Renten er på full fart mot null.
- USAs sentralbank kommer til et punkt der det er stopp for videre rentekutt. Sist stoppet banken på 1 prosent rente. Det kan også gå som i Japan, der renten kom ned i null, sier Juel.
Han legger til at USAs sentralbank har en rekke andre virkemidler for å holde bankene flytende. For eksempel ved å låne dem lettere omsettelige statsobligasjoner med sikkerhet i bankenes private obligasjoner. Det har Fed allerede gjort.
- I disse dagene er gode råd dyre. Jeg misunner ikke Fed og finansdepartementet, sier Mork.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: