Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande ber om et hastetoppmøte i eurogruppen om Hellas tirsdag.

SKAL MØTES: Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande har allerede vært i kontakt angående den greske folkeavstemningen.

Pool/
  • NTB
Publisert:

Det melder flere internasjonale medier.

BBC meldte tidligere på kvelden at den greske statsminister Alexis Tsipras allerede har snakket i telefonen med Frankrikes president François Hollande.
Frankrike og Hollande har blitt sett på som et av de mer «Hellas-vennlige» landene i eurosonen.

Les også

Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

Hollande skal møte Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Paris mandag kveld.

Guardian skriver at greske medier melder at også andre ledere i eurosonen har blitt kontaktet – og nå ligger det altså an til møte i eurogruppen i morgen for å diskutere hvordan man griper an den greske folkeavstemningen

Også sentralbanksjef Mario Draghi skal ha fått en henvendelse fra den greske regjeringen søndag kveld, melder ulike medier.

Les også

Ville jubelscener i Athens gater

Tysk skepsis

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel, som også er leder av landets sosialdemokrater SPD, mener på sin side det er vanskelig å se for seg nye forhandlinger med Hellas etter et nei i folkeavstemningen.

Gabriel mener den greske statsministeren Alexis Tsipras har «brent de siste broene som Europa og Hellas kunne bruke for å nå et kompromiss».

Samtidig understreker utenriksminister Frank-Walter Steinmeier at utfallet av søndagens folkeavstemning i Hellas må respekteres.

Les også

Forsker: – Et sterkt nei vil presse EU til innrømmelser

– Må respektere

TYSK ØKONOMIMINISTER: Sigmar Gabriel.

Odd Andersen/

– Vi må nå respektere resultatet. Konklusjonene ligger først og fremst i Hellas, og ballen er på Atens halvdel, sier Steinmeier.

Tyskland er Hellas' største kreditor gjennom lånene i EU og IMF og spiller en avgjørende rolle i forhandlingene om ytterligere lånehjelp til grekerne.

Les også

Her har Petros fra Oslo akkurat stemt i Hellas-valget

Det greske låneprogrammet har utløpt, men regjeringen i Aten ønsker forhandlinger om et nytt program.

Følg opptellingen i E24s direktestudio

Søndag lå det an til å bli et stort flertall for nei-siden i folkeavstemningen om kravene kreditorene har stilt til grekerne om kutt og reformer i bytte mot flere utbetalinger.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Slik reagerer finansministerne på Hellas-nei

  2. Hellas' finansminister trekker seg

  3. Hollande: Åpne for diskusjoner om Hellas' fremtid

  4. – Det er viktigere med konkrete reformer enn kronikker

  5. Ny pause i eurotoppenes krisemøte om Hellas