Nøkkeltall fra USA

«Månedens viktigste tall» skuffer stort

Det ble skapt 210.000 nye jobber i USA i november, ifølge den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten «nonfarm payrolls».

  • Truls Lier
  • Ine Brunborg
Publisert:

Det var på forhånd ventet 546.000 nye jobber, ifølge konsensusestimatet fra Bloomberg

Rapporten viser hvor mange arbeidsplasser som ble skapt utenfor landbruket i USA i måneden i forveien. Dagens tallslipp gjelder dermed for november.

Tallet måler aktiviteten i verdens største økonomi, og omtales gjerne som «månedens viktigste tall».

Arbeidsledighetsraten var samtidig på 4,2 prosent, mot Bloomberg-estimatet på 4,6 prosent. Arbeidsledighetsraten er nå på det laveste siden februar 2020, før coronapandemien slo inn for fullt, ifølge Reuters.

Lønnsveksten på årsbasis var 4,8 prosent i november, litt under oktober-tallet på 4,9 prosent.

Forrige tallslipp viste at det ble skapt det ble skapt 531.000 nye jobber i oktober. Det var over konsensusestimatet på 450.000.

Arbeidsmarkedsrapporten kommer samme uke som USAs sentralbanksjef Jerome Powell sa de vil vurdere å avskaffe stimuleringsordningene for økonomien raskere enn ventet.

Powell talte for Kongressen tirsdag, og sa at risikoen for høyere inflasjon har økt. Sentralbanken knytter mesteparten av oppgangen i inflasjonen til pandemiårsaker, ifølge sentralbanksjefen.

Fallet i arbeidsledigheten gjør at Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, tror sentralbanken vil gjøre avviklingen av støttetiltakene raskere, slik de vurderer.

– Med økende inflasjonsrisiko, som ikke nødvendigvis reduseres av omikronvarianten av coronaviruset som nylig dukket opp, forventer vi at sentralbanken skrur opp tempoet på nedtrappingen på møtet i desember.

Ifølge Haugland vil det åpne for renteøkninger fra juni, og potensielt så tidlig som april.

Les også

USA-bedrifter om arbeidsmangelen: – Ingen å ansette

I det amerikanske arbeidsmarkedet er det mange tegn til lønnsoppgang og stramhet, skriver Kelly K. Chen i morgenrapporten til DNB Markets. Rekordmange sier opp jobben sin, samtidig som bedrifter må øke lønnstilbudene sine for å få tak i nok folk.

– Denne situasjonen ser vi ikke i like stor grad i Europa, der myndighetene heller har gått for å støtte permisjonsordninger, slik at ansettelsesforholdet beholdes intakt gjennom pandemien, skriver Chen i rapporten.

Samtidig er antallet sysselsatte fremdeles rundt fire millioner lavere enn før pandemien inntraff, ifølge Chen. Det handler blant annet om at eldre som fortsatt var i jobb har valgt å pensjonerer seg tidligere under pandemien, samtidig som andre har gått inn for å omskolere seg. I tillegg trekker Chen frem at det har kommet færre arbeidsinnvandrer til USA under pandemien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nøkkeltall fra USA
  2. Nonfarm payrolls
  3. USA

Flere artikler

  1. Det ble skapt 428.000 nye jobber i USA i april

  2. «Månedens viktigste tall» slår forventningene

  3. Det ble skapt 431.000 nye jobber i USA i mars

  4. Overraskende sterk jobbvekst i USA i juni

  5. «Månedens viktigste tall» overrasker: Det ble skapt 467.000 nye jobber i USA i januar