Hacker-trusselen

USA utlover dusør for angivelige Colonial Pipeline-hackere

USA utlover 10 millioner dollar i dusør for informasjon som kan lede til hackergruppen Darkside, som de mener sto bak Colonial Pipeline-angrepet.

Illustrasjonsfoto
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Summen tilsvarer om lag 85 millioner kroner.

USA mener den Russland-baserte gruppen sto bak dataangrepet som førte til at rørledningsnettet til selskapet Colonial Pipeline ble stengt i flere dager. Nettet som ble rammet, leverer blant annet om lag 45 prosent av alt drivstoff til USAs østkyst

Hackerne som sto bak angrepet, fikk drøyt 36 millioner kroner i løsepenger for å åpne tilgangen til systemene igjen. Løsepengene ble betalt i kryptovaluta.

Les også

Bloomberg: Colonial Pipeline betalte millioner til hackere

Flere dusører

– Ved å utlove denne dusøren viser USA at vi er forpliktet til å beskytte ofre for løsepengevirus verden rundt fra å bli utnyttet av kriminelle på nett, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

USA utlover også 5 millioner dollar i dusør for informasjon som kan føre til pågripelse eller domfelling av enhver som forsøker å slutte seg til et angrep utført av Darkside.

Datakriminaliteten har skutt i været. Tall fra USA i oktober viser at det ble meldt inn svimlende 590 millioner dollar i løsepengevirus-relaterte betalinger til myndighetene i løpet av første halvdel av 2021.

Les også

USA har tatt tilbake 19 mill. de betalte i løsepenger

Milliarder

Tallet er 42 prosent høyere enn det som ble oppgitt av finansinstitusjoner i hele 2020, heter det i rapporten fra det amerikanske finansdepartementet. Det er god grunn til å tro at de reelle summene egentlig er oppe i milliarder av dollar.

Selskaper og institusjoner er under sterkt press om å betale løsepengene, både for å få låst opp systemene sine, men også for å holde angrepene hemmelige fra potensielt opprørte klienter og myndigheter, som gjerne oppfordrer dem til å ikke betale kriminelle.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hacker-trusselen
 2. USA
 3. Datakriminalitet
 4. Løsepengevirus
 5. Infrastruktur

Flere artikler

 1. Utlover 127 millioner kroner i dusør for hacker-info

 2. Sikkerhetsekspert om dataangrep: – Tror det blir verre før det blir bedre

 3. Flere alvorlige dataangrep: – Tror det er den nye normalen

 4. Betalt innhold

  Den etterlyste «mafia»-familiens Dubai-luksus

 5. USA slår ned på kryptobørs for hvitvasking av løsepenger