May oppfordret Erdogan til å respektere menneskerettigheter

Storbritannias statsminister Theresa May oppfordrer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til å holde fast ved demokratiske prinsipper og respektere menneskerettighetene.

I ANKARA: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og den britiske statsminister Theresa May hilser før dagens samtaler.
Publisert: Publisert:

May kom lørdag rett fra Washington og president Donald Trump til Ankara der hun møtte president Erdogan.

På en kort pressekonferanse utenfor presidentpalasset i Ankara etter møtet med Erdogan sa May at hun var stolt over at Storbritannia støttet Tyrkias forsvar av demokratiet i forbindelse med kuppforsøket.

– Men nå er det er viktig at Tyrkia opprettholder menneskerettighetene og respekterer de gjeldende lovene i landet etter det mislykkede kuppforsøket i fjor sommer, sa May.

Masseoppsigelser

Flere enn 100.000 mennesker i Tyrkia er suspendert eller har fått sparken i kjølvannet av kuppforsøket. I tillegg sitter 40.000 varetektsfengslet og venter på rettssak.

Flere menneskerettsorganisasjoner og enkelte vestlige stater har gitt uttrykk for bekymring over alle oppsigelsene og pågripelsene. Tyrkiske myndigheter forsvarer seg med å si at de må renske ut dem som støtter kuppmakerne.

Handel og sikkerhetssamarbeid

I løpet av møtet diskuterte May og Erdogan også mulighetene for handelssamarbeid mellom Tyrkia og Storbritannia etter at britene har gått ut av EU. I tillegg drøftet de økt samarbeid om sikkerhet og kampen mot terror.

Syria-krisen og forsøkene på å få til en fredsløsning for Kypros ble også diskutert. May skulle også møte den tyrkiske statsministeren Binali Yildirim i løpet av oppholdet i Ankara.

Før de politiske møtene, la May ned en krans på graven til Tyrkias landsfader Kemal Atatürk.

Les også

Trump og May skal diskutere handel og sikkerhet

Les også

May sier hun vil snakke oppriktig med Trump

Les også

Britisk høyesterett: Brexit-avgjørelsen må tas i parlamentet

Publisert: