Betydelig nedgang i våpeneksporten i 2018

Norge eksporterte våpen for 2,5 milliarder kroner i fjor, nær 900 millioner kroner mindre enn toppåret 2017. NATO-landene er vår største våpenkunde.

Foto: Kongsberg Gruppen
  • NTB
  • E24
Publisert:

Tallgrunnlaget baserer seg på tollvesenets utførselsdeklarasjoner og tar for seg militære våpen med unntak av krigsfartøy og kampfly, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Nedgangen fra fjoråret skyldes i hovedsak en halvering av eksport innen gruppen «våpen og våpendeler», som er redusert med 840 millioner kroner.

Mye av eksporten gikk til NATO-land. Av den samlede verdien på 2,5 milliarder kroner ble det utført våpen for drøyt 1,6 milliarder, eller omtrent 65 prosent, til NATO-land. Dette er en nedgang på 101 millioner kroner fra 2017.

Les også

Krigsrobotene inntar NATO

Blant NATO-landene er USA den største mottageren med en import på 832 millioner kroner, 180 millioner mer enn året før. Av øvrige NATO-land er Polen en stor importør med en import på 330 millioner.

Land utenfor NATO-samarbeidet importerte norske våpen for omtrent 893 millioner kroner, nesten en halvering fra året før.

Nedgangen skyldes i hovedsak en halvering av våpeneksporten til Oman alene, som hadde en spesielt høy import i 2017. Med en import på 493 millioner kroner var likevel Oman det landet som importerte nest mest våpen fra Norge i fjor.

Eksporten til Oman, og svingningene i den, skyldes Kongsberg Gruppens kontrakt for luftvernsystemet Nasams til 3,7 milliarder kroner som ble sikret i 2014.

Saudi-Arabia importerte for 42 millioner kroner i 2017, men for 6.936 kroner i fjor.

Les også

Krigsrobotene inntar NATO

Les også

Klart flertall for navneendring i Makedonia – EU ber om at valgresultatet respekteres

Les også

Trumps «NATO-regning» til Norge: 125 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nato

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppen og Raytheon sikrer avtale verdt 4,3 milliarder

  2. Eksportrekord for norsk sjømat

  3. Laveste norske handelsoverskudd siden slutten av 80-tallet

  4. Betalt innhold

    Norge har ikke importert så mye strøm siden 2010

  5. Ny statistikk: Markant flere smartklokker under juletreet i år