Dagen på Wall Street

Tek-selskapene falt tungt på Wall Street

Pilene pekte ned på de amerikanske indeksene tirsdag. Spesielt Nasdaq falt tungt.

Richard B. Levine / Sipa USA
 • Harald Hoff
Publisert:

Slik endte dagen på Wall Street:

 • Dow Jones ned 0,06 prosent
 • Nasdaq Composites ned 1,88 prosent
 • S&P 500 ned 1,66 prosent

Blant aksjene på tek-indeksen som falt finner en rekke av de store vekstselskapene. Ved stengetid var Facebook ned 1,69 prosent, Amazon ned 2,59 prosent, Apple ned 3,91 prosent, Google-eier Alphabet ned 1,88 prosent og Tesla ned 2,76 prosent.

– Det er ingen av nyhetene som forklarer hvorfor Nasdaq og S&P 500 er så mye ned. Det ingen av nøkkeltallene eller nyheter som forklarer det godt, kommenterte Erik Bruce sjefstrateg i Nordea tidligere tirsdag kveld.

På en næringslivskonferanse tirsdag uttalte den amerikanske finansministeren Janet Yellen at det kunne bli aktuelt å øke renten i USA for å unngå overoppheting, det skriver CNBC.

Det kommer etter krisepakken på 1.900 milliarder kroner som president Biden signerte i mars. Få uker etter lanserte presidenten en ny infrastrukturplan på omtrent 17.000 milliarder dollar. Den ekspansive finanspolitikken er ment å skape flere arbeidsplasser i USA i det lange løp.

Aksjevekst og indeksfall

Bruce påpeker at når de store selskapene faller så er det ofte knyttet til redsel for rentekutt. Han har lest uttalelsene til finansminister Yellen, men mener ikke det alene kan være så utslagsgivende som effekten en ser tirsdag.

På mer generelt grunnlag peker han likevel på den veksten aksjemarkedet har hatt så langt i år. Det kan potensielt være med på å forklare utviklingen i USA tirsdag, mener han.

– Aksjer har hatt veldig mye oppgang i år. S&P 500 er opp over 10 prosent fra nyttår, noe som en vanligvis ville forventet for et helt år. Det er mulig folk er redde for at alle de positive nyhetene er priset inn, og at de derfor er redde for en korreksjon, sier Bruce.

– En må rett og slett belage seg på at indeksene noen dager kommer til å falle.

Vanskelig: Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea synes det er vanskelig å peke på en konkret nyhet som har ført til indekstallet i USA tirsdag.

Vidar Ruud / NTB scanpix

Fryktindeksen klatret

Volatilitetsindeksen Vix steg mer enn 8,5 prosent tirsdag kveld, etter å ha falt noe den siste timen. Tidligere på kvelden var den såkalte «fryktindeksen» over 20 poeng for første gang siden slutten av mars..

Indeksen måler forventede svingninger på den brede S&P 500-indeksen de neste 30 dagene, gjennom opsjonspriser. Den vil typisk stige kraftig i perioder med stor uro og frykt på børsene, og falle i perioder med lave svingninger.

Handelsunderskuddet økte

Før handelsstart på børsen slapp også legemiddelgiganten Pfizer årets første kvartalsrapport. De har omsatt for 14,6 milliarder dollar i sist kvartal. Den største driveren bak profitten var selskapets coronavaksine. Aksjen er relativt flat ved stengetid og er kun opp 0,04 prosent.

Etter stengetid mandag kom nyheten om at Microsoft-grunnleggeren Bill Gates skal skille seg fra Melinda Gates. Ekteparet står bak stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation. Det er verdens største private veldedighetsstiftelse, med verdier for 46,8 milliarder dollar. Microsoft-aksjene er blant tek-selskapene som faller, og er ned 1,94 prosent tirsdag ved stengetid.

Før børsåpning kom handelsbalansetallene for den amerikanske økonomien i mars. Det amerikanske handelsdepartementet rapporterte at handelsbalansen var 74,4 milliarder dollar i underskudd for måneden mars, skriver Dagens Industri. Det er 3,9 milliarder mer enn den foregående måneden. Eksporten steg med 6,6 prosent og importen steg 6,3 prosent.

Ved åpningstid på Wall Street koster ett fat nordsjøolje kostet 68,95 dollar, noe som er en nedgang på 1,95 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Aksjelive
 3. Bill Gates
 4. Wall Street

Flere artikler

 1. Turbulent uke for Wall Street

 2. Tek-selskapene slo tilbake før Bidens infrastruktursatsing

 3. Wall Street stenger med ny rekord til tross for sterk prisvekst

 4. Blandet på Wall Street før Facebook resultater

 5. Amazon kraftig opp - tilbake i kampen om gigakontrakt