Mener vaksinekandidat er mer enn 90 prosent effektiv: – Veldig, veldig gledelig

Legemiddelselskapet Pfizer og bioteknologifirmaet BioNTech mener deres vaksinekandidat er mer enn 90 prosent effektiv mot coronaviruset.

LOVENDE: Resultatene til legemiddelselskapet kan love godt for en ny corona-vaksine.
Publisert:

Legemiddelgiganten Pfizers tidlige analyser ble publisert mandag.

– Dette et veldig, veldig gledelig resultat. Et av de store spørsmålene har vært hvor effektiv disse vaksinene er, og 90 prosent beskyttelsesgrad er et godt resultat, sier Steinar Madsen, lege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk.

Pfizer og det tyske bioteknologifirmaet BioNTech sier ifølge Washington Post at deres coronavaksinekandidat er mer enn 90 prosent effektiv i å beskytte folk mot viruset, sammenlignet med placebovarianten.

– Jeg vil si at dette er et historisk øyeblikk, sier direktøren for vaksineforskning og utvikling ved Pfizer.

Uttalelsen er basert på en foreløpig analyse av innsamlede data.

– Dette er enormt positive og oppmuntrende foreløpige resultater, og vitner om stor oppfinnsomhet og ferdighet i forskersamfunnet i arbeidet med å få fram vaksinekandidater mot covid-19, sier Richard Hatchett, direktør for vaksinekoalisjonen CEPI.

GLAD: Lege og medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, venter i spenning på forskningsresultatene fra vaksinene som nå er i den siste og avgjørende testfasen.

– Kan bety mye i kampen mot covid-19

Fagdirektør ved Statens legemiddelverk forklarer til VG at studien totalt omfatter 43 000 forsøkspersoner, fordelt i to grupper: Én gruppe får placebo, og den andre får vaksine. Deretter ser man på hvor mange som blir smittet i hver gruppe.

– Den første analysen ble gjort etter 94 smittetilfeller, og ut fra disse har man beregnet beskyttelsesvirkningen til 90 prosent. Testen skal fortsette frem til man har fått 164 smittetilfeller, forklarer Madsen.

– Hvis tallene viser seg å holde hele veien inn er dette veldig gledelig og kan bety mye i kampen mot covid-19.

Fagdirektøren mener selv at det skal mye til for at de resterende resultatene avviker fra resultatene de har fått så langt. Derfor mener Madsen at dette lover godt for en ny vaksine.

– Dette er de første resultatene som har blitt publisert hvor man virkelig har sett beskyttelsesgraden, påpeker han.

Visste du? Ti coronavaksiner er akkurat nå i den siste og avgjørende testfasen. Det er denne testingen som gir svar på hvor trygg og effektiv vaksinen er:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17431

Vaksinasjonssystem klart i desember

Det er fortsatt usikkert når en vaksine vil bli tilgjengelig i Norge, forteller Madsen.

Likevel står helsepersonell og et helt system klare for å sette i gang med vaksinering så snart det blir aktuelt.

– I utgangspunktet har legemiddelverket antydet at en betinget godkjennelse kan være klar i månedsskiftet mellom januar og februar. Det er på bakgrunn av data vi har nå, men det kan komme ny data som kan flytte på denne datoen, sier fagdirektøren i Statens legemiddelverk.

– Men vi har et system på plass til å kunne starte vaksinering allerede fra 1. desember, selv om vi ikke har fått vaksinen enda.

Sett denne? Når coronavaksinen blir klar til bruk vil etterspørselen være langt større enn antall doser vi har tilgang på. Derfor vil en prioritert gruppe mennesker få den før andre:

Foreløpig ingen kjente bivirkninger

Pfizer har tidligere anslått at de kan søke om godkjenning i USA i den tredje uken i november. Og godkjenningsprosessen for denne vaksinen er også i gang i EU.

Norge skal få vaksine gjennom en allianse med med EU - og det er også i EU-systemet at vaksiner godkjennes for Norge.

– Spørsmålet er jo hvor fort man kan produsere doser. Dette er ting som går inn i planleggingen nå, sier Madsen.

Vaksinen til Pfizer er testet på pasienter som tidligere ikke har vært syke. Foreløpig har det ikke blitt avdekket noen alvorlige bivirkninger hos testpersonene.

John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet og påtroppende global helseambassadør i Utenriksdepartementet, forteller at de fleste bivirkninger kommer umiddelbart etter vaksinen er satt. Derfor regnes det som trygt nok etter to måneder testing.

– Samtidig er det viktig å huske på at vi får ikke mer kunnskap utover det man får fra de som vaksineres, og derfor er det viktig å følge opp så tett som mulig, slik at man raskt kan lære, forklarer Røttingen.

– Beste gladnyheten vi kunne fått

Røttingen har fulgt nøye med på utviklingen av covid-vaksinene. I dag kunne han meddele at det endelig ser ut til å gå veien han har håpet.

– Det er det beste resultatet vi kunne vente oss på dette tidspunktet, den beste gladnyheten vi kunne fått.

Røttingen mener at vi må forvente tilbakeslag, fordi det kan vise seg at vaksinen for eksempel ikke virker så lenge. Likevel kaller han den for et gjennombrudd.

– Det er det første positive signalet fra en av de pågående fase 3-studiene som pågår. Det at de har gått ut med at det ligger an til at vaksinen er minst nitti prosent effektiv, er veldig lovende. Dette er det første reelle kunnskapskrevende utspillet på at en vaksine faktisk virker.

Så du denne? Tidligere i dag svarte assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, om coronasituasjonen og julefeiring:

Dersom resultate forblir like gode over lengre tid, vil vaksinen kunne beskytte like godt som andre anerkjente barnevaksiner, som eksempelvis meslingvaksinen, skriver New York Times.

Hvor god beskyttelseseffekt en vaksine må ha for å godkjennes, avhenger av hvilken type infeksjonssykdom det er snakk om.

– Hos svært smittsomme sykdommer må den være minst 90 prosent effektiv, men med covid-19 har man snakket om å kunne vurdere vaksiner som er ned mot 50 prosent effektiv, ettersom de fortsatt vil kunne bidra positivt. Dette er veldig positivt hvis resultatene holder, forklarer Røttingen på telefon til VG.

Hvilke andre kandidater ligger langt frem? Her kan du lese mer om vaksinen til Pfizer / BioNTech. Scroll ned for å se hvorfor den kan bli en utfordring for norske kommuner.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17383

Vanskelig å lagre

Vaksinen til BioNTech / Pfizer er en av dem som kan bli vanskelig å lagre og transportere, hvis den skal distribueres rundt om i de norske kommunene. Det fordi den må lagres i svært kalde temperaturer. Noen slike RNA-vaksiner må lagres helt ned i 70 minusgrader. I tillegg krever den trolig to doser per person.

– Det betyr nok at det settinger det vil være lett å bruke denne vaksinen, som for eksempel i utviklingsland der man ikke har sikker strømtilførsel, forklarer Røttingen.

Andre vaksinekandidater kan bli lettere å lagre, fordi de kan ligge i kjøleskaptemperatur. Vaksinekandidaten til Johnson & Johnson har en annen fordel: Den krever bare én dose.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om