Jernmalm-prisen nær høyeste på ti år

Men investeringsdirektør og analytiker spår at prisene skal ned igjen, og at det fremover vil bli mer balanse i jernmalmmarkedet.

Jernmalm er et råmateriale som brukes for å produsere stål.
 • Håkon Frisell Krattum - Aftenposten
Publisert:

Referanseprisen på en tremåneders futurekontrakt på jernmalm endte mandag på 219, 5 dollar pr. tonn, viser tall fra Markets Insider.

Dette er bare marginalt lavere enn de 219,77 dollar som indeksen viste den 16. juli, som er det høyeste nivået som indeksen, som går tilbake til 2010, har registrert.

Referanseprisen er prisen på jernmalm med 62 prosent renhet levert Kina, ettersom de er den store kjøperen, opplyser investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss.

De kinesiske selskapene benytter jernmalmen til produksjon av stål, og de rekordhøye stålprisene gjør at de kjøper mye jernmalm selv om prisene er høye, forklarer investeringsdirektøren.

Det er ulike kvaliteter på jernmalm som gjør at det kan være enkelte forskjeller i prisene etter hvilken kvalitet de har.

Analytiker Erik Hedborg i CRU forteller at jernmalmprisene ligger på et ekstremt høyt nivå. Han viser til at for rundt fem år siden ble ett tonn jernmalm handlet for rundt 40 dollar.

Tredelt forklaring på den høye prisen

Erik Hedborg, analytiker i analysefirmaet CRU, skriver til E24 at det i hovedsak er tre overordnede årsaker til den veldig høye prisen på jernmalm.

 • Det er et større «rally» etter råvarer i verden for tiden, som følge av stimulansetiltak som har økt etterspørselen etter varige goder i hele verden. Tjenester på sin side er det lavere etterspørsel etter. Dette har overrumplet råvareprodusenter som reduserte produksjonen i 2020 som følge av pandemien.
 • Kinesisk etterspørsel etter jernmalm er eksepsjonelt sterk. Kina står for rundt 75 prosent av verdens import av jernmalm, og stålproduksjonen har nådd rekordnivåer de siste 12 månedene.
 • Tilbudsproblemer. Etter damkollapsen den brasilianske jernmalmprodusent Vale opplevde i 2019 har tilbudet av jernmalm fra Brasil vært svakt, da selskapet sliter med å holde produksjonen høy i landets strengere regulatoriske miljø. I kombinasjon med lavere utskipning fra Australia har dette holdt prisen over 200 dollar pr. tonn. Australia utgjør om lag 60 prosent av verdens jernmalmeksport, og Brasil om lag 20 prosent, opplyser Hedborg.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Prisen skal ned

Næss forteller at lønnsomheten for tiden er vanvittig god, og som følge av dette vil alle kjøre på full kapasitet.

Men etter hvert vil prisen gå ned, tror Næss.

– Grunnen til at prisen skal ned er at produksjonen vil øke betraktelig dersom man tror at prisene skulle bli høy. Med 60 dollar pr. tonn i kostnader er priser på 200 dollar svært fristende. Så normal økonomisk teori tilsier at den kommer ned, skriver investeringsdirektøren i en e-post.

Stålprisene er også rekordhøye, og når den produksjonen kommer ned vil nok også etterspørselen etter jernmalm komme ned, mener Næss.

Næss viser til estimater som venter mer balanse i markedet for jernmalm i årene fremover, og opplyser at det derfor er grunn til å tro at prisene kommer godt ned igjen.

Også Hedborg i CRU forventer at prisene vil falle.

– Vi ser allerede fallende stålproduksjonsnivåer i Kina, og vi begynner å se at tilbudet begynner å gjenopprettes i Brasil etter demningsulykken i 2019, opplyser han.

Hedborg mener videre at tilbuds- og etterpørselsfundamentalene ser bedre ut, og at de forventer at prisene vil være lavere i andre halvdel av 2021.

Verdenshjulene begynner å spinne igjen

Næss svarer bekreftende på at jernmalm er del av det mer allmenne rushet etter råvarer for tiden. Dette er et resultat av at verden kommer i gang igjen, forteller han.

– Ja, verden kommer i gang igjen, og verden har kommet i gang fortere enn man trodde for ikke så mange år siden.

Og det er ikke bare jernmalm det er stor etterspørsel etter for tiden.

I mai ble det slått rekord for kobberprisen med en pris på 10.460 dollar pr. tonn, ifølge Nikkei Asia.

Og prisen på et stålprodukt som brukes i både bilproduksjon og konstruksjon, nådde rekordnivåer i slutten av juni, ifølge Business Insider.

Les også

Gruveselskap økte resultatet med 759 prosent etter råvarerally – privatinvestor har lagt over 40 mill. i potten

Les også

Global plastmangel gir trøbbel for båtprodusent – varsler prishopp neste år

Les på E24+

En bitte liten brikke står mellom Bjørn Håkon Rognhaug og hans nye bil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jernmalm
 2. Robert Næss
 3. Råvarer

Flere artikler

 1. Største jernmalm-fall siden finanskrisen

 2. Pengene renner inn hos børsselskapene: Analytikerne venter rekordresultater i år

 3. Betalt innhold

  Dette mener analytikerne om Tesla-aksjen nå

 4. Betalt innhold

  Chip-mangelen gir dyrere biler og tømmer lagrene: – Produsentene har aldri tjent så mye penger

 5. Betalt innhold

  Slik bør du investere i perioder med høy inflasjon