Superbilprodusenten McLaren henter 6,7 milliarder kroner

McLaren måtte stanse produksjonen under pandemien, men får nå sårt tiltrengt kapital. Blant investorene finner man statsfondene til Bahrain og Saudi-Arabia.

Flere statsfond sprøyter inn milliarder i den britiske superbilprodusenten McLaren. Her under helgens kvalifiseringsløp på Silverstone i England.
  • Joachim Birger Nilsen
Publisert: Publisert:

Den britiske superbilprodusenten henter 760 millioner dollar, eller rundt 6,7 milliarder kroner, fra en rekke investorer for å få hjulene i gang etter et pandemipreget år.

På investorlisten finnes flere fond som forvaltes av Ares Management, og statsfondet til Saudi-Arabia, skriver Bloomberg.

Disse skal ha investert 500 millioner dollar, eller drøyt 4,4 milliarder kroner, i bytte mot egenkapitalbevis og preferanseaksjer. Dette er en type aksje som ved utbytte og likvidering har fortrinnsrett foran ordinære aksjer.

McLaren kontrolleres av statsfondet til Bahrain, Mumtalakat, som også skal ha deltatt i kapitalinnhentingen. Flere andre investorer skal også ha deltatt med opptil 150 millioner dollar i bytte mot konvertible preferanseaksjer.

Omsetningen skyter fart

Investeringene ansees som et tillitserklæring til Paul Walsh som startet i jobben som styreleder i selskapet i fjor.

Walsh fikk en tøff start, og da pandemien inntraff måtte bilprodusenten benytte seg av statlige låneordninger for å overleve. Samtidig sendte smittebølgene selskapet ut i en restruktureringsprosess hvor flere hundre ansatte mistet jobben, skriver Sky.

Men de siste månedene har salget av luksusbiler skutt fart, og i rapporten for fjoråret kunne selskapet formidle positive nyheter. I fjorårets fjerde og siste kvartal økte omsetningen fra snaut to milliarder kroner til rundt 4,67 milliarder.

Det er en kvartalsvis økning i omsetning på 123 prosent.

Samtidig økte brutto driftsresultat til nær 1,3 milliarder kroner fra et tap på litt over 140 millioner kroner kvartalet før.

De kraftige forbedringene skal komme av stigende etterspørsel og «kostnadsbesparende tiltak implementert i første halvdel av året», fremgår det. Det gjenspeiles av et salg av 762 biler i kvartalet mot 313 i tredje kvartal i fjor.

FARTSGLAD: Yasir Othman Al-Rumayyan er sjef for Saudi-Arabias statlige investeringsfond. Han tror på superbilprodusenten, og investerer nå flere milliarder kroner.

Har hentet milliarder tidligere

Milliardinnsprøytingen føyer seg inn i rekken av flere kapitalinnhentinger det siste året for McLaren.

I mars hentet konsernet drøyt 3,65 milliarder kroner, i tillegg til at det solgte sitt hovedkvarter i Surrey for over to milliarder kroner. Salget inngikk i en såkalt «sale-and-leaseback»-transaksjon.

Videre solgte selskapet også en andel av McLaren Racing for 2,25 milliarder kroner for å bedre den økonomiske situasjonen, ifølge Sky.

I fjor sikret også selskapet seg et lån på rundt 1,82 milliarder kroner fra nasjonalbanken i Bahrain grunnet kortsiktige betalingsproblemer, ifølge Reuters.

Les også

Investor reagerer etter emisjon: – Pumpet opp kursen

Statsfond prøvde å kjøpe fotballklubb

Dette er ikke første gang statsfondet til Saudi-Arabia vifter med sjekkheftet i England. Tidligere i år var det en del av et forretningsfellesskap som forsøkte å kjøpe fotballklubben Newcastle etter at eier Mike Ashley åpnet for salg.

Gruppen, som også inkluderte investeringsselskapene PCP Capital Partners og Reuben Brothers, hadde gått med på å betale rundt 3,65 milliarder kroner for å kjøpe klubben tilbake i april.

Budet var fortsatt til behandling da det ble kjent at gruppen hadde valgte å trekke seg fra prosessen, skrev flere kilder, som The Guardian og BBC.

Det skal ha vært på grunn av den langtekkelige prosessen at budet ble trukket tilbake, ifølge samme kilde. Årsaken til utsettelsen skal ha vært et ønske om å få klarhet i båndene mellom statsfondet Saudi Public Investment Fund (PIF) og myndighetene i Saudi-Arabia.

Les på E24+

En bitte liten brikke står mellom Bjørn Håkon Rognhaug og hans nye bil

Les også

EU vurderer å fase ut bensin- og dieselbiler innen 2035

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Pandemier
  2. Emisjon
  3. Bil
  4. Formel 1

Flere artikler

  1. Spetalen og Blystad inne på aksjonærlisten i Norwegian

  2. Bjørn Kjos på aksjonærlisten i Norwegian

  3. Aksjeantallet i Norwegian vil øke kraftig: Nå kommer inntil 233,5 millioner nye aksjer for salg

  4. John Fredriksen blir storaksjonær i «nye» Norwegian – eier en femtedel

  5. Kraftig vekst for H&M: – Snart tilbake på nivået før pandemien