Kinesisk hevntoll kan ramme USAs energisektor

Kinesernes hevntoll er ventet å ramme en forventet eksportøkning av råolje fra USA. Men ett energiprodukt er så viktig at det holdes utenom handelkonflikten.

KINA-TRØBBEL: President Donald Trumps tolløkning på kinesiske varer utløste straffetoll fra Kina. Det kan gi trøbbel for amerikansk oljeeksport.

Foto: Brendan Smialowski AFP
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Natt til tirsdag ble det kjent at den amerikanske presidenten Donald Trump truer med å trappe opp straffetollen mot Kina med 10 prosent toll på importvarer verdt 200 milliarder dollar.

Dermed ser handelskonflikten mellom landene ut til å dra seg til ytterligere, ettersom kineserne er ventet å svare med samme mynt.

Allerede fredag responderte Beijing på det allerede godkjente og mye omtalte tollhoppet på varer verdt 50 milliarder dollar.

Den kinesiske gjengjeldelsen inkluderer avgifter på en rekke landbruks- og industrivarer verdt rundt 34 milliarder dollar, og dette vil bli etterfulgt av toll på blant annet energivarer verdt ytterligere 16 milliarder dollar.

Les på E24+

Slik gikk det sist gang Norge tok USA til WTO

Dette kan skape trøbbel for den økende amerikanske råoljeeksporten, skriver analysebyrået Wood Mackenzie i en oppdatering.

«Mens Kina kan sikre seg råolje fra alternative kilder, som Vest-Afrika, (...) vil det være vanskelig for USA å finne et alternativt marked som er så stort som Kina», skriver analytiker Suresh Sivanandam i oppdateringen.

Spotprisen på amerikansk lettolje (WTI) falt omtrent tre dollar da tiltakene annonsert før helgen.

Statseid trader kan rammes

USA eksporterte drøyt 300.000 fat olje per dag til Kina i første kvartal, tilsvarende omtrent 20 prosent av landets samlede råoljeeksport.

«Dette viser at Kina er en betydelig mottager av amerikansk råolje, og det er tidlige indikasjoner på at eksporten vil være mye høyere i andre kvartal», skriver Sivanandam.

Wood Mackenzie hadde i utgangspunktet sett for seg en dobling av oljeeksporten fra USA til Kina frem mot 2023, men advarer nå mot at dette anslaget kan ryke.

Også Platts mener at den største påvirkningen i råvareuniverset vil finne sted i råolje, og viser til at både statlige og private kinesiske aktører har kjøpt stadig mer amerikansk olje grunnet konkurransedyktige priser og forbedret logistikk.

«Det kinesiske statseide handelsselskapet Unipec vil bli hardest rammet, skulle Beijing innføre 25 prosent toll. Selskapet har kjøpt 16 millioner fat med amerikansk råolje for lasting i juni. Disse fatene er ventet å ankomme Kina i juli-august», skriver byrået.

LNG unntas

På listen over energivarer som ikke vil bli rammet av tollkrigen, finner man flytende naturgass (LNG).

«Handelskrigen mellom Kina og USA er på et spent stadium med usikkerhet knyttet til omfang og varighet, men LNG sees helt klart på som en essensiell vare av den kinesiske regjeringen. Gitt dette vil LNG sannsynligvis forbli unntatt fra alle ytterligere tolløkninger dersom situasjonen skulle eskalere» skriver Nicholas Browne i Wood Mackenzie.

Les også

Nyhetene som kan senke norske gass-inntekter

Det er to grunner til dette.

«Først og fremst er LNG-etterspørselen raskt voksende i Kina. Og for det andre vil USA være nøkkelkilden til gradvis forsyningsvekst i 2018 og 2019», skriver Browne.

Bakgrunnen for LNGs sterke posisjon er at de kinesiske myndighetene i fjor tok grep for å redusere avhengigheten av kull. Dette ga et stramt marked med knapphet på gass i vintersesongen, spesielt nord i landet.

Flytende naturgass spiller en sentral rolle i å begrense denne mangelen. Den kinesiske LNG-etterspørselen vokste med rekordhøye 12 millioner tonn i 2017 og nådde 38 millioner tonn.

Ifølge Platts er Kina den tredje største importøren av amerikansk LNG så langt i år, og er ventet å bli den største innen året er omme.

Les også

Kina svarer på USAs toll

Les også

Trump har godkjent toll på kinesiske varer

Les også

Norge bringer USAs stål- og aluminiumstoll inn for WTO

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. Donald Trump
 3. Olje og gass
 4. USA

Flere artikler

 1. Straffer rivalen med toll på varer de ikke kjøper av hverandre

 2. – USA er «handelsbøller» som bruker skremselstaktikk

 3. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

 4. Annonsørinnhold

 5. – Intet kompromiss i sikte

 6. Kinesisk hevntoll mot USA: Dårlig nytt for veldig store tankskip