Wells Fargo-sjefen går på dagen
Sjefen i Wells Fargo i USA har gått på dagen etter at storbanken ble idømt en milliardbot for å ha opprettet såkalte «spøkelseskontoer».
Administrerende direktør John Stumpf gir også opp sin tittel som styreleder i selskapet.
– Jeg har bestemt at det er det beste for firmaet at jeg går av, sier Stumpf i en pressemelding onsdag.
Stumpf har sittet i sjefsstolen siden 2007. Han har tidligere uttalt at han tar det fulle ansvaret for «alle uetiske salgsmetoder» som pågikk.
Milliardfallskjerm
Presset mot Stumpf har blitt gradvis større etter at nyheten om den utbredte triksingen sprakk i september.
Senator Elizabeth Warren er blant dem som offentlig har fordømt Wells Fargo-sjefens håndtering av saken.
– Du burde gå av. Du burde bli etterforsket for lovbrudd, sa Warren til Stumpf under en senatshøring 20. september.
En kilde sier til CNN at Stumpf selv tok avgjørelsen om å gå av, men at beslutningen ble godt mottatt av styret.
Den nå avgåtte Wells Fargo-sjefen har godtatt å gi slipp på 41 millioner dollar i fremtidige inntekter, men han går likevel ikke tomhendt, skriver Marketwatch.
Ifølge forskningsinstituttet Equilar, kan han stå igjen med en fallskjerm på totalt 137 millioner dollar i aksjer, kompensasjon og pensjon. Det tilsvarer 1,13 milliarder kroner etter dagens kurs.
«Spøkelseskontoer»
Tusenvis av ansatte var innblandet i å opprette et stort antall innskudds- og kredittkontoer – såkalte «spøkelseskontoer» – uten at kundene visste om det.
Kundenes penger ble sluset inn på kontoene og det ble opprettet falske e-postadresser. På den måten så det ut som om de bankansatte solgte flere bankprodukter enn de i realiteten gjorde. Slik kunne de også motta høyere bonusutbetalinger fra arbeidsgiverne.
Praksisen ga bankkundene økte gebyrer og andre utgifter tilknyttet de falske kontoene, ifølge det amerikanske forbrukerbyrået for finanstjenester (CFPB).
Her er de største bankbøtene i nyere tid
Så mange som 2 millioner kontoer kan ha vært omfattet av svindelen.
Rundt 5.300 ansatte i Wells Fargo har fått sparken i forbindelse med saken, opplyste statsadvokaten i Los Angeles torsdag forrige uke.
Stumpf har avvist at svindelen var organisert fra bankens side.
Skal ha fått sparken
Banken står også overfor et massesøksmål fra tidligere ansatte som gjennom en tiårsperiode skal ha fått sparken for ikke å ha brutt loven.
Kundetriksingen var så utbredt og akseptert i bankens rekker mens den pågikk, at ansatte som nektet å være med – og slik fikk dårligere salgsresultater – også fikk fyken av sine overordnede, ifølge søksmålet.
De tidligere ansatte krever 2,6 milliarder dollar i oppreisning, tilsvarende 21 milliarder kroner.