USAs mektige sentralbank

DNB venter raskere renteheving i USA

Dersom krisetiltakene avsluttes i slutten av mars, tror analytikerne at rentehevingen kan komme så tidlig som i april 2022.

USAs sentralbanksjef, Jerome Powell.
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Analytiker Knut Magnussen i DNB Markets skriver i en rapport at de finner det sannsynlig at rentehevingene i USA vil skje raskere enn ventet.

De tror nå at den første rentehevingen vil komme i juni 2022, og så tidlig som i april dersom krisetiltakene i USA avsluttes tidligere enn ventet.

DNB Markets tidligere prognose var første renteheving i september 2022. I den nye prognosen er det justert med ytterligere to hevinger til neste år, i henholdsvis september og desember.

Deretter tror de det vil være ytterligere to hevinger i mars og juni 2023.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell uttalte nemlig på tirsdag at nedtrappingen av krisetiltak kunne skje «flere måneder» tidligere enn ventet under hans tale i senatet.

Les også

USA vurderer å avslutte krisetiltak tidligere enn ventet

Omikron-risiko

DNB Markets skriver videre at selv om Powell virket sikker i sin avgjørelse om å øke hastigheten på nedtrappingen, la han også til at usikkerheten rundt omikron-viruset er til stede.

– I løpet av de neste to ukene skal vi få mer data og lære mer om den nye varianten, sa han.

«Derfor signaliserte han muligheten for å endre mening dersom omikron viser seg å være verre enn først ventet», skriver Magnussen, og legger til:

Dersom omikron fører til nye restriksjoner og mer finanspolitisk støtte, kan dette også øke inflasjonspresset. Det kan bidra til å bremse oppgangen i arbeidsmarkedet. I et slikt tilfelle tror DNB Markets at nedtrappingene av krisetiltakene fortsatt vil skje raskere.

Tror inflasjonen vil avta

Powell sa også at han fortsatt venter at inflasjonen vil avta neste år, men at det er på tide å slutte å bruke ordet «midlertidig» i forbindelse med prisstigingen i landet.

Han sier også at risikoene for høyere inflasjon har økt. Sentralbanksjefen sier videre at sentralbanken fortsatt tror at mesteparten oppgangen i inflasjonen er knyttet til pandemiårsaker.

USAs sentralbanksjef sier blant annet at omikron-varianten utgjør en nedsiderisiko for sysselsettingen og for økonomien – og at det gir økt usikkerhet for inflasjonen, ifølge uttalelsen.

– Større bekymring for viruset kan redusere folks vilje til å være fysisk på jobb, noe som vil bremse fremgangen i arbeidsmarkedet og forsterke forstyrrelser i forsyningskjeden, sier Powell.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USAs mektige sentralbank
  2. USA

Flere artikler

  1. USA vurderer å avslutte krisetiltak tidligere enn ventet

  2. Markant fall på Wall Street etter snuoperasjon

  3. Den amerikanske sentralbanken starter nedtrapping av krisetiltak

  4. USAs sentralbank varsler tre rentehevinger i 2022

  5. Solid oppgang på Wall Street etter nye Fed-prognoser