Erdogan vil fortsette å kutte renten

Tyrkias president holder fast ved at styringsrenten i landet skal ned, selv om landet opplever skyhøy inflasjon.

President Recep Tayyip Erdogan har ikke tror på at høyere renter bør brukes i kampen mot en inflasjon som nådde det høyeste nivået på 24 år i mai.
Publisert: Publisert:

– Denne regjeringen vil ikke heve rentene. Vi vil fortsette å kutte dem, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan etter et ukentlig regjeringsmøte mandag, skriver Bloomberg.

Erdogan har lenge argumentert for rentekutt, og ikke rentehevinger, for å få bukt med prisveksten i landet. Det går midt i mot det de fleste økonomer mener fungerer.

I fjor høst bøyde den tyrkiske sentralbanken av for presset, og kuttet styringsrenten kraftig. Styringsrenten har nå blitt holdt uendret på 14 prosent siden desember i fjor, samtidig som prisene har klatret videre.

Skyhøy prisvekst

Inflasjonen i Tyrkia steg til 73,5 prosent i mai, målt mot samme måned i fjor.

Det er det høyeste siden 1998, da Tyrkia kjempet for å komme ut av et tiår med kronisk høy inflasjon, ifølge Reuters.

Matprisene og transportprisene er noe av det som har skutt i været. Prisene på mat har steget 92 prosent det siste året, mens prisen på transport har skutt opp 108 prosent.

– Tyrkia har ikke et inflasjonsproblem i teknisk forstand, men heller et problem med høye levekostnader, sa Erdogan også etter regjeringsmøtet.

Valutakrise

Den tyrkiske valutaen har samtidig svekket seg kraftig mot blant annet dollaren etter grepene fra myndighetene og sentralbanken.

Det bidrar til at importvarer som olje og gass blir enda dyrere.

Tyrkiske lira har svekket seg nesten 20 prosent mot dollaren bare siden nyttår, ifølge Bloomberg. Det etter å ha falt kraftig i verdi også i fjor høst.

Publisert: