Zelenskyj møtt med stående applaus i Stortinget

I sin tale til Stortinget trakk Volodymyr Zelenskyj paralleller mellom Ukraina og Norge – og ba om mer våpenstøtte og hardere sanksjoner.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Ole Kristian Strøm
 • Sindre Camilo Lode
 • Helge Mikalsen (foto)
Publisert:

Det brøt altså ut stående applaus da den ukrainske presidenten dukket opp på skjermen, med en tale fra et invadert og bombet Ukraina.

– For meg er det en stor ære å få tale til dere på vegne av det ukrainske folk, sier Zelenskyj til de norske stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene.

– Vi har ikke felles grenser med dere, men vi har en felles nabo, som står imot all våre felles verdier, sier den ukrainske presidenten.

Flere ganger i løpet av talen prøvde han å trekke paralleller mellom ukrainsk og norsk historie. Som at ukrainere bidro i frigjøringen av okkuperte land under andre verdenskrig.

– Dette er vår felles historie. Dette er historien vi har skapt sammen, på deres jord og vår, sier Zelenskyj.

– Gjennom historien møtes vi alltid i tider som ikke er enkle, men avgjørende for Europa. Som for 1000 år siden, da norske vikinger var våre gjester i Kyiv, og deltok i etableringen av det første Kyivriket, sier Zelenskyj.

Han trekker frem at «våre forfedre» skapte denne staten, at den blir ødelagt nå – og at «nå forsvarer vi det sammen».

– Dette skjedde også for 77 år siden, da ukrainere sammen med andre nasjoner i anti-Hitler-koalisjonen frigjorde Europa fra nazi-okkupantene. Den første soldaten som gikk inn i det frigjorte Kirkenes oktober 1944, var en ukrainer fra byen Sumy, sier Zelenskyj.

Soldatene fra Den røde armé tok seg inn over den norske grensen i 1944 og inntok Kirkenes 25. oktober. Zelenskyj trekker frem at Sumy oblast i nordøst nå er ett av stedene det nå pågår harde kamper mot Russland.

Ba om våpenstøtte og sanksjoner

Presidenten understreker at Ukraina nå betaler en «fryktelig pris» for invasjonen, og hevder de vet om minst 145 barn som har mistet livet.

– Denne aggresjonen er målrettet ikke bare mot våre grenser, men utover dem. Jeg vil tro at dere føler og opplever ny risiko også ved deres grense, i Arktis, hvor de nå har akkumulert styrker, sier Zelenskyj.

– Vi må stå sammen i våre forsøk på å stoppe Russlands aggresjon, sier den ukrainske presidenten.

Zelenskyj gjentar forespørselen han har gitt til andre land: At de trenger støtte i form av våpen, gjerne panservernmissiler eller våpen som kan brukes mot skip. Han trakk også frem viktigheten av sanksjoner for å få stoppet Russland.

Zelenskyj vil også at EU og Norge skal stenge russiske skip ut av europeiske havner.

– Dere har tatt historiske steg ved å gi oss det vi trenger i kampen for frihet og i kampen mot tyranniet, men kampene fortsetter, sier Zelenskyj.

– Jo sterkere sanksjonspakkene er, jo raskere vil vi få tilbake freden, sier Zelenskyj videre.

Den ukrainske presidenten trekker videre frem at tilliten til Norge som energileverandør har vært høy og mener Norge nå kan bidra til bedre energisikkerhet. Og han inviterte også Norge til å investere i gjenoppbyggingen av Ukraina.

Vil invitere til barnetog i Kyiv

Mot slutten trakk Zelenskyj også frem Norges tradisjon for barnetog på nasjonaldagen.

– Jeg tror også vi kan låne en av dere vakre tradisjoner, en tradisjon som karakteriserer dere som fredselskende folk, som et samfunn som er bygd på prinsipper av godhet, sier Zelenskyj.

– I år, sammen med deres barn, vil dere også ha ukrainske barn som marsjerer, våre ukrainske barn som kom for å søke beskyttelse i Norge, sier den ukrainske presidenten.

Når krigen er over vil han invitere de norske politikerne til et slik tog ved en høytid i Kyiv.

Historiker: Vikingene var sentrale da Kyiv ble grunnlagt

Historikeren Halvor Tjønn, som står bak flere bøker om russisk og ukrainsk historie, merket seg at president Zelenskyj snakket mye om vikingtiden og kontakten til de norske kongene.

– Det er allmennkunnskap i Ukraina at de skandinaviske vikingene var sentrale da den gamle Kiev-staten ble grunnlagt på 800-tallet. Og Zelenskyj spilte jo selv historielærer i TV-serien som gjorde ham populær, smiler Tjønn.

– Han snakket om Harald Hardråde, som giftet seg med datteren til Jaroslav den vise, Ellisiv, i Sofia-katedralen i Kyiv i 1046. Harald styrte Norge i allianse med Jaroslav.-

– Kiev-riket var det naturlig tilfluktssted for norske konger i middelalderen hvis de kom i trøbbel. Olav Tryggvason var der, det samme var Olav den hellige, Harald Hardråde og Magnus den gode. Så denne forbindelsen mellom Norge og Kyiv var faktisk enda tettere enn det Zelenskyj snakket om.

– Hvordan kunne de norske kongene ha så tette forbindelser med at land som lå så langt borte med datidens transportmidler?

– Vi må huske på at de norske sagakongene var eksperter på å bevege seg over vann – og her kunne de bruke elveløpene, svarer Tjønn.

Bare to ganger siden andre verdenskrig har utenlandske gjester fått tale i Stortinget, påpekte stortingspresident Masud Gharahkhani – en av dem var Winston Churchill i 1948.

Etter Zelenskyjs tale, reiste salen seg igjen til stående applaus. Den ukrainske ambassadøren til Norge var også til stede.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Krigen i Ukraina
 2. Ukraina
 3. Russland

Flere artikler

 1. Russlands inntog i Ukraina fortsetter – harde kamper flere steder i Ukraina

 2. Oljeanlegg truffet av rakett utenfor Kyiv: – Mulig katastrofe

 3. Ukrainas president: – Vi vil ikke legge ned våpnene

 4. Norge øker støtten til Ukraina med 100 millioner kroner

 5. CNN: Stor eksplosjon i Kyiv