Theranos-skandalen: Ny toppsjef dømt for svindel

Theranos tidligere driftsdirektør Ramesh Balwani er funnet skyldig i svindel. I september er det ventet at han og ekskjæresten Elizabeth Holmes vil få straffeutmålingen samtidig.

Ramesh «Sunny» Balwani ble funnet skyldig for svindel.
Publisert:

Balwani ble dømt på alle de tolv punktene han ble tiltalt på, skriver en rekke amerikanske medier torsdag kveld.

Det skjer etter at Theranos-grunnleggeren Elizabeth Holmes i januar ble dømt for å ha svindlet investorer for over 140 millioner dollar, om lag 1,4 milliarder kroner med dagens valutakurs, gjennom blodprøveselskapet Theranos, som hun grunnla i 2003. Holmes ble dømt på fire tiltalepunkter.

Hvert av tiltalepunktene de to er funnet skyldig i har en strafferamme på 20 år. Det er likevel ikke ventet at straffen vil bli så lang for noen av de.

Foreløpig har ingen av de to fått straffeutmålingen. Dette er ventet å skje i september, skriver New York Times.

Mål med Theranos var å revolusjonere blodprøveindustrien og gi pasienter mulighet til å teste seg for over 200 sykdommer, bare ved hjelp av et par dråper blod.

Under Holmes’ rettssak i fjor høst hevdet hun fra vitneboksen at hun hadde blitt fysisk og psykisk misbrukt av Balwani. Det preget alt hun gjorde, sa hun i retten. Dette var noe forsvaret ikke nevnte i sluttprosedyren like før jul i fjor.

Elizabeth Holmes avbildet under rettssaken i 2021.
Les også

Theranos-skandalen: Elizabeth Holmes dømt for svindel

Ikke fungerende teknologi

Etter hvert ble Holmes sammenlignet med storheter som Steve Jobs. Bilder av henne prydet forsidene til magasiner som Forbes og Fortune, og hun ble hyllet av blant andre Bill Clinton og Joe Biden.

I styret satt tunge profiler som tidligere utenriksminister Henry Kissinger og James Mattis, som senere ble Trumps forsvarsminister.

Samtidig hadde profilerte investorer pumpet mange hundre millioner dollar inn i selskapet, som var verdsatt til over ni milliarder dollar på høyden i 2015.

Utfordringen var at teknologien ikke fungerte som den skulle.

I 2018 kollapset Theranos, tre år etter den første avslørende avisomtalen.

Brukte Pfizer-logo

Underveis i rettssaken er det blitt tegnet to ganske ulike bilder av Elizabeth Holmes. Aktoratet har forsøkt å hamre inn et budskap om en gründer som bevisst løy og jukset for å skaffe selskapet mer penger i en desperat jakt på suksess.

Dette har vært noen av deres viktigste argumenter i saken:

  • Theranos fremstilte det som at 10–15 store legemiddelfirmaer, som Pfizer, hadde bekreftet at teknologien deres virket, men det var ikke riktig. Ansatte i Theranos skrev en studie med logoene til Pfizer og Schering-Plough, som ble sendt til investorer. Det ga inntrykk av at de to legemiddelselskapene hadde gått god for teknologien.
  • Theranos hevdet overfor samarbeidspartnerne Walgreens og Safeway at de hadde utviklet maskiner som kunne kjøre en hvilken som helst blodprøve i sanntid, med høyeste grad av nøyaktighet, med bare noen dråper blod. Det var ikke sant.
  • På de fleste testene brukte de kommersielt tilgjengelige apparater utviklet av andre og tynnet ut blodet, så resultatene ble feil.
  • Elizabeth Holmes sa at det amerikanske forsvaret brukte apparatene deres på avsidesliggende steder rundt i verden. Det var ikke sant.
  • Gründeren blåste opp selskapets resultater overfor investorer. Hun påsto bl.a. at selskapet omsatte for over 100 millioner dollar i 2014, mens det reelle tallet var rundt 100.000.
Les også

Elizabeth Holmes ber om at dommen settes til side

Les også

På innsiden av Theranos-rettssaken

Publisert:

Her kan du lese mer om