Justiskomiteen godkjenner riksrettstiltalen mot Trump

Etter en 14 timer lang debatt har justiskomiteen nå godkjent riksrettstiltalen mot president Donald Trump. Selv kaller Trump det hele igjen for en «heksejakt» og en «bløff».

Publisert:

Det var allerede i forkant klart at det ikke hersket noen tvil om at justiskomiteen i Representantenes hus ville godkjenne tiltalen mot Trump siden Demokratene har flertall i komiteen.

– Dette er en alvorlig og trist dag. Representantenes hus vil handle raskt, sier lederen for justiskomiteen, demokraten Jerrold Nadler, i en kort kommentar til pressen i etterkant.

I et møte med pressen i Det hvite hus klokken 18, to timer etter at avgjørelsen falt, uttaler Trump igjen at riksrettsprosessen er en heksejakt og en bløff. Han gjentar også at telefonsamtalen med Ukraina var «perfekt».

Kaller varsleren en bedrager

Trump, som møter pressen i forbindelse med at Paraguays president Mario Abdo Benitez er på statsbesøk, forteller at han så en del av debatten i går.

– Jeg så demokratene dumme seg ut.

Videre sier han at han ikke har noe imot en lang rettssak, såfremt det betyr at flere mennesker vil vitne.

– Jeg vil gjerne se varsleren, som er en bedrager.

IKKE FERDIG: Det er svært usannsynlig at Donald Trump blir dømt i Senatet, ettersom Republikanerne er i flertall der. Her ønsker han Paraguays president Mario Abdo Benitez velkommen til Det hvite hus fredag.

Neste uke sendes tiltalen videre til Representantenes hus i plenum, der Demokratene også har flertall.

Etter debatt og ny avstemning, sendes tiltalepunktene til Senatet, der selve riksrettsprosessen skal finne sted etter nyttår.

Det er svært usannsynlig at Trump blir dømt i Senatet, ettersom Republikanerne er i flertall der.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/15531

Det hvite hus: - Desperat farse

I en offisiell uttalelse fra Det hvite hus heter det følgende:

«Denne desperate farsen av en riksrettsprosess i Justiskomiteen har nå nådd sin skamfulle slutt. Presidenten ser frem til å få en rettferdig behandling og prosess i Senatet som Representantenes hus på skammelig vis fortsetter å nekte ham.»

Representant Pramila Jayapal (Dem.) holdt opp en kopi av grunnloven da hun avga sitt ja. Hun uttaler til CNN at justiskomiteens medlemmer vil bli husket for dagens avstemning.

– Dette kommer til å bli skrevet ned i historiebøkene – denne ideen om at demokratiet kan bli reddet eller bevart uten noe tapperhet fra oss, er en fornærmelse mot dem som kjempet på slagmarkene under revolusjonene for å skape dette demokratiet, sier hun.

GRUNNLOVEN: Demokrat og komitemedlem Pramila Jaypal holdt opp en kopi av grunnloven idet hun avsa sitt ja til å godkjenne tiltalen.

Topp-republikaner Doug Collins, som selvsagt stemte nei, uttaler ifølge CNN på sin side at det vil bli mer åpenbart i de kommende dagene og årene at demokratene i svært stor grad har misbrukt sin makt.

23 demokrater mot 17 republikanere

Representantene stemte langs partilinjene under begge tiltalepunktene: Misbruk av makt og å motarbeide Kongressens arbeid.

Alle de 17 republikanerne stemte nei, de 23 demokratene stemte ja. Den 24. demokraten Ted Lieu var syk og deltok ikke, ifølge CNN.

Det hele tok ti minutter.

Like etter twitret Donald Trump - men ikke om avstemningen. I stedet postet han to tweets om handelsavtalen med Kina.

En time i forkant sa han derimot sitt:

Før avstemningen fant en to dager lang maratondebatt i komiteen sted. Den ble kringkastet direkte og var til tider preget av en bitter ordkrig mellom de republikanske og demokratiske medlemmene av komiteen.

Republikanere: Et rigget bakholdsangrep

Rasende republikanere uttaler på en pressekonferanse i etterkant at det er den pågående prosessen som er maktmisbruk - ikke Trumps handlinger. De kaller det et rigget og absurd bakholdsangrep.

– Dette er trist og en skandale, sier Louie Gohmert, republikaner fra Texas og medlem av komiteen.

– Dette legger opp til at enhver president fremover kan gå i gjennom tre års helvete som denne presidenten har gjort, fortsetter han.

Den opphetede debatten i justiskomiteen i Representantenes hus trakk inn i de sene kveldstimene før komitéleder Jerry Nadler (til venstre) besluttet å utsette avstemningen til fredag. Til høyre republikaneren Doug Collins.

En av hans partikoller, komitemedlem Debbie Lesko, sier følgende:

– De hadde ingen bevis og de river landet fra hver andre og bør skamme seg.

«Hat»

Trump blir tiltalt for å ha misbrukt sin stilling ved å presse Ukraina til å granske hans fremste rival Joe Biden, blant annet ved å holde tilbake militær bistand, og for å ha hindret Kongressens gransking ved å nekte sine medarbeidere å samarbeide.

Justiskomiteen godkjente altså begge tiltalepunktene på fredag.

I torsdagens debatt forsøkte republikanerne en etter en å sable ned anklagene om at Trump brøt sin presidented ved å presse Ukraina. De mener Demokratene har mislyktes i å legge fram bevis. Opposisjonen anklages for å handle utelukkende basert på politiske motiver og «hat» for Trump.

– Dere kan ikke slå ham i et valg, dere kommer ikke til å slå ham i et gjenvalg, så derfor må dere legge opp til riksrett, sa republikaneren Andy Biggs i den opphetede debatten.

Syv Trump-tilhengere: Derfor tar Demokratene feil om riksrett

Usannsynlig at han blir dømt

Det er svært usannsynlig at Trump blir dømt i Senatet. Det trengs to tredels flertall, det vil si 67 senatorer, for en fellende dom. Demokratene råder bare over 47 seter og trenger derfor støtte fra minst 20 republikanere.

Nettstedet FiveThirtyEight har vurdert hvordan samtlige 100 senatorer kan komme til å stemme, og kommet til at alle 53 republikanere, pluss muligens opp til tre demokrater, trolig vil stemme mot å dømme Trump.

Da har nettstedet vurdert at noen republikanere nok er skeptiske til Trump, men at hensynet til gjenvalg veier tyngre, siden Trumps kjernevelgere står last og brast med ham.

Publisert: