Eskalerende handelskonflikt gir svakere kinesisk valuta

Kinesiske yuan fortsetter å svekke seg mot den amerikanske dollaren. Det kan skape trøbbel for Kinas økonomi.

DEPRESIERING: Kinesiske yuan har svekket seg den siste tiden og kursen opp mot den amerikansk dollaren nærmer seg det psykologisk viktige 7-tallet.

Foto: Stringer Shanghai Reuters
 • Erik Bucher Johannessen
Publisert:

Valutakursen er sett på som en viktig pekepinn på utviklingen i handelskonflikten mellom USA og Kina.

Det er knyttet stor spenning til om kursen vil passere 7 yuan per dollar.

Yuan-kursen har ligget i overkant av 6,90 per dollar siden midten av mai – det høyeste nivået siden i fjor høst.

Dette skjer i kjølvannet av den intensiverte handelskonflikten mellom de to landene de seneste ukene.

President Donald Trump har tidligere beskyldt Kina for å bevisst devaluere sin egen valuta med hensikt om å gjøre kinesisk eksport mer attraktiv. Det argumenteres for at dette gir Kina et konkurransefortrinn i internasjonale markeder.

Senest i mars lovet Kinas sentralbanksjef at Kina ikke ville bruke devaluering som et verktøy for å øke eksporten.

USAs vurdering

Kinas inngripen i valutamarkedet har vært begrenset det siste året, ifølge USAs finansdepartement, men landet er blant de ni større handelspartnerne som USA holder et ekstra øye med når det gjelder valutakurs.

– Finansdepartementet vil fortsette sine bilaterale diskusjoner med Kina om valutakurs, gitt at renminbi (journ.anm., annet navn for den kinesiske valutaen) har falt åtte prosent mot dollaren det siste året, i kontekst av et ekstremt stort og økende bilateralt handelsoverskudd, sa finansminister Steven Mnuchin i slutten av mai.

FINANSMINISTER: USAs finansdepartement ved Steven Mnuchin leverte tirsdag forrige uke en halvårlig rapport til Kongressen om marko- og valutapolitikken til landets største handelspartnere.

Foto: Evan Vucci AP

Svakere valuta gir økte lånekostnader

En svakere yuan kan gjøre opp for økt amerikansk toll, men vil likevel være negativt for kinesiske selskaper, ifølge Khoon Goh, leder for Asia-avdelingen i ANZ Bank.

– Det er økonomiske kostnader ved en svakere renminbi. Mange kinesiske selskaper sitter på stor gjeld i amerikanske dollar, som ikke er hedget (sikret mot tap journ.anm.). Det kan få dem i trøbbel, sier Goh til amerikanske CNBC.

Svakere yuan vil gjøre gjeld i dollar mer verdt og på den måten gi økte lånekostnader til selskapene.

Høyere kinesiske matpriser

På toppen av handelskonflikten med USA, har ting gått fra vondt til verre for Kina, etter at matprisene har skutt i været.

Prisøkningen skyldes blant annet flere midlertidige faktorer som afrikansk svinepest og økt spredning av hærorm (insektlarver) som truer tilbudet av avlinger («basic crops»)., skrev Nordea Markets i en rapport i forrige uke.

Ifølge Nordea er matprisene tett knyttet opp mot valutakursen, og dyrere mat er nok en grunn til at kinesiske myndigheter ikke vil tillate at kursen beveger seg over 7-tallet.

Nordea tror i stedet at den kinesiske sentralbanken vil jobbe for at kursen forblir stabil i området 6,90 og 7 på kort sikt.

Svekket internasjonalisering av yuan

En svekket yuan kan lede investorer til å trekke pengene sine ut av Kina. J.P Morgans sjeføkonom i Kina, Zhu Haibin, peker på at mye kapital ble ført ut av landet så sent som i 2015.

Kinas planlagte internasjonalisering av valutaen står også i fare. Ettersom kinesiske eiendeler i økende grad blir handlet i internasjonale markeder, vil flere investorer også måtte handle i yuan.

– Å tillate renminbi å svekke seg så mye, kan sette hele internasjonaliseringen i fare, uttaler Goh fra ANZ Bank.

MISFORNØYD: Ray Dalio er ikke fornøyd med handelskrigen mellom USA og Kina og peker finger til både Trump og XIs representanter i forhandlingene.

Foto: Brian Snyder Reuters

Finanstopp advarte mot utvikling

Forrige uke advarte den amerikanske finanstoppen Ray Dalio mot den seneste utviklingen i handelskonflikten.

– Akkurat nå ser vi forhandlinger som fører oss på randen av krig, så det er en risikabel tid, skrev Dalio på sin egen Linkedin-profil.

Tidligere har USA svartelistet den kinesiske telekomselskapet Huawei, mens Kina skal være klare for å ilegge toll på sjeldne jordmetaller som landet eksporterer.

Da Storebrand-forvalter Olav Chen nylig var i Kina, rapporterte han om at frontene mellom USA og Kina hardner til, noe som er negativt for vekstutsiktene i hele verden.

– Man kan alltid diskutere hvem som taper mest, det er tap-tap uansett. De fleste er enige om at Kina taper mest, men at USA også taper levnes det liten tvil om, sa Chen til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. USA

Flere artikler

 1. Kinas sentralbank: – Vil skape kaos i markedene

 2. Betalt innhold

  Bloomberg-kommentar: Valutafallet er Kinas varselskudd til Trump

 3. USA mener Kina manipulerer valutaen: – Lukter mest som et stikk i handelskrigen

 4. USA gjør klar til tolløkning: Nå forbereder Kina mottiltak

 5. Betalt innhold

  Kina stiller med kraftige markedsvåpen i oppgjøret med Trump