Trump: Ikke nok framgang i Mexico-samtaler

USAs president Donald Trump sier at det har vært framgang i samtalene med Mexico om grensen, men at han krever mer.

FORHANDLER: President Donald Trump truer Mexico med tolløkninger dersom partene ikke blir enige om grensekontrollen ved den sørlige grensen.

Foto: Alex Brandon AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Amerikanske og mexicanske representanter ble ikke enige om en avtale under deres første møte i Washington om Trumps tolltrusler. Samtalene vil fortsette torsdag.

– Det har vært framgang i samtalene, men det er ikke i nærheten av å være nok, skriver Trump på Twitter.

Den mexicanske delegasjonen er i Washington for å nå en avtale som kan hindre at Trump innfører tolløkning på mexicanske varer. Trump har brukt tolltrusler for å få Mexico med på kravene om økt grensekontroll.

– Atmosfæren var god, og USA viste vilje til å bringe begge parter nærmere. Jeg er optimistisk, selv om samtalene var vanskelige, sier Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard.

Les også: Nupi-forsker kaller Mexico-toll for voldsomt tillitsbrudd: – Trump gjør Nafta-avtalen til en vits

Avstand

Ebrard tilføyer imidlertid at USA ønsker «raske og umiddelbare» løsninger mot ulovlig innvandring, noe Mexico ikke ønsker.

Trump viser på sin side til økningen i antall migranter som er anholdt på grensen mellom USA og Mexico. Han legger skylden på mexicanerne.

Over 132.000 mennesker har blitt anholdt eller pågrepet på den amerikanske grensen mot Mexico i løpet av mai, opplyser amerikansk grensepoliti. Det er første gang siden april 2007 at det har blitt gjort flere enn 100.000 anholdelser på en måned.

Les også:


Bloomberg: Derfor begynner verdens lengste veksthistorie å vakle

Kredittvurdering

Samtidig ble det onsdag kjent at kredittvurderingsbyrået Fitch senker sin vurdering av Mexico onsdag. De viser til handelsspenningene utløst av Trumps tolltrusler og de økonomiske vanskene i Mexicos statlige oljeselskap Pemex. Men byrået Moody's har endret sin vurdering av Mexico fra «negativ» til «stabil».

Trump kunngjorde torsdag forrige uke på Twitter at han innfører toll på 5 prosent på alle mexicanske varer som importeres til USA fra 10. juni. Tollsatsen vil øke til 10 prosent 1. juli, og deretter med 5 prosentpoeng hver måned, inntil den når 25 prosent 1. oktober, hvis Mexico ikke klarer å hindre migranter i å ta seg ulovlig over grensen til USA.

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Mexico
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Pence: Tolløkning på mexicanske varer trer i kraft mandag

  2. Trump: Enighet mellom USA og Mexico

  3. Mexico-toll fordyrer mat i USA: Restaurantkjede varsler dyrere burrito

  4. Annonsørinnhold

  5. Kredittbyrå: USA-toll mot Mexico kan true handelsavtale

  6. Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser