PETROBRAS: Lover Norge nye oljekontrakter i Brasil

Sjefen for gigantfunnene i Brasil ønsker norske selskaper velkommen.

ØNSKER VELKOMMEN: Norske selskaper er alltid velkommen i Petrobras, sier direktør Jose Formigli.
Publisert:

- Norske offshoreselskaper er konkurransedyktig og vil få kontrakter på de nye gigantiske oljefeltene i Brasil, sier Petrobras' direktør Jose Formigli til E24.

Direktør Jose Formigli er ikke hvem som helst i Petrobras, han er sjefen for de nye gigantfunnene som er gjort i det såkalte presalt laget, og hvor oljen befinner seg under et 2 km tykt og seigt saltlag på mellom 5000-7000 meter dyp:

- Vi har allerede inngått kontrakter med flere norske selskaper, som BW Offshore, Aker Solutions, Kongsberg, PGS for å nevne noen. Norske selskaper er konkurransedyktige, og de vil garantert få kontrakter på presalt områdene, etter hvert som de utbygges og kontraktene skal deles ut, forteller Jose Formigli.

Det er jakten på å utbygge disse feltene som nå får norske selskaper til nærmest å valfarte til Rio de Janeiro, for å gjøre sine hoser grønne hos det mektige statlige oljeselskapet Petrobras, som har hovedkontoret i Rio.

Norge viktig

Jose Formigli legger ikke skjul på at norske selskaper, og norsk oljepolitikk i særdeleshet, er noe han og ledelsen i Petrobras har stor respekt for:

- Norske selskaper har teknisk kompetanse, de har erfaringer fra Nordsjøen, og de er internasjonale av legning. Det er bare å se her i Rio hvor nesten alle de store norske selskapene har kontorer, og hvor de nesten daglig har kontakt med Petrobras, forteller Jose Formigli, som viser til BW Offshore som har inngått kontrakt om utleie av en FPSO på presalt feltet Tupi, og som skal begynne testingen i mars neste år.

Brasil viktig

Om Norge er viktig for Petrobras, blir Brasil stadig viktigere for norske offshoreselskaper. Siden 2007 har norske

offshoreselskaper skaffet seg kontrakter for over 60 milliarder kroner, noe som gjør Brasil til det viktigste internasjonale markedet for norske selskaper:

- Dette viser at norske selskapene både er konkurransedyktige og at de er godt posisjonert i det brasilianske markedet, sier leder av Innovasjon Norge i Brasil, Erik Hannisdal til E24.

Utfordringer

Kontraktene som er inngått det siste året svinger fra 3 millioner dollar til fire milliarder dollar, det er alt fra

forskning , utleie av rigger til design av nye plattformer. De fleste kontraktene er inngått med Petrobras, men også noen med Chevron, Shell og El Paso.

- Myndighetene regner med at bare for å utvikle presalt funnene som allerede er gjort, vil det være behov for rundt 600 milliarder dollar. Man står overfor enorme tekniske utfordringer hvor norsk leverandørindustri, som er i verdensklasse, vil kunne spille en viktig rolle, sier Erik Hannisdal.

Flere saker på E24

Publisert: