FÅR MILJØKRITIKK: Klimadebatten inntar julegaten

Oxford Street i London rigges til jul. Energibruken skaper frustrasjon hos miljøforkjempere.

Publisert:

I de sene nattetimene monteres i disse dager 260.000 lyspærer i hovedgaten Oxford street i London. Fra lysene tennes denne uken vil de lyse 24 timer i døgnet i 61 dager.

Se bildeserie av London som rigges til jul her.

Den populære julegaten høster imdilertid ikke lenger bare applaus. Nå har klimadebatten også inntatt julegaten og de liberale demokratene protesterer høylytt mot utslippene belysningen vil medføre.

De vakre lysene vil slippe ut 80 tonn karbondioksid. Dette tilsvarer utslipp fra rundt 40 norske gjennomsnittsbiler ett helt år.

- Når lysene i Oxford Street slås på tidligere for hvert år som går og står på hele dagen, bruker de store mengder energi, sier Mike Tuffrey, de liberales gruppeleder i Londons byråd.

Les flere nyheter hos E24 her.

- Plant trær

I fjor eklærte London at julegatene er blitt "grønne". Energibruken er halvert etter at byen tok i bruk sparepærer for å lyse opp julegatene.

Miljøforkjempere i London mener imdilertid at julegatene er alt annet enn "grønne" og ber byen plante trær for å bote på utslippet lysene forårsaker.

De liberale hevder at det vil ta 215 trær og 100 år for å bøte på utslippet bare fra Oxford Street og den ekslusive sidegaten Regent Street.

Stolte montører

Arbeiderne som rigger til jul i de sene nattetimer ler av de liberales protester.

- Disse lysene er Londons varemerke og trekker millioner til byen vår hvert år. Jeg er stolt over å bidra til dette, sier en av dem til E24.

Nysgjerrige tilskuere som er ute for å se på julevinduene på det kjente kjøpesenteret Debbenhams nikker samtykkende.

Konflikt i gatene

- Men de kunne jo godt plante noen trær for vår del. Det er både pent og se på og miljøvennlig, sier Ann Arthur som er på besøk i byen.

Til tross for at arbeiderne er helt enige i at julelysene skal opp, uavhengig av ustlipp, er det ikke helt enig om hvordan det skal gjøres.

Til tilskuernes store forlystelse ender en krangel mellom flere arbeidere om hvordan lysene skal heise opp med at et par arbeidere kaster lyspærer på hverandre.

Blir arbeiderne enige vil julelysene i Oxford Street tennes 7. november.

Les flere nyheter hos E24 her.

Publisert: