Japan vil utbetale 28.000 kroner til kriserammede husholdninger

Etter å ha vedtatt den største økonomiske krisepakken noensinne, har Japan besluttet å utbetale kontantstøtte til husstandene som har blitt ekstra hardt rammet av coronavirusets effekter på økonomien.

Yoshitaka Sugawara / Kyodo News
 • Hanna Ghaderi
 • NTB
Publisert:

Myndighetene godkjente tirsdag den største økonomiske nødpakken for landet noensinne. Krisepakken ble lagt frem mandag, og er verdt 108.000 milliarder yen, tilsvarende mer enn 10.000 milliarder kroner.

Japans statsminister Shinzo Abe at han ville sende ut 300.000 yen, tilsvarende 28.000 kroner til rammede husholdninger som opplever en «brå nedgang i inntektene».

Les også

Stortinget: Enige om åpne kontantstøtte-lister for bedriftene

Uenighet blant økonomer

Eksperter er imidlertid uenige om vedtaket med å dele ut penger til husholdningene. Noen økonomer sier, ifølge Japan Times at den økonomiske støtten kun bør være til de som har alvorlig behov, og andre mener det mangler både rettferdighet i utdeling og at pengene ikke blir sendt ut fort nok.

– Det er sannsynligvis vanskelig å dele ut 300.000 yen til alle, så regjeringen må sette en strek et sted, sa Hideki Matsumura, sjeføkonom ved Japan Research Institute til avisen.

Han tror at denne krisepakken ser ut til å gjenspeile lærdommen fra «det mislykkede tiltaket for Lehman-sjokket». Det han viser til at kontantutdelingsprogrammet i 2009 som ga 12.000 yen til japanske borgere.

– Det var for tregt, og for lite, avslutter han.

Les også

Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

– Vil bli diskusjoner om rettferdighet

Ifølge Shunsuke Kobayashi, seniorøkonom ved Daiwa-instituttet for forskning er sikkerhetsnettet viktig, men ikke kostnadseffektivt.

– Det vil mest sannsynlig føre til kontrovers hva gjelder rettferdighet, siden det vil være husholdninger hvor deres inntekt har stupt, men ikke nok til å kvalifisere for kontantstøtten. Andre personer vil kunne dra nytte av ordningen, sier han til avisen.

Han mener også at selv om regjeringen baserer prosedyren på egenrapportering, så må regjeringen foreta en viss sjekk som vil ta tid.

– Jeg lurer på om kontantstøtten vil nå de som har vanskeligheter med å tjene penger nå, sier Kobayashi, og sier videre at han mener det vil være mer effektivt å øke det gjeldende sikkerhetsnettet, ved å for eksempel øke arbeidstrygden.

Under pressekonferansen erklærte Abe også unntakstilstand for å begrense coronautbruddet i landet. Unntakstilstanden gjelder i Tokyo og seks andre områder i landet. Årsaken er at Japan den siste tiden har opplevd en økning i antall smittetilfeller.

Her kan du lese mer om

 1. Japan
 2. Yen
 3. Tokyo
 4. Coronaviruset internasjonalt
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Avis: Japan forbereder ny gigantisk krisepakke

 2. Overraskende jobbhopp i USA

 3. Rentevåpenet er brukt opp, og gjelden er skyhøy. IMF spår tredobling i statlige underskudd i år.

 4. Annonsørinnhold

 5. Skattebetalerforeningen ut mot strakstiltak: – Selvstendig næringsdrivende er helt glemt

 6. Enighet om krisepakke: Kommunene kan sette folk i arbeid