Kan bli første året med negativ vekst for fremvoksende økonomier: Investorene trekker ut penger raskere enn under finanskrisen

– For å sette ting i perspektiv har kapitalflukten fra fremvoksende økonomier så langt i år vært i underkant av 100 milliarder dollar, noe som allerede er tre ganger mer enn under finanskrisen samlet sett, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

ILLEVARSLENDE: Investorer verden over har trukket ut pengene de har investert i fremvoksende markeder. Bildet er Kunshan, en by nær Shanghai. Illustrasjonsfoto

CHINA STRINGER NETWORK / X03234
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Coronakrisen har skapt svært stor usikkerhet blant investorene verden over. Verdens børser har falt kraftig, men har riktignok hentet seg noe inn den siste tiden. Investorene har dessuten flokket seg til amerikanske dollar.

Det er en dårlig kombinasjon for mange såkalt fremvoksende markeder (se faktaboks), eller «emerging markets» som det heter på engelsk.

Det internasjonale pengefondet (IMF) er blant dem som slår alarm over fremvoksende markeder. Mange av dem har bedt fondet om økonomisk hjelp den siste tiden.

Nå ser det imidlertid noe lysere ut.

– I kjølvannet av de omfattende tiltakene fra den amerikanske sentralbanken, noe svakere dollar og økt risikovilje har tendensen likevel vært positiv den siste tiden, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Samleindeksen MSCI Emerging Markets består av en rekke ulike land, men Kina står for 33 prosent av indeksen. Også land som Taiwan og Sør-Korea står for en stor del av indeksens sammensetning, men en andel på henholdsvis 11,35 og 13,02 prosent.

– Fordi kinesiske aksjer har opprettholdt verdiene bedre enn mange andre markeder gjennom coronakrisen, har utviklingen i indeksen likevel vært på linje med europeiske aksjer, sier sjefstrategen.

Kapitalflukt

– Utfordringen for en god andel av disse er at de har langt mindre kapasitet til å stimulere egne økonomier, flere påvirkes negativt av prisfall på råvarer, inkludert olje, fallende inntekter fra turisme og reiseliv, lavere etterspørsel etter eksportvarer og ikke minst store utfordringer med å betjene gjeld notert i dollar, sier Christian Lie.

2020 kan bli det første året noensinne med negativ vekst, sier Lie, som peker på at den gjennomsnittlige BNP-veksten for de fremvoksende økonomiene har vært på 4,7 prosent siden 2012.

I regnestykket er blant annet Kina og India inkludert.

– For å sette ting i perspektiv har kapitalflukten fra fremvoksende økonomier så langt i år vært i underkant av 100 milliarder dollar, noe som allerede er tre ganger mer enn under finanskrisen samlet sett.

Beløpet tilsvarer rundt 1.026 milliarder kroner, med dagens valutakurs.

Viruset er avgjørende

Flere har pekt på at det er særlig smittespredningen investorene følger nøye med på. Det vil være vesentlig for når verden kan komme tilbake til normalen.

– Det avgjørende blir hvordan viruset utvikler seg, hvordan statsfinanser og betydelig mer sårbare helsesystemer i mange av disse landene lykkes med å absorbere utfordringene, sier Lie, og legger til:

Bildet viser en selger på et matmarked i India. Illustrasjonsbilde.

Channi Anand / TT NYHETSBYRÅN
Les på E24+

Utbyttene forsvinner, men småsparerne kan ta grep

– Selv om Kina var tidlig ute med å få kontroll, og først ute med å restarte økonomien, er det likevel langt igjen til en normalisering – blant annet fordi eksportinntektene vil lide i en situasjon med global resesjon.

Flere av de fremvoksende økonomiene har ikke et godt utviklet helsesystem og kan ramme landene hardt økonomisk, uttalte IMF-sjef Kristalina Georgieva, ifølge Reuters.

Handelsbankens Marius Gonsholt Hov peker også på at helsevesenet er en utfordring for mange av landene som gjerne blir regnet som fremvoksende økonomier.

Seniorøkonomen viser til at det diskuteres om tiltakene IMF har lansert er kraftfulle nok. Pengefondet uttalte i midten av mars at de står klar med kriselån på over ti tusen milliarder kroner.

– Det er en del forventninger om at de bør trå til, sier Hov.

Pengefondet skal holde sitt årlige vårmøte denne uken, riktignok digitalt. Georgieva har, ifølge Reuters, særlig pekt på fremvoksende økonomier.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank følger aksjemarkedene tett.

Cicilie S. Andersen

Den store jokeren nå er hvor lang tid det vil ta å få opp veksten når coronakrisen tar slutt. Sjefstrategen tror usikkerheten vil være stor hvis det ikke blir en rask opptur, som flere har pekt på som usannsynlig.

– Uten en snarlig V-rekyl i verdensøkonomien hvor risikoviljen stiger og kapitalen igjen strømmer tilbake til vekstmarkedene, er risikoen for mer trøbbel derfor betydelig på kort sikt, sier Christian Lie.

Sterk dollar er et problem

Dollaren har svekket seg noe den siste tiden, men er fortsatt sterk mot valutaene til de fremvoksende økonomiene.

Mange av de fremvoksende økonomiene har lån i dollar, noe som kan bli et stort problem for landene som har statsgjeld i valutaen.

– Mekanikken er at desto sterkere dollaren er relativt til den lokale valutaen i den fremvoksende økonomien, desto dyrere blir det å betjene gjelden notert i dollar, sier Lie, og legger til:

– Når man kombinerer dette med at inntektsgrunnlag og statsfinanser svekkes som følge av coronakrisen, øker dette sannsynligheten for at vi vil få mislighold av gjelden, sier han.

Normalt ville kanskje en svakere valuta støttet økonomien, gjennom bedring i konkurransekraften. Det hjelper imidlertid ikke så mye nå som flere av eksportmarkedene er i resesjon, og dermed ikke kjøper like mange varer, forklarer Lie.

Brasil blir regnet som en fremvoksende økonomi. Her fra Copacabana-stranden i Rio de Janeiro.

RICARDO MORAES / X02675

Kjøpe seg opp?

Det hersker fortsatt stor usikkerhet om hvordan den økonomiske aktiviteten og aksjemarkedene vil utvikle seg i tiden fremover.

Flere investorer studerer gjerne såkalte inntjeningsmultipler for å danne seg et bilde over hvorvidt aksjer er billige eller dyre. Institute for International Finance skriver at det nå er den største forskjellen mellom aksjer i fremvoksende markeder og i amerikanske aksjer, målt ved justerte multipler, ifølge Marketwatch.

– Det er fortsatt for tidlig å gi klarsignal for videre opptur på kort sikt etter mitt syn, kommenterer han, og begrunner det med blant annet en fortsatt sannsynlighet for mislighold av gjeld, sier Lie.

Dessuten er det også usikkert hva som vil skje med inntjeningsforventningene fremover, påpeker aksjestrategen.

– Selv om prisingen isolert sett er fornuftig, men likevel ikke ekstremt billig, kan det uansett være godt avkastningspotensial for den langsiktige og tålmodige investor. Fremvoksende markeder er den regionen som mange tror har det høyeste langsiktige avkastningspotensialet, sier Lie.

Les på E24+

V-, W-, U- eller L-formet børsutvikling: Fire veier ut av coronakrisen

Les også

Risikerer store tap: Dette kan bli konsekvensene hvis Norwegian kollapser

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fremvoksende markeder
 2. Emerging markets
 3. Christian Lie
 4. Verdensøkonomien
 5. Marius Gonsholt Hov
 6. IMF

Flere artikler

 1. IMF setter av 464 mrd. for å bekjempe viruseffekter

 2. G20 og IMF etterlyser global gjeldsdugnad for fattige land. Private kreditorer nøler.

 3. IMF: Verdensøkonomien er ikke friskmeldt ennå

 4. Dette skjer denne uken: IMF-prognoser og ledighetstall

 5. Betalt innhold

  Viruset kan fremdeles velte aksjer