Virusutbrudd gir økt inflasjon i Kina

Prisen på kinesiske varer steg til sitt høyeste nivå på åtte år, viser offisielle tall mandag.

Inflasjonen øker i Kina på grunn av virusutbruddet i landet. Restriksjonene som er innført, gjør det vanskeligere å reise, handle og frakte varer.

Foto: Chinatopix via AP I/ NTB scanpix
Publisert:,

Kina slet allerede med en svakere innenlandsøkonomi før utbruddet av det nye coronaviruset, som har forhindret handel, reise og forsyninger.

Konsumprisindeksen, en nøkkel til å forstå inflasjonen i detaljhandelen, var på 5,4 prosent i januar, opp fra 4,5 prosent i desember. Det er prisene på svinekjøtt og grønnsaker som presser opp prisene.

Prisen på mat steg med hele 20, 6 prosent.

– Noen matvarer kan bli ødelagt før de blir sendt til større byer på grunn av restriksjonene. Spesielt gjelder dette frukt, grønnsaker og kjøtt, sier analytiker Lu Ting i selskapet Nomura.

Wuhan-viruset har så langt krevd over 900 liv i Kina.

Ikke siden oktober 2011 har inflasjonen vært like høy som nå. Da var den på 5,5 prosent. Det siste året har også økte priser på svinekjøtt på grunn av afrikansk svinepest i Kina drevet opp konsumprisindeksen.

Asia-nedgang

Mandag morgen er det bred nedgang på de asiatiske børsene.

Slik ser det ut på de asiatiske børsene mandag morgen:

  • Hang Seng i Hongkong ned 0,77 prosent
  • Kospi i Seoul ned 0,70 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,39 prosent
  • Singapore-børsen ned 0,22 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,11 prosent

Kinas internasjonale profil kan svekkes

Ifølge ratingbyrået Fitch, kan virusutbruddet svekke Kinas internasjonale profil av to grunner, skriver CNBC.

Først vil Kina bli mer innadvendt, så vil de utenlandske vende seg vekk, skriver byrået.

«Kinas politiske prioritet vil være å utvikle en strategi og implementere taktikker for å konfrontere viruset og konsekvensene, for å kunne beskyte partiets lederskap. Dette vil være tidkrevende og ressurskrevende», sier James McCormack, global sjef for rangeringer hos Fitch i kommentaren.

«Annet enn en uforutsett krise, er det vanskelig å forestille seg at internasjonale hendelser av noe slag blir gitt høyere prioritet. På kort sikt er i det minste en innvendig orientering blant de kinesiske politikerne uunngåelig.» fortsetter han.