Salvini toner ned rykter om italiensk regjeringskrise

Matteo Salvini avfeier rykter om at han vil felle Italias regjering, men innrømmer at han har mistet tilliten til regjeringspartner Femstjernersbevegelsen.

Italian Deputy-Premier and Interior Minister Matteo Salvini meets the media in Rome, Monday, July 15, 2019. The Italian premier's office on Sunday distanced itself from a lobbyist who is under investigation for allegedly seeking Russian money for Interior Minister Matteo Salvini's pro-Moscow League party, saying the man attended a recent dinner for visiting Russian President Vladimir Putin only because a Salvini adviser intervened on his behalf. (Maurizio Brambatti/ANSA via AP)

Foto: Maurizio Brambatti AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Ingen regjering vil falle i kveld, tvitret Salvini under en tv-opptreden torsdag, der han avviste gryende rykter om at han hadde bedt om et hastemøte med president Sergio Mattarella.

Presidenten er i Italia den personen politikerne Tyr til under regjeringskriser. Mattarella kan oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg, eller være mekler i forhandlinger om å danne ny regjering.

Les også

Kan han redde Hellas?

Sterkt høyreorienterte Salvini, som er både innenriksminister og visestatsminister, har imidlertid advart om at han ikke kan tolerere koalisjonen mellom sitt parti Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S), om M5S skal fortsette å bremse regjeringens kapasitet til å iverksette sine politiske tiltak.

– Om jeg kan være sikker på at vi kan samarbeide for å få ting gjort, vil jeg fortsette. Om ikke kan vi gå hjem og la italienerne felle sin dom, sa han under et møte med støttespillere før tv-intervjuet.

Mangel på tillit

Tidligere torsdag ble han spurt om han hadde mistet tilliten til regjeringspartneren.

– Ja, dessverre, også på et personlig nivå, svarte han. Han la til at det er «merkelig» å styre med «mennesker som fornærmer deg».

M5S-partileder Luigi Di Maio, som også er visestatsminister, svarte i en Facebook-video:

– For å være ærlig er jeg litt lei. Jeg vil fortsette, men hvis Ligaen vil velte regjeringen, burde de si det rett ut.

Stadige krangler

Ligaen og M5S har kommet i klinsj flere ganger siden regjeringen ble dannet i juni 2018. Migrasjon, skatt, føderalisme og infrastrukturprosjekter er blant ting de har kjeklet om.

De siste spenningene bunner imidlertid i at M5S stemte for å godkjenne tyske Ursula von der Leyen som EU-kommisjonens nye president, mens Ligaen stemte mot.

Om det skulle bli regjeringskrise, kan det bli nyvalg til høsten. I meningsmålinger leder Ligaen med om lag 38 prosent, mens M5S har 17 prosent. Opposisjonspartiet Demokratene har 23 prosent.

Les også

Nettsted: Russisk-italiensk oljehandel skulle gi millioner i støtte til «Europas Trump»

Les også

– Italias gjeld er Europas store problem

Les også

Storbank: Stor sannsynlighet for teknisk resesjon i Italia

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Italia

Flere artikler

  1. Enighet om ny regjering i Italia

  2. Skjebnedag for Italia: – Investorene har tatt gleden på forskudd

  3. Salvinis håp om nyvalg bremses

  4. Analytiker advarer om ny Italia-storm

  5. Ekspertene spår tøff start for Johnson: – Nesten umulig