Bank of England med krisekutt på 0,5 prosentpoeng

Sentralbanken i Storbritannia kuttet renten plutselig onsdag etter å ha holdt et ekstraordinært møte.

Yui Mok / PA Wire
 • Hanna Ghaderi
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Camilla Knudsen
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Bank of England besluttet å sette ned styringsrenten med 50 basispunkter til 0,25 prosent fra tidligere 0,75 prosent.

Den britiske sentralbanken hadde et ekstraordinært møte tirsdag for å stemme over rentekuttet, og det ble vedtatt enstemmig.

«Rentekuttet vil bidra til å støtte virksomheter og forbrukertillit i en vanskelig tid for å styrke kontantstrømmen og redusere kostnader», skriver banken videre.

Årsaken til rentekuttet er grunnet coronavirusspredningen, fallet i råvareprisene og i renter på statsobligasjoner.

Flere tiltak

Samtidig holder sentralbanken rammen for verdipapirkjøp uendret på 435 milliarder pund, tilsvarende 5.370 milliarder kroner.

Som et ledd i støtte bankene i en potensiell utfordrende periode grunnet coronaviruset har Financial Policy Committee (FPC) redusert den motsykliske kapitalbufferen til 0 prosent for bankenes eksponeringer mot låntagere i Storbritannia med umiddelbar virkning.

Den motsykliske kapitalbufferen har vært på 1 prosent og det var planlagt at den skulle øke til 2 prosent innen desember 2020.

I tillegg lanserer sentralbanken et finansieringsprogram for små og mellomstore bedrifter, som vil bli finansiert med sentralbankreserver.

Bank of England endret basisrenten senest da de hevet den med 25 punkter til 0,75 prosent 2. august 2018.

Forrige uke gjorde den amerikanske sentralbanken det samme. Coronaviruset som hadde sitt utspring i Kina har påvirket mange av de største økonomiene. Norges Bank har rentemøte 19. mars, og flere av storbankene mener at også den norske renten bør kuttes.

Ser mot ESB

– Dette er en sentralbank som kan kutte rentene. Man følger opp den amerikanske sentralbanken. Det er et svar på den svakheten vi ser i økonomien, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea. Han sier at spørsmålet nå er hva den europeiske sentralbanken (ESB) vil gjøre ved rentemøtet torsdag.

Ruud, Vidar / NTB scanpix

ESB har allerede kuttet renten til minus 0,5 prosent og har dermed mindre rom for rentekutt enn mange andre sentralbanker.

Bruce peker også på at det er begrenset hvor mye rentekutt kan hjelpe mot de negative effektene av det nye virusutbruddet, men han tror sentralbankene ønsker å gjøre det de kan for å hjelpe økonomiene.

– Det kan gi litt mer tillit i finansmarkedene og gjøre det lettere å vende tilbake til normalen når svakheten på grunn av viruset går over.

Neste torsdag er det duket for rentemøte i Norges Bank. Bruce tror det kommer et rentekutt på enten 0,25 eller 0,50 prosentpoeng, men tror ikke sentralbanksjef Øystein Olsen vil gjøre noe før møtet.

– Norges Bank kommer til å være veldig klare på at de skal sitt for å unngå en negativ spiral i økonomien, sier Bruce.

– Utenfor normalen

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen tror Norges Bank vil kutte renten med 50 punkter og mer hvis nødvendig.

E24

– Det som skjer nå er utenfor alle mulige normale prosedyrer. Det prises nå inn ytterligere et kraftig kutt i USA neste uke, sier Andreassen.

Han tror videre at Norges Bank vil vente til neste uke, med mindre det skjer noe i pengemarkedet før den tid.

– Å spå hva som skjer i morgen er ikke enkelt, og i denne situasjonen kan alt skje før neste uke, så det er ingen grunn til å være skråsikker. I tillegg til rentekuttet, tror jeg Norges Bank vil understreke at verktøykassen er full og at de er beredt til å sørge for mer likviditet hvis nødvendig, avslutter han.

Les meldingen her

Les også:

Les også

Swedbank spår krisekutt i renten neste uke

Les også

Storbritannia er ute av EU – for første gang krymper unionen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bank of England
 2. Økonomi

Flere artikler

 1. Islands sentralbank setter ned styringsrenten ned 0,5 prosentpoeng

 2. Bank of England kutter renten til 0,1 prosent

 3. Ottar Ertzeid om norsk rentekutt: – Ikke behov

 4. Sjeføkonomens beskjed til Olsen etter rentesjokk: Ingen grunn til å følge i USAs fotspor

 5. Britene med krisepakke på 330 milliarder pund