Virusfrykt gir kraftig rentefall: – Sannsynligheten for global nedtur har økt betydelig

Verdens ledende sentralbank trekker i nødbremsen med det største rentekuttet siden finanskrisen. Risikoen i global økonomi har økt kraftig, mener kredittekspert.

VIRUSURO: Verdensøkonomien vil merke effektene av virusutbruddet, tror OECD. Her frivillige i Røde Kors foran en corona-klinikk i Stuttgart.

Sebastian Gollnow / DPA
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Markedsrentene har falt mye etter det nye virusutbruddet, både internasjonalt og her hjemme.

Den amerikanske tiårige statsrenten, kjent som verdens viktigste rente, har falt under en prosent før første gang.

Det skjedde da sentralbanken Federal Reserve overrasket med et stort rentekutt, noe den ikke gjort siden forrige krise i 2008.

– Sannsynligheten for en global nedtur, som får enda kraftigere effekter i finansmarkedene, har økt betydelig siden starten av året, sier Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i Sparebank 1 Markets.

– Det er en kraftig økning i risikonivået. Vi får håpe at det kan roe seg, men se på rentemarkedet de siste 48 timer. Vi har sjeldent sett større svingninger, sier han til E24.

Les på E24+

De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset

Store fall i rentemarkedet

 • Ifølge Marketwatch har enkelte rentefall i det amerikanske markedet ikke vært større siden 2008.
 • I Europa har mange renter allerede vært i minus en stund, noe som betyr at investorene betaler for å låne ut penger. Renten på tiårige tyske statsobligasjoner har falt til minus 0,6 prosent, nær det laveste noensinne.
 • Det har også vært store bevegelser i deler av det norske rentemarkedet. Den toårige statsrenten har falt fra 1,4 til under en prosent den siste uken, og markedet vedder på rentekutt i Norges Bank.
 • I Norge har også bankene begynt å sette ned fastrentene, som henger tett sammen med renteutviklingen internasjonalt.

– Bevegelsene i rente- og aksjemarkedet forteller om betydelig usikkerhet. Mange av oss er rådville om hvor dette kommer til å ende, sier Ringholm.

Les også

Sjeføkonomens beskjed til Olsen etter rentesjokk: Ingen grunn til å følge i USAs fotspor

Les også

Nordea setter ned fastrentene

Venter vekstbrems i global økonomi

OECD venter at verdensøkonomien står foran en midlertidig vekstbrems i år, og har kuttet i vekstprognosen med et halvt prosentpoeng.

Organisasjonen peker i sin siste rapport på at veksten har vært svak, men at den var i ferd med å stabilisere seg før virusutbruddet.

Nå har begrensningene i vareflyt og stengte fabrikker redusert produksjonen og etterspørselen kraftig i Kina, noe som gir ringvirkninger til resten av verden, fremholder OECD.

Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i Sparebank 1 Markets.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Det så ut som vi kom ut av en lavkonjunktur i industrien, vi var på tur opp igjen. Makrotallene i USA har vært på den positive siden, sier Ringholm.

– Men så kommer dette samtidig som industrien var på vei opp igjen, Japan sliter med en skatteøkning, et stort land som Tyskland er en hårsbredd fra resesjon. Det kommer på et veldig ubeleilig tidspunkt, sier han.

Økonomene i Danske Bank tror også på en midlertidig vekstbrems.

De mener virusspredningen til andre asiatiske og europeiske land, deriblant Italia og Sør-Korea, vil gjøre at det lengre tid før global økonomi er tilbake på rett spor, ifølge et notat.

Les også

Sverige tar drastiske coronagrep: Åpner for redusert arbeidstid og lønnskutt

Bedrifter i utsatte bransjer som reiseliv merker allerede konsekvensene av lavere etterspørsel.

SAS varslet tirsdag ansettelsesstopp, kapasitetskutt i Europa og kanselleringer av alle flyginger til Hongkong.

I forrige uke kom Finnair og EasyJet med resultatvarsler knyttet til effektene av virusutbruddet. Ryanair har gitt beskjed om at inntil 25 prosent av avgangene i Europa, primært til og i Italia, kan bli kuttet fremover.

Les også

SAS tar corona-grep: Kutter ruter i Europa og til Hongkong

Les også

Hver fjerde bedrift rammes av coronavirus

Sentralbankene klare med krisegrep

Internasjonalt har sentralbankene begynt med rentekutt.

Sentralbanken i Australia satt tirsdag ned renten med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent, for å støtte økonomien etter virusutbruddet.

Kina har også satt ned renten, mens den europeiske, britiske og japanske sentralbanken har varslet at de står klar med tiltak.

Les også

Olsen om rentegrep i USA: – Det er et markant kutt

Federal Reserve senket renten med et halvt prosentpoeng, og den amerikanske renten er nå i intervallet 1,0 til 1,25 prosent.

– Jeg tenker i utgangspunktet at dette er mer negativt enn positivt. Nå vet vi at Fed er i hvert fall like bekymret som oss andre, sier Ringholm.

Sentralbanken begrunner kuttet med at virusutbruddet gir økt risiko for økonomien.

Ringholm tviler på at rentekutt er rett medisin mot virustrusselen, som både kan strupe produksjonen og etterspørselen etter varer og tjenester.

– I mange land biter det seg inn i servicenæringen dag for dag. Tenk reiseliv, transport, hotell og så videre, sier han.

Han tror rentekuttet derimot kan ha positive effekter på risikoinvesteringer en periode, hvis økonomien unngår en alvorlig nedtur.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Verdensøkonomien
 3. Statsrenter
 4. Pål Ringholm

Flere artikler

 1. Sjeføkonom: – Markedet priser inn et rentekutt fullt og helt

 2. Betalt innhold

  Børsfallet etter USAs kraftige krisekutt: – Det første tegnet på pengepolitisk impotens

 3. Betalt innhold

  Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

 4. Corona-rentekutt i Australia: Blandet i Asia

 5. Ekspertene venter flere virusgrep: Tror regjeringene vil bla opp