Hillary Clinton var «ytterst uforsiktig» - men slipper FBI-tiltale

Hillary Clinton var ytterst uforsiktig da hun brukte sin private epostkonto til å sende og motta eposter med hemmeligstemplet informasjon mens hun var USAs utenriksminister, mener FBI.

SEIER: Hillary Clinton slipper å bli tiltalt av FBI for uforsiktig bruk av sin private epost-adresse.
  • NTB
Publisert: Publisert:

FBI-direktør James Comey vil til tross for dette ikke anbefale at det tas ut tiltale mot Clinton, som etter alt å dømme blir nominert til Demokratenes presidentkandidat. Ifølge Comey er det ikke funnet bevis for at Clintons lemfeldige omfang med hemmeligstemplet informasjon har vært et bevisst lovbrudd.

– Enhver fornuftig person i utenriksminister Clintons stilling eller de som hun korresponderte med, burde visst at systemet ikke var et sted for disse konversasjonene, fastslår Comey

Han påpeker at det også er mulig at personer som er fiendtlig innstilt til USA kan ha fått tilgang til hennes epostkonto.

110 av 30.000

Av de i alt 30.000 epostene som FBI har gått gjennom, inneholdt 110 hemmeligstemplet informasjon, opplyste Comey på en pressekonferanse i Washington tirsdag. Blant disse er det både sendte og mottatte eposter.

FBI er nå ferdig med etterforskningen av Clintons private epostserver og sender saken videre til justisdepartementet. Justisminister Loretta Lynch har på forhånd sagt at hun kommer til å følge FBI-sjefens anbefaling.

Clinton forklarte seg i helgen for FBI i et møte som varte i tre og en halv time. Jusseksperter har uttalt at det er lite sannsynlig at noen blir stilt rettslig til ansvar i epostsaken.

Ammunisjon for Trump

Men justisdepartementets gransking utgjør likevel en betydelig risiko for Clinton og Demokratene, få uker før de formelt skal nominere henne som partiets presidentkandidat. Selv om Clinton ikke blir stilt for retten, vil det etter alt å dømme kunne så ny tvil om hennes troverdighet.

Og det vil med sikkerhet føre til at hennes republikanske motstander Donald Trump fortsetter å bruke saken i den videre valgkampen før høstens presidentvalg.

Fredag fikk han mer ammunisjon da det ble avslørt at Bill Clinton hadde stukket innom flyet til justisministeren idet begge befant seg på en flyplass i Arizona. Lynch har bedyret at samtalen var av sosial karakter.

– Som forgjengerne

Clinton fikk i vår kraftig kritikk i en intern granskingsrapport fra utenriksdepartementet om saken. Årsaken er at hun brukte den private serveren til offisielle eposter mens hun var minister fra 2009 til 2013. Clinton har beklaget, men har forsvart seg med at hun ikke skiller seg fra forgjengerne på dette punktet.

Clinton har også hevdet at epostbråket ikke kan påvirke valgkampen.

– Jeg har overlevert alle mine eposter. Ingen andre kan si det. Jeg har vært utrolig åpen når det gjelder den utleveringen. Jeg vil fortsette å være åpen. Og dette er ikke en sak som kommer til påvirke valgkampen eller min presidentgjerning, uttalte hun da rapporten ble kjent i mai.

Les også

Clinton: – Epostbråk påvirker ikke valgkampen

Trump: – Veldig, veldig urettferdig

Hillary Clintons rival Donald Trump mener det er urettferdig at FBI ikke tar ut tiltale mot den tidligere utenriksministeren i epostsaken.

Trump reagerte umiddelbart og i kjent stil på Twitter under FBI-direktør James Comeys pressekonferanse om saken tirsdag.

– Systemet er rigget. General Petraeus kom i trøbbel for langt mindre. Veldig, veldig urettferdig! Som vanlig, dårlig dømmekraft, tvitrer Republikanernes antatte presidentkandidat.

Den tidligere generalen og CIA-direktøren David Petraeus ble i fjor dømt til to års prøvetid og en bot på 100.000 dollar for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon.

Som ventet anbefaler ikke FBI at Demokratenes antatte presidentkandidat stilles rettslig til ansvar i epostsaken. Men Comey fastslo tirsdag at Clinton var ytterst uforsiktig da hun brukte sin private epostkonto mens hun var utenriksminister.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hillary Clinton
  2. USA
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. Clinton unngikk tiltale i epostsaken

  2. FBI-avgjørelse gir løft før børsåpning

  3. Clinton videresendte hemmeligstemplet epost til datteren

  4. Trump: – Systemet er fullstendig rigget

  5. FBI frigir dokumenter fra Clinton-etterforskning