Merkel setter ned foten: Nekter Storbritannia brexit-samtaler

Tysklands forbundskansler sier uformelle brexit-samtaler er uaktuelt før Storbritannia formelt varsler sin EU-avskjed – og advarer britene mot å hale ut tiden.

KREVER UTMELDINGSVARSEL: Tysklands forbundskansler Angela Merkel avviser uformelle brexit-samtaler med Storbritannia.

Foto: Hannibal Hanschke Reuters
 • Karl Wig
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Tyskland, Frankrike og Italia er enige om at det ikke skal verken holdes formelle eller uformelle samtaler med britene før brexit-oppsigelsen er levert, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel mandag kveld, melder NTB.

Under en felles pressebrief uttalte statsminister i Italia, Matteo Renzi, at lederne i EU-landene er rede til å gjøre alt for å berolige det europeiske banksystemet.

Frankrikes president, François Hollande, sa at EU vil handle raskt, og at samtalene om utmelding kan gå raskere enn to år.

Tidligere på dagen sa Merkel at hun hadde forståelse for at britene trenger noe tid på å sende inn sitt formelle utmeldingsvarsel – men at somling vil skade økonomien for både Storbritannia og resten av EU, og være noe «vi ikke har råd til».

Uansett tidsbruk er det uaktuelt å gå inn i brexit-samtaler med Storbritannia i mellomtiden, fastslo Merkel ifølge Bloomberg.

Den brede avvisningen av samtaler setter økt press på Storbritannia om å sende inn sitt formelle utmeldingsvarsel.

Les også

Handelsblatt: Slik er Tysklands hemmelige brexit-plan

Beslutningsvegring

Det britiske folks beslutning om å forlate EU har skapt sjokkbølger, men er ikke i seg selv nok til å iverksette utmelding.

EU venter på at Storbritannia børster støvet av Lisboa-traktatens artikkel 50, som beskriver prosedyren et medlemsland må gjennom, dersom landet vil melde seg ut av unionen.

Lisboa-traktaten er en av flere EU-traktater.

Det kan imidlertid ta en stund: Statsminister og EU-forkjemper David Cameron vil ikke ta på seg oppgaven, og gir heller ansvaret til sin etterfølger.

Cameron var rask med å varsle sin avgang etter valgnederlaget fredag, men tidsrammen for avgangen ble satt innen «utgangen av oktober».

Mandag melder BBC at ny statsminister kan være på plass 2. september.

Boris Johnson er pekt ut som en het kandidat til statsministerposten. Han er tidligere London-borgermester og britenes fremste brexit-maskot.

Selv har Johnson sagt at han ikke har hastverk.

Les også

Kraftig aksjefall stanset London-handelen

EU-topper tordner

I Brussel tas beslutningsvegringen dårlig imot. Fredag varslet presidenten for EU-parlamentet at deres jurister sjekket hvor raskt det er mulig å få britene ut, og uttalte at han hadde vanskeligheter med å akseptere at et «helt kontinent tas som gissel».

Tirsdag samles EU-parlamentet til ekstraordinært møte, samtidig som EU-landenes statsledere setter seg ned i Det europeiske råd i møtevirksomhet som vil vare tirsdag og onsdag.

Her kan du lese mer om

 1. Berlin
 2. EU
 3. Brexit
 4. Angela Merkel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Disse datoene blir viktige: Her er brexit-kalenderen

 2. – EU vil ikke tolerere at britene plukker bare de godbitene de vil ha

 3. Mener Storbritannia kan forbli i EU

 4. Annonsørinnhold

 5. EU-presidenten: – Det skal ikke bli noen som helst forhandlinger

 6. Dette skjer om det blir «brexit»