Erna Solberg: – Jeg kommer til å savne Obama

Så var det slutt. Barack Obama flytter ut av Det hvite hus, og Donald Trump tar over. Statsminister Erna Solberg legger ikke skjul på at det er vemodig.

SAVN: Norges statsminister Erna Solberg sier hun vil savne Barack Obama. Her møter hun USAs 44. president og hans kone Michelle under det offisielle statsbesøket sist sommer. Fredag innsettes den 45. president, Donald J. Trump.

Foto: Carolyn Kaster AP
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Jeg kommer til å savne Obama. Jeg kommer til å savne talene hans, og jeg kommer til å savne trøkket hans, sier Solberg på telefon fra Davos.

Når det gjelder Trump, må vi bare å vente og se, mener hun.

– Saken er at på mange områder vet vi ikke helt hvordan politikken hans kommer til å være. Det gjør at det er spennende og usikkert hvordan det blir, sier statsministeren.

Internasjonal orientering

Når hun nå skuer tilbake på Obamas presidentskap, er det spesielt én side ved det hun vil trekke fram: hans internasjonale orientering.

Les også

USA med over fire milliarder kroner til klimafond

– Obama har vært opptatt av multilateralt samarbeid, at USA ikke skal gå alene. Det har vært en viktig bit av det. Han har vært opptatt av en rettsbasert internasjonal verdensorden, og i så måte har han bygget opp allianser og koalisjoner mellom mange land, sier Solberg.

Hun vil likevel ikke frikjenne ham fullstendig. USA er fortsatt en stormakt som ikke alltid gir FN nok rom til å fatte beslutning, og som ikke alltid følger reglene for internasjonalt samarbeid til punkt og prikke.

– Selv om Obama har vært mer multilateralt orientert, er det fortsatt sånn at det noen ganger har vært utfordrende, sier Solberg til NTB.

Må samarbeide

Les også

Saksøker Obama-administrasjonen for å ha gitt Norwegian flytillatelse

Solberg understreker at det heller ikke er noe uvanlig ved den usikkerheten som nå råder om hvilken politikk den neste presidenten vil føre. Slik er det gjerne når en ny mann overtar, og spesielt når han kommer fra et annet parti enn forgjengeren.

Norge må uansett bare forholde seg til det valget amerikanerne nå har tatt.

– Jeg mener at Norge skal samarbeide med den amerikanske presidenten uansett hvem det er. Amerikanske velgere har gjort sitt valg. Det amerikanske valgsystemet har gitt sin president, sier Solberg.

– Vi har gode og viktige samarbeidsområder med USA. Vi må passe på våre nasjonale interesser og sikre et godt samarbeid, tilføyer hun.

MØTTES I OSLO RÅDHUS: Daværende Nobelprisformann Thorbjørn Jagland deler ut prisen til Barack Obama.

Foto: Jewel Samad AFP

Felte en tåre

Også tidligere statsminister Thorbjørn Jagland er i det sentimentale hjørnet før innsettelsen av Trump. Torsdag kveld la han ut et bilde på Facebook av seg selv og kona Hanne Grotjord sammen med Barack og Michelle Obama i Det hvite hus. Bildet ble tatt i fjor høst.

Les også

Trump setter preg på programmet i Davos

«Jeg visste ikke da hvor mye vi ville savne Obama og kona. I går kveld skjedde noe uvanlig, jeg felte en tåre helt i ensomhet da jeg leste en artikkel i The New York Times av en borgerrettsforkjemper som beskrev at den afroamerikanske befolkningen i USA hadde vært redde i åtte år for at han skulle bli drept som dr. Martin Luther King, en annen fredsprisvinner», skriver Jagland.

Han forteller at han er stolt over at han som daværende leder av nobelkomiteen var med på å gi Obama fredsprisen.

Obama trer av i det Trump tas i ed som USAs 45. president fredag klokka 18.00 norsk tid.

Les også

Trumps finansminister ønsker sterk dollar

Les også

Storbank: – Trump kan være starten på ny tidsalder

Les også

– Globalisering ikke skyld i verdens problemer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Barack Obama
 2. Donald Trump
 3. Erna Solberg
 4. Demokratene, USA
 5. Hillary Clinton
 6. Bernie Sanders

Flere artikler

 1. Biden om Trumps brev: – Veldig sjenerøst

 2. Trumps tale dempet børsoppgang

 3. Toppmøte mellom Trump og Indias statsminister

 4. Trump: USA er ikke bundet av WTO

 5. Trump med stikk mot Obama da han kunngjorde ny Cuba-politikk