Tyske beregninger:
IMF-krav vil koste greske kreditorer 1.170 milliarder

IMF-sjef Christine Lagarde tilbyr midlertidig kompromiss i krangelen om gresk gjeldssanering.

BLIR IKKE ENIGE: IMF-sjef Christine Lagarde og den tyske finansministeren Wolfgang Schaüble fotografert i Brussel i 2014.
Publisert: Publisert:

Alle er enige om at Hellas har oppfylt alle sine forpliktelser for å få nye låneutbetalinger fra den økonomiske hjelpepakken fra eurosonen.

(se faktaboks om greske krisepakker)

Men grekerne har ennå ikke fått klarsignal om at pengene, som de sårt trenger før store låneforfall på over syv milliarder euro i juli, vil bli utbetalt.

Det er fordi landets kreditorer krangler seg imellom.

Og mer bestemt. Det er IMF-sjef Christine Lagarde og den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble som ikke klarer å bli enige.

Det bør de bli innen 15. juni, om grekerne skal få pengene sine. Da møtes finansministrene i eurosonen for å behandle Hellas-saken på nytt.

Les også

Tsipras sier gresk gjeldssanering er like rundt hjørnet

Det er egentlig en pussig situasjon.

Tyskland insisterer nemlig på at IMF skal være med i den tredje hjelpepakken.

Men tyskerne er tilsvarende helt urokkelig når det kommer til å oppfylle de krav IMF stiller for å bli med i hjelpepakken. IMF mener Hellas må få en vesentlig gjeldssanering.

I et intervju med tyske Handelsblatt mandag fastholder Lagarde kravet om gjeldslettelser. Dog sier hun det kan skje gjennom vesentlige utsettelser av låneforfall og rentebetalinger og ikke nødvendigvis gjennom ettergivelse av gjeld.

Interne beregninger

Ifølge Handelsblatt viser interne beregninger fra det tyske finansdepartementet at IMFs krav innebærer at noe av gjelden først blir nedbetalt i 2080 og at rentebetalinger utsettes til 2050.

Disse tiltakene mener finansdepartementet vil påføre kreditorene en kostnad på opp til 123 milliarder euro, eller 1.170 milliarder norske kroner.

Ifølge Handelsblatt mener ekspertene i det tyske finansdepartementet at en slik avtale krever tilslutning av det tyske parlamentet. Og det ønsker Schäuble desperat å unngå fordi han ikke ønsker en offentlig debatt om et så upopulært tema foran det tyske valget i september, skriver avisen.

Midlertidig kompromiss

Men mandag kom IMF-sjef Christine Lagarde med et forslag om et midlertidig kompromiss.

– Hvis kreditorene ikke ennå har kommet til det stadium hvor de kan bli enige og respektere våre forutsetninger. Hvis de trenger mer tid for å komme dit, så kan vi akseptere det å gi de litt mer tid, sa han i et intervju med Handelsblatt mandag.

Les også

Hellas: – Foreløpig avtale om gjeldslettelser

Og dermed la hun frem sitt midlertidige kompromissforslag.

– Så vi kan bli med i programmet, men utbetalinger fra oss vil kun finne sted når gjeldssanering er klart artikulert fra kreditorene, sier hun.

Med andre ord vil tyskerne fått oppfylt sitt ønske om å få IMF med i programmet, men diskusjonen om gjeldssanering vil kun bli utsatt.

Uenige om fremtidig vekst

En del av bakgrunnen for uenigheten mellom IMF og Tyskland om gresk gjeldssanering er at de to ser svært forskjellig på de økonomiske utsiktene for Hellas.

Schaüble har offentlig kritisert IMF for å ha for pessimistiske prognoser for veksten i gresk økonomi. Det er disse prognosene som fører til IMFs konklusjon om behovet for gjeldssanering.

Lagarde slår i mandagens intervju med Handelsblatt tilbake mot kritikken.

– Vi er optimistiske når vi legger til grunn en ambisiøs vekst i produktiviteten, men det overordnede potensialet for vekst i Hellas er begrenset fordi landet har en raskt aldrende befolkning, sier hun.

Les også

Gresk budsjettoverskudd for første gang siden 1995

Les også

AFP: Hellas går med på kompromissforslag

Les også

Schäuble: EU og IMF enige om Hellas

Publisert: