Her kan Europas første rentehopp komme

Den tsjekkiske sentralbanken kan komme til å øke styringsrenten denne uken.

STERK ØKONOMI: Turistene flokker seg på slottshøyden i Tsjekkias hovedstad Praha.

Foto: David W Cerny Reuters
 • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Torsdag denne uken kan Europa få sin første renteøkning, og med det starte normaliseringen av den ekstraordinære pengepolitikken som har blitt ført siden finanskrisen.

Da møtes den pengepolitiske komiteen i den tsjekkiske sentralbanken til et nytt rentemøte.

Det vil i alle fall være den første renteøkningen i Europa etter den europeiske sentralbanken (ESB) startet sin pengepolitikk for tre år siden. En rentehevning i Tsjekkia vil være den første på over ni år.

Ifølge Bloombergs gjennomgang mener 11 av 21 økonomer at sentralbanken kommer til å øke sin sentrale styringsrente fra rekordlave 0,05 prosent til 0,25 prosent. De resterende 10 økonomene venter ingen endring.

Bakgrunnen for at flere av økonomene tror det kommer et rentehopp, er at Tsjekkia et stykke på vei er blitt et annerledesland i Europa.

Les også

Boligprisene går opp i Europa

Inflasjon over målet

For der inflasjonen i eurosonen og de fleste europeiske land ligger langt under sentralbankenes mål, er situasjonen den motsatte i Tsjekkia.

Inflasjonen har allerede kommet over sentralbankens mål om en inflasjon på to prosent, drevet av en serie lønnsøkninger og den laveste arbeidsledigheten i EU.

Ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat har inflasjonen ligget over målet på to prosent i hele år og var på 2,4 prosent på årsbasis i juni. Arbeidsledigheten falt til 2,9 prosent i juni i år, sammenlignet med 4,1 prosent i juni i fjor.

– Den tsjekkiske inflasjonen er over målet og et stramt arbeidsmarked tilsier at økonomien utvikler seg raskere enn sitt potensial, noe som er et standard signal om strammere pengepolitikk, sier sjeføkonom Radomir Jac i Generali Investments CEE til Bloomberg.

Les også

Tsjekkias president vil ha folkeavstemning om EU

Sentralbankens dilemma

Selv om han tror på renteøkning denne uken, mener han den tsjekkiske sentralbanken vil gå svært forsiktig frem så lenge den europeiske sentralbanken fortsetter med sin svært ekspansive pengepolitikk.

Det som kan hindre den tsjekkiske sentralbanken i å øke renten er hensynet til valutakursen.

Fra 2013 og frem til april i år førte sentralbanken en politikk der den gjennom intervensjoner i valutamarkedet svekket kursen på tsjekkiske koruna.

Dermed unngikk tsjekkerne deflasjon i tillegg til at de styrket konkurranseevnen til tsjekkiske eksportbedrifter Volkswagen AG's Skoda Auto og bryggeriet Pilsner Urquell.

Sterk koruna

Etter at sentralbanken avsluttet sitt intervensjonsregime i begynnelsen av april har den tsjekkiske koruna styrket seg i forhold til euro med nesten fire prosent.

Sentralbanken har tidligere sagt at en sterk valutakurs kombinert med at den europeiske sentralbanken fortsatt fører en sterkt ekspansiv pengepolitikk begrenser deres muligheter for å stramme inn.

De som tviler på en renteøkning denne uken mener sentralbanken ønsker å vente på klarere signaler om når Den europeiske sentralbanken skal begynne å trappe ned sitt obligasjonskjøpsprogram.

– Vi tror det bare snakk om noen måneder før renteøkningene kommer. Så hvorfor vente?, skrev Bank of America-økonom Mai Doan i en rapport nylig.

Les også

Studie: 1.200 vil dø av utslipp fra Volkswagens jukse-biler

Les også

– Billigere og bedre enn Kina

Les også

Østeuropeiske land truer med brexit-veto

Her kan du lese mer om

 1. Tsjekkia
 2. Finanskrisen
 3. EU
 4. Økonomi
 5. Den europeiske sentralbanken
 6. Rente

Flere artikler

 1. Han ble første i EU til å øke styringsrenten

 2. Sjeføkonom før svensk rentemøte: – De har malt seg opp i et hjørne

 3. Riksbanksjefen stanser seddelpressen

 4. Annonsørinnhold

 5. Arbeidsledigheten i Euro-området den laveste på 11 år

 6. Rentehoppet kommer, men ikke før i høst