Venezuela ga penger til Trump - gjennom selskap som nå kan bli russisk

Citgo Petroleum sto for en av de største donasjonene til Donald Trumps presidentinnsettelse. Selskapet skylder samtidig russiske Rosneft 13 milliarder kroner, og det bekymrer nå både demokrater og republikanere.

OVER 100 MILLIONER: Totalt kom det inn donasjoner på 107 millioner dollar til Trumps innsettelsessermoni.

Foto: Patrick Semansky AP
 • Eirik Amb Nysveen
 • NTB
Publisert: Publisert:

Venezuelas president Nicolás Maduro sliter med å skaffe mat til Venezuelas innbyggere, men ga 500.000 dollar til Donald Trumps presidentinnsettelse - dette til tross for det vanligvis svært kjølige forholdet mellom de to landene.

Det viser dokumenter som Trumps innsettelseskomité la fram onsdag.

Det Huston-baserte selskapet Citgo Petroleum, er en amerikansk avdeling av Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA - Venezuelas Statoil, om du vil.

Dokumentene viser at Citgo var en av de største bidragsyterne til innsettelsesseremonien i Washington.

Hva med Russland?

For å gjøre det hele enda mer intrikat er Citgo Petroleum et selskap med sterke forbindelser til det statlige russiske oljeselskapet Rosneft.

I fjor lånte nemlig Citgo Petroleum 1,5 milliarder dollar, om lag 13 milliarder kroner, fra det russiske oljeselskapet.

Som sikkerhet for lånet stilte Citgo Petroleum 49,9 prosent av aksjene i selskapet.

PDSVA står i fare for ikke klare å overholde sine låneforpliktelser, og ifølge et undersøkelse gjennomført av Bloomberg regnes det som mer sannsynlig enn ikke, at selskapet ikke vil klare å overholde betalingsforpliktelsene neste år.

STORE PENGER: Citgo Petroleum donerte like mye til Donald Trumps innsettelsesseremoni som Exxon Mobil.

Foto: Trumps innsettelseskomité

Dersom ikke venezuelanerne ikke klarer å gjøre opp for seg kan, i teorien, Rosneft fort bli kontrollerende i Citgo Petroleum, noe som både republikanere og demokrater har uttrykt bekymring for.

I et brev til USAs finansminister Steven Mnuchin datert 10. april i år uttrykker senatorer fra begge partiene bekymring for potensielt russisk eierskap av kritisk amerikansk infrastruktur.

Det bør nevnes at med dagens sanksjoner mot Russland, vil ikke Rosneft få lov av amerikanske myndigheter til å ta kontroll over selskapet, som drifter nærmere 40 oljeterminaler i 20 forskjellige stater, tre raffinerier, og tre heleide- og seks deleide rørledninger i Texas.

Kritisk Trump

Trump har nylig trappet opp USAs kritikk av Venezuelas regjering, siste gang onsdag denne uken, samme dag da venezuelansk opposisjon inntok Caracas gater i det som ble kalt «alle demonstrasjoners mor», i protest mot Maduro.

USAs utenriksminister Rex Tillerson sa da i Washington at USA følger situasjonen i Venezuela nøye.

Venezuelas økonomi er kriserammet. Befolkningen må leve med skyhøy inflasjon og mangel på grunnleggende matvarer og medisiner.

Citgo Petroleum er bare ett av flere selskaper som sammen med donasjoner fra milliardærer bidro til å samle inn til sammen 107 millioner dollar til Trumps innsettelsesseremoni i januar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Rosneft
 3. USA
 4. Donald Trump
 5. Russland
 6. Demokratene, USA
 7. Republikanerne, USA

Flere artikler

 1. Trump innfører sanksjoner mot Venezuelas oljekjempe

 2. To oktober-overraskelser kan gi olje-hopp

 3. – Markedet venter på reaksjoner fra Donald Trump

 4. Reuters: Russisk elite tungt inne i Trump-eiendommer

 5. Trump forfølges av nye avsløringer på utenlandsturen