Presidentvalget i gang i Kenya

De første kenyanerne har gått til valgurnene i det som ligger an til å bli et svært jevnt valg mellom president Uhuru Kenyatta og Raila Odinga.

STEMMEKØ: Kenyanere står i kø for å slippe inn i valglokalet i Eldoret, en liten by i Rift Valley.

Foto: Jennifer Huxta AFP
  • NTB
Publisert:

Like etter klokka 6 lokal tid ble de første stemmene levert.

Tellingen starter umiddelbart og resultatet er ventet å komme om mellom 24 og 48 timer, men myndighetene har en uke på seg til å levere det endelige, offisielle resultatet.

I forrige valg i 2013 vant president Kenyatta, sønn av Kenyas landsfader Jomo Kenyatta, da han så vidt klarte å kare til seg over 50 prosent av stemmene i første valgomgang.

Mange kenyanere frykter at årets valg skal bli et blodbad lik det i 2007, da over tusen mennesker mistet livet i uroen som oppsto etter valget. Mandag oppfordret Kenyatta til å gå hjem etter at stemmen er levert.

Det året tapte Odinga for Mwai Kibaki, den daværende sittende presidenten.

– Etter å ha avgitt din stemme, vær så snill å gå hjem, sa Kenyatta i en TV-sendt tale.

– Dra tilbake til din nabo. Uansett hvor han eller hun kommer fra, uansett deres stamme, deres farge eller religion. Ta dem i hånden, del et måltid og si til dem – «la oss vente på resultatene» – for Kenya kommer til å bestå i lang tid etter dette valget, fortsatte han.

Falske nyheter

Sosiale medier har vært oversvømmet av falske nyheter fra avsendere som prøver å imitere BBC og CNN, ifølge nyhetsbyrået TT.

Ni av ti kenyanere sier at de har støtt på falsk og villedende informasjon, viser en spørreundersøkelsen fra Portland/GeoPoll.

– At feilaktig informasjon spres, er alvorlig, særlig i følsomme tider der det er fare for at det kan bryte ut uroligheter, sier professor i medie- og kommunikasjonsvitenskap Jessica Gustafsson til TT.

Vekst og korrupsjon

Kenyatta, som har lansert seg som Kenyas økonomiske redningsmann, startet sin valgkamp med å åpne landets hittil største infrastrukturprosjekt etter kolonitiden, en ny jernbane mellom hovedstaden Nairobi og havnebyen Mombasa.

Under hans styre har Kenya hatt en økonomisk vekst på rundt 5 prosent i året.

Men samtidig har landets utenlandsgjeld økt, og Kenyatta har ikke lykkes med å komme korrupsjonen i landet til livs. Heller ikke har veksten kommet landets fattige til gode, ifølge analytikere.

Les også

Kinesisk Uber-rival investerer i Europa

Les også

Scatec Solar vil doble inntektene

Les også

Kinas nye silkevei

Her kan du lese mer om

  1. Kenya
  2. Korrupsjon
  3. Sosiale medier

Flere artikler

  1. Mot gjenvalg i Kenya

  2. India: Siste runde i verdens største valg

  3. Russiske agenter skal ha hacket gasselskap sentralt i riksrettsprosessen

  4. Annonsørinnhold

  5. Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning

  6. Buttigieg leder Iowa-nominasjonen