Presidentvalget i gang i Kenya

De første kenyanerne har gått til valgurnene i det som ligger an til å bli et svært jevnt valg mellom president Uhuru Kenyatta og Raila Odinga.

STEMMEKØ: Kenyanere står i kø for å slippe inn i valglokalet i Eldoret, en liten by i Rift Valley.

Foto: Jennifer Huxta AFP
Publisert:

Like etter klokka 6 lokal tid ble de første stemmene levert.

Tellingen starter umiddelbart og resultatet er ventet å komme om mellom 24 og 48 timer, men myndighetene har en uke på seg til å levere det endelige, offisielle resultatet.

I forrige valg i 2013 vant president Kenyatta, sønn av Kenyas landsfader Jomo Kenyatta, da han så vidt klarte å kare til seg over 50 prosent av stemmene i første valgomgang.

Mange kenyanere frykter at årets valg skal bli et blodbad lik det i 2007, da over tusen mennesker mistet livet i uroen som oppsto etter valget. Mandag oppfordret Kenyatta til å gå hjem etter at stemmen er levert.

Det året tapte Odinga for Mwai Kibaki, den daværende sittende presidenten.

– Etter å ha avgitt din stemme, vær så snill å gå hjem, sa Kenyatta i en TV-sendt tale.

– Dra tilbake til din nabo. Uansett hvor han eller hun kommer fra, uansett deres stamme, deres farge eller religion. Ta dem i hånden, del et måltid og si til dem – «la oss vente på resultatene» – for Kenya kommer til å bestå i lang tid etter dette valget, fortsatte han.

Falske nyheter

Sosiale medier har vært oversvømmet av falske nyheter fra avsendere som prøver å imitere BBC og CNN, ifølge nyhetsbyrået TT.

Ni av ti kenyanere sier at de har støtt på falsk og villedende informasjon, viser en spørreundersøkelsen fra Portland/GeoPoll.

– At feilaktig informasjon spres, er alvorlig, særlig i følsomme tider der det er fare for at det kan bryte ut uroligheter, sier professor i medie- og kommunikasjonsvitenskap Jessica Gustafsson til TT.

Vekst og korrupsjon

Kenyatta, som har lansert seg som Kenyas økonomiske redningsmann, startet sin valgkamp med å åpne landets hittil største infrastrukturprosjekt etter kolonitiden, en ny jernbane mellom hovedstaden Nairobi og havnebyen Mombasa.

Under hans styre har Kenya hatt en økonomisk vekst på rundt 5 prosent i året.

Men samtidig har landets utenlandsgjeld økt, og Kenyatta har ikke lykkes med å komme korrupsjonen i landet til livs. Heller ikke har veksten kommet landets fattige til gode, ifølge analytikere.

Les også

Kinesisk Uber-rival investerer i Europa

Les også

Scatec Solar vil doble inntektene

Les også

Kinas nye silkevei

Her kan du lese mer om