Nå starter brexit for alvor

Storbritannias statsminister Theresa May har lovt å sende inn skilsmissepapirene på onsdag. Dermed går teppet opp for det virkelige spillet om brexit. 

SENDER BREV: Storbritannias statsminister Theresa May vil onsdag sende et brev til EU der hun gjør det klart at Storbritannia har som intensjon å forlate unionen.

Foto: Jack Taylor AFP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Når britene setter i gang den formelle prosedyren for utmelding av EU, vil det ha gått 279 dager siden folkeavstemningen. Det har vært 279 dager med mye spillfekteri på begge sider.

Når prosessen starter på ordentlig, blir det en annen dynamikk, mener Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved UiO.

– Alt det som så langt har vært luftige spekulasjoner, vil plutselig få en mer konkret form, sier Bratberg til NTB.

Samtidig begynner klokka å tikke. Er det ingen enighet på plass etter to år, vil britene automatisk bli kastet ut.

Les også

Slik skal Storbritannia forlate EU - trinn for trinn

Tre spørsmål

Spesielt tre spørsmål antas å bli dominerende i skilsmisseforhandlingene: barna, boet og det framtidige forholdet.

* Barna: EU og Storbritannia må bli enige om rettighetene til EU-borgere som allerede bor i Storbritannia, og briter som allerede bor i EU-land. Ifølge britenes egne anslag bor det 2,8 millioner EU-borgere i Storbritannia, mens rundt 1 million briter er bosatt i andre EU-land.

* Boet: EU og Storbritannia må gjøre opp regningen. Anslagene varierer sterkt, men på EU-siden har det vært vanlig å snakke om rundt 60 milliarder euro. Pengene må britene betale for å dekke langsiktige utgifter i EU-budsjetter som Storbritannia selv har vært med på å vedta. Det er ventet at summen vil bli kraftig utfordret fra britisk side.

* Framtida: EU og Storbritannia må begynne å diskutere hvordan forholdet mellom dem skal se ut etter at britene har forlatt unionen.

Les også

Goldman Sachs frykter brexit – varsler storstilt flytting ut av London

Kan bryte sammen

I verste fall kan forhandlingene kollapse, slik at Storbritannia blir tvunget til å forlate EU uten å ha noen skilsmisseavtale på plass. Statsminister May har også truet med at hun heller vil gå ut med ingen avtale enn en dårlig avtale.

Bratberg tror likevel ikke det vil skje.

– Det går ikke an å holde fast ved en sånn strategi. Ingen avtale er det verst tenkelige utfallet. Det tror jeg bør være ganske opplagt for britene også hvis de bare ser realistisk på det, sier Bratberg.

– Det står så mange sterke interesser på spill at jeg tror det skal mye til for at man manøvrerer seg så dårlig gjennom det, sier han.

Les også

Ola Borten Moe tror EØS-avtalen ryker

Norsk løsning er ikke godt nok

Heller ikke Stephen Booth, direktør i tankesmia Open Europe, mener kollaps er sannsynlig. Det avgjørende blir å komme tidlig i gang med en positiv dialog om det framtidige forholdet, mener han.

– Spørsmålet er hvilke betingelser EU setter for en framtidig handelsavtale. Jeg tror ikke Storbritannia vil være i stand til å godta en situasjon som den Norge er i, der man må godta EUs regler uten å ha stemmerett når disse vedtas, og der man må godta fri flyt av mennesker over grensene, sier Booth til NTB.

– Jeg tror det er dette statsminister May sikter til når hun snakker om en dårlig avtale, sier han.

Les også

Kommentar: Verden går noen euroland imot

Les også

Europaministeren tror Norge kommer godt ut av brexit

Les også

Brexit: Kan bli kamp om finansjobbene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Storbritannia
  4. Theresa May

Flere artikler

  1. Dette skjer når Storbritannia setter i gang brexit

  2. Brexit: Kan bli kamp om finansjobbene

  3. EUs krav til britene: Først brexit, så forhandlinger

  4. Slik skal Storbritannia forlate EU - trinn for trinn

  5. Dette står i veien for Theresa Mays brexit-plan