Kina ber USA forklare seg om Huawei-spionasje

Kinas president Xi Jinping tok opp beskyldningene om at USA har skaffet seg tilgang til serverne hos den kinesiske telegiganten Huaweis da han møtte Barack Obama mandag.

VIL HA FORKLARING: Den kinesiske presidenten Xi Jinping ønsker svar fra Barack Obama og USA om spionasje mot Huawei.
Publisert: Publisert:

Det var The New York Times og Der Spiegel som mandag omtalte National Security Agencys (NSA) spionasje mot Huawei. Opplysningene er basert på dokumenter lekket av den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Ifølge dokumentene har NSA døpt operasjonen «Shotgiant». Målet skal blant annet være å avdekke om Huawei er et redskap for kinesiske myndigheter og å stjele selskapets teknologi.

Ber om forklaring

Saken ble tema da Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama møttes under atomtoppmøtet i Haag.

– President Obama gjorde det klinkende klart for ham at USA ikke driver med spionasje for å få kommersielle fordeler. Vi deler ikke informasjon med våre selskaper, sier Ben Rhodes, som er assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Både kinesisk UD og Huawei har reagert kraftig på nyheten.

– Dersom dette stemmer, fordømmer Huawei en slik invasjon og infiltrasjon av våre interne nettverk og overvåking av vår kommunikasjon, sier selskapets visepresident for internasjonale spørsmål, Roland Sladek.

Stjele teknologi

I tillegg til å stjele Huaweis teknologi skal målet med datasnokingen ifølge opplysningene være å sikre seg muligheten til å drive overvåking gjennom data- og telenettverk som Huawei selger til andre land, blant dem Norge.

I 2009 inngikk Huawei en avtale med Telenor om å skifte ut hele infrastrukturen for mobilnettet i Norge.

På ordre fra USAs president skal NSA også være i stand til å utføre dataangrep mot den kinesiske telegiganten og deres kunder, går det fram av dokumentene.

Verden over

Ifølge avsløringen har NSA skaffet seg tilgang til dataserverne i Huaweis hermetisk lukkede og strengt bevoktede hovedkvarter i Shenzhen og på den måten sikret seg informasjon om nettverket av servere som ifølge selskapet knytter en tredel av verdens befolkning sammen.

NSA skal blant annet sitte på lister over 1.400 Huawei-kunder og interne opplæringsinstrukser for selskapets ingeniører.

Les også

– Demokratier spionerer like mye som diktaturer

Kinesiske ledere

Ifølge de lekkede dokumentene har NSA også drevet aktiv dataspionasje mot kinesiske ledere, blant dem tidligere president Hu Jintao og Kinas utenriks- og handelsministre.

– Dersom vi kan fastslå hvilke planer og intensjoner selskapet har, håper vi også å få innsyn i hvilke planer og intensjoner den kinesiske regjeringen har, heter det i et dokument.

Avsløringene av NSAs dataspionasje i Kina kommer mens Kinas president besøker Europa. Han skal også ha samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Kun nødvendig overvåking

I en uttalelse fra NSA nevnes ikke sakene i The New York Times og Der Spiegel, men etterretningstjenesten kritiserer den «pågående og selektive» dekningen av deres overvåkingsmetoder.

NSA skriver at deres arbeid kun dreier seg om nødvendig overvåking av legitime mål.

- Vi bruker ikke vårt etterretningsarbeid for å stjele hemmeligheter fra firmaer i utlandet. Vi utgir heller ikke informasjon til amerikanske selskaper, skriver NSA.

Les også:

NSA spionerer på kinesisk telegigantBeskyldt for spionasje - i patenttoppen i EuropaVil ha benådning for SnowdenUSA vil presse Sør-Korea til å utestenge Huawei

Publisert: